Facebook, hemmet för rysk Hillary Clinton-propaganda och videor som ställer frågan, ”Who did this?”. Ditt Facebookfeed just nu är lite som en dement ekorre på ecstacy. Totalt värdelöst och ointressant. Detta till trots använder vi oss av det och spenderar otaliga minuter på att swipea oss igenom videor och bilder på folk vi inte bryr oss om. Den viktiga frågan vi alla ställer oss är ju dock: När ska jag lägga till någon som vän på Facebook? Vi är här för att besvara det idag, en gång för alla!

Vi har alla varit där, scrollat genom flödet och sett person efter person som taggas i kommentarer och plötsligt händer det. Du ser ett namn i en kommentar och frågar dig själv, vem är det här egentligen? Alla har vi de där vännerna på Facebook som vi inte känner igen. Såna som vi impuls-addade efter att ha träffats hos en gemensam kompis i 8an. Kanske var vi på läger och tänkte att efter den här veckan ska jag lägga till alla 100 deltagare på FB. Vi ser namn på människor vi aldrig ens kände men som vi tyckte såg snygga ut i parallellklassen eller folk som vi bara blev vänner med för att få mer poäng på Farmville…

Det som en gång var ett tecken på sann vänskap har vattnats ur. En gång i tiden symboliserade Facebookvänskap riktig vänskap, det visade att man faktiskt var vänner på riktigt. Men efter år av lössläppthet på plattformen är en Facebookvän ungefär värd lika lite som Bianca Ingrossos åsikter i Talangjuryn. Det behöver dock inte se ut såhär. Vi kan alla hjälpas åt och säga som den orangea ledaren i väst ”Make a facebook-vän a real vän again”. Med hjälp av denna lista kommer du aldrig mer behöva rensa ut ditt kompisbibliotek för det här är den definitiva guiden till Facebookvänskap!

1. Du måste ha träffat personen på minst två olika ställen med två olika syften

vanlista1.png

Vänner. Trevliga personer som du tycker om att umgås med. För oss som växt upp i frikyrkliga miljöer så är lägervänner en vanlig företeelse. Man träffas på en gård och umgås intensivt i ca en vecka och efter det har man beslutat sig för att ta steget och skicka iväg en vänskapsförfrågan på kära Facebook. Problemet med denna typ av relationer är att de endast är förankrade till den specifika platsen ni träffades på. Det spelar ingen roll hur många gånger ni träffats om det bara var på en och samma plats. Tänk om lägret lägger ner eller om gården blir bombad av en nordkoreansk ballistisk missil? Då har ni helt plötsligt ingen anledning att ses. För att bevisa att vänskapen verkligen är på riktigt behöver man träffas på minst en annan geografisk plats. Samma princip gäller med personer från ditt fotbollslag, teaterförening eller schackklubb. Har du bara träffat personen på ett specifikt ställe så finns det ingen garanti på att vänskapen håller och du kommer spendera de nästkommande åren av ditt liv velandes över om du ska ta bort personen från sociala medier eller inte.

Om det bakomliggande syftet med träffarna är detsamma vid alla tillfällen du träffat personen är den också off limits för att bli Facebookvän. Till exempel om du träffar en avlägsen syssling flera gånger på olika platser men alltid på släktträffar. Tänk om det inte blir några mer släktträffar. Då kommer du ha en tremänning på FB som likaväl kunde vara död för dig. Fråga dig själv om det verkligen är en sån värld du vill leva i.

2. Du får inte bli chockad av personens efternamn

vanlista2.png

Innan du lägger till en person på Facebook kan det vara bra att kunna lite information om personen i fråga. Ett par saker som kan vara bra att veta är om de är seriemördare eller ännu värre, delar minion-memes på sin tidslinje. En annan grundläggande detalj att veta om personen, ett slags litmustest kan vi säga, är vad dennes efternamn är. Om du blir chockad av namnet på skärmen kanske ni inte var så nära vänner som du trodde…

3. Du behöver ha en personlig koppling till personen

vanlista4.png

 

Jag vet inte hur många personer jag träffat i förbifarten vars namn nu väger tungt på min vänlista… En hel del av dessa är pojkvänner eller flickvänner till mina egentliga kompisar, en kompis kusins hundvakts systers barndomsvän eller i vissa fall en kompis föräldrar… Personer som man tror sig ha en koppling med men som man aldrig skulle prata med utan en gemensam vän i sällskapet.

Det största problemet sedan Israel/Palestina konflikten är ju om man ska ta bort en kompis flickvän som vän när de gjort slut. Hon verkade ju så schysst, vi trodde verkligen att det här var tjejen som skulle stanna kvar… Detta dilemmat kan enkelt undvikas om du bara avhåller dig från att skicka den där vänförfrågan tills du och din kompis partner själva har blivit kompisar. Man måste ha en personlig koppling till personen för annars kommer de drifta iväg när kärleksrelationen är över och du kommer bli kvar med en ny ”vän” som du inte känner…

4. Du får inte lägga till personen om Facebook är enda sättet för er att hålla kontakten

vanlistaigen.png

Facebook är en hemsk plattform att använda men den är smidig för att hålla kontakt med folk. Om Facebook dock är enda sättet för dig att hålla kontakten med en människa då tänker jag sticka ut hakan och påstå att er vänskap inte kommer hålla. Om du sätter hela din relation till en människa i händerna på den plattform som främst används av 60-åriga mormödrar för att skriva långa kommentarer om livet på folks profilbilder, så är det inte en relation värd att ha. Just sayin.

5. Du får inte bli chockad av vart personen bor

vanlista5.png

Återigen så är det viktigt att veta lite om personer innan du addar dem. Vissa saker är inte nödvändiga att veta. Till exempel behöver du inte veta i förväg om personen är vegan, det kommer de själva påminna dig om flera gånger per dag. En sak som kan vara bra att veta är dock vart personen bor. Du behöver inte kunna personens adress men det kan helt enkelt vara praktiskt att ha koll på om personen bor i Kiruna eller Skåne Danmark. Vet du inte detta så är personen inte värd att lägga till på Facebook.

6. Du måste lägga till personen inom ett halvår

vanlista6.png

Nu har du läst igenom den här guiden och kan konstatera att du och din potentiella Facebookvän har träffats på flera olika geografiska platser, du är medveten om personens efternamn, ni har en personlig koppling till varandra, ni kommer kunna hålla kontakten utan Facebook och du har ett hum om var denne individ bor. Grattis! Du kan nu skicka iväg en vänförfrågning och lägga till ytterligare en person på din troféhylla av digitala vänskaper! ‘

Men se till att agera fort för så fort alla de tidigare kriterierna är uppfyllda och er vänskap är ett faktum har du endast ett halvår på dig att lägga till personen. ”Varför då?” undrar du. Jo, för det finns inget som skapar så många frågor som en vänförfrågan från ingenstans. Varför har den här personen väntat så här länge innan den la till mig? Vad fick honom/henne att tänka på mig nu, klockan nio-trettio på kvällen? Har han/hon inte sett mig som en vän tidigare? Vad är kärlek egentligen (baby, don’t hurt me)?

Om du misslyckas med att adda kompisen inom sex månader får du helt enkelt skaffa dig en ny vän…

Så, där har du det! Den definitiva guiden till vänskap på Facebook! Applicerar du denna visdom till dina framtida FB-relationer kommer du aldrig mer behöva städa ut folk från din vänskaplista. Varsågod!

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s