Om det är sant att en actionfilm endast är så stark som sin skurk så är en romantisk komedi endast så stark som sin premiss och sin romantiska duo. Detta är synnerligen sant i fallet: When We First Met, en charmig rom-kom som kretsar kring den karismatiska Adam DeVine, en magisk fotoautomat, hopplös förälskelse, ödet och konsekvenserna av tidsresor.

Året är 2017 och Noah (Adam DeVine) drömmer sig tillbaka till natten 3 år tidigare då han träffade bästa vännen Avery (Alexandra Daddario). Han undrar vad han hade kunnat göra annorlunda för att vinna hennes hjärta och när han transporteras tillbaka i tiden till 2014, får han chansen att göra ett nytt första intryck. Kommer de/Kommer de inte dynamiken mellan Noah och Avery är engagerande tack vare två stabila huvudrollsinsatser. Daddario är magnetisk på skärmen och det är lätt att se varför Noah faller för henne. Under filmens gång vill man se Noah lyckas med sitt uppdrag och den hopplöse romantikern i mig längtar efter att se hjälten ta sig ur den ökända vän-zonen! Det är en kreativ intrig och med Adam DeVines uttrycksfulla ansikte och kvicka repliker förs tankarna tillbaka till tidiga Jim Carrey filmer såsom Liar Liar och andra romantiska filmer med övernaturlig twister.

Holy shit! I owned your ass, space-time continuum! I just travelled through time.

-Noah (Adam DeVine)

 

Efter sin tidsretuschering i ett 2014 där LMFAOs ”I’m Sexy and I know it” fortfarande spelas varm, vaknar Noah upp, tillbaka i sitt hem år 2017 och får se konsekvenserna av sitt agerande. Både resan tillbaka i tiden och den fjärilseffekt som uppstår i den nya samtiden bäddar upp för flera underhållande sekvenser a la Måndag Hela Veckan. Noah är en karaktär vars jakt efter kärlek för honom till fler dåliga än bra beslut men han blir aldrig osympatisk. Detta är tack vare Adam DeVine som är som klippt och skuren för denna roll. Efter att ha spelat en tämligen odräglig karaktär i de två första Pitch Perfect filmerna och den älskvärde Andy i Modern Family så placeras han äntligen i förarsätet. Om denna film är en bilresa så navigerar han svängarna med bravur både i de humoristiska och uppriktiga ögonblicken.

Relationships are about intangible things. They’re about moments. The real moments and who you share them with. And the realest moments that I’ve had over the past three years have been with you.

-Noah (Adam DeVine)

When We First Met är dock långt ifrån perfekt. Balansgången mellan humor och drama är inte solklar, filmens moraliska budskap är något övertydligt och slutet är lika förutsägbart som dåligt programledarmanus i Melodifestivalen. Detta till trots upplevde jag aldrig filmen som varken klyschig eller smörig då tidresaraspekten används på ett fyndigt och fräscht sätt.

When We First Met är inte alls lika sofistikerad som moderna romantiska filmer som (500) Days of Summer eller klassiker som When Harry Met Sally men premissen och kemin mellan dess ledaktörer tar vad som kunde varit en banal och intetsägande rulle och gör det till en intressant och hoppfull film. I slutändan är When We First Met en underhållande romantisk komedi med ett tillfredställande slut som jag gärna välkomnar in i min rom-kom kanon.

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s