Ända sedan vi rankade Fredrik Kempes Melodifestivallåtar för X antal veckor sedan har vi fått otaliga önskemål (läs: ett önskemål) på att ta oss an Freddans sångkatalog från den norska motsvarigheten, Norsk Melodi Grand Prix. Så här har ni det, alla Fredrik Kempes låtar från Norsk Melodi Grand Prix, rangordnade från sämst, till bäst!

Norge, Sveriges dumma kusin. Våra grannar i Väst må ha olja och finare berg än vad vi har i Sverige men trots det svarta guldet och de fina topparna har de bara tre Eurovision-vinster under sitt Norska bälte. Jämför det med Sveriges sex musikaliska guldmedaljer! Norge är också det land som kommit sist och bidragit med flest bidrag som fått noll poäng flest gånger i Eurovisionsschlagerfestivalen. År 2006 beslutade Norge att kopiera Sveriges vinnande koncept och introducerade deltävlingar till sitt Mello.

Efter flera patetiska norska placeringar i Eurovision beslutade sig Norska Melodi Grand Prix för att förbjuda utländska låtskrivare från att ställa upp i tävlingen. Att Norge trodde att de skulle klara av Europas musikscen helt själva är ju absurt när man tar hänsyn till att de största gåvorna Norge gett världen är gemet, osthyveln och Marcus och Martinus. Detta förbud varade hela tre år, från 2007 till 2010. År 2010 så var Sverige tillbaka i Norska tävlingarna med den musikaliska guldgossen, Fredrik Kempe! Det är nu dags att rangordna hans låtar i MGP från den sämsta till den bästa!

1. My Heart is Yours- Didrik Solli-Tangen (2010)

1 2 osv.png

Efter Alexander Rybaks Eurovisionvinst 2009 var lyckan stor i Norge. Tack vare succén i Europa lyftes förbudet mot utländska låtskrivare i Melodi Grand Prix och den glänsande hjälten, Fredrik Kempe, gjorde entré på den norska musikscenen. Fredrik Kempes bidrag My Heart is Yours fångade norska folkets hjärtan och tog sig direkt till final i Eurovisionsschlagerfestivalen. Låten nådde dock inte lika långt i Europa där den hamnade på plats 20 av 25… Men ni vet vad de säger, Europa startade två världskrig.

My Heart is Yours är en fantastisk låt! Den bygger på opera och musikaltraditionen och är full av tonartshöjningar, fina textrader och Didrik Solli-Tangens mäktiga stämma. Trots de tre korta melodifestivalsminuterna som tillåts i Eurovision känns det som att Kempes svällande ballad tar sin tid. Den bygger ständigt upp mot det eventuella crescendot där Didrik ”Tre Centimeter Ifrån en Hockeyfrilla” Solli-Tangen verkligen briljerar. My Heart is Yours påminner mer om ett Alan Menken-mästerverk än en Eurovision-dänga. En låt lika skinande som Freddans flint.

Trots detta fantastiska stycke musik så har Kempe inte blivit välkomnad tillbaka till Norsk Melodi Grand Prix. Men ni vet vad de säger, Norrmän är dumma.

Där har ni det! Den kompletta listan av alla Fredrik Kempes briljanta bidrag till MGP under åren. Vi ses på Thomas G-Son listan!

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s