BuzzFeed, journalistikens motsvarighet till en caesarsallad på McDonalds. I fredags, den 20e April, klockan 12:41 satte jag mig ner i en soffa, låste upp min mobila telefon, öppnade webbläsaren och hamnade inne på den ökända ”nyhetssidan”. Jag scrollade genom flödet av odrägliga artiklar varvade med GIF-listor och kattpropaganda. Efter att min blanka blick stirrat på klickvänliga inlägg om Donald Trump och 22 iPhone-bakgrunder för folk som verkligen tycker om vatten så fastnade mina trötta ögon på ett test.

Ett test om min tredje största fascination i livet, Marvels cinematiska universum. ”Endast en Marvelexpert kan få 14 av 18 rätt på det här skärmdumpstestet” stod det i stora, svarta Helvetica-bokstäver mot den vita bakgrunden. Den stöddigt, uppblåsta, ja, rent ut sagt kaxiga utmaningen i titeln var som ett hån för mig. Jag skulle allt bevisa för Jamie Jirak, BuzzFeed Medarbetare, att jag inte var någon plebejisk, slötittare av Marvelfilmer. Jag skulle bevisa att jag minsann kunde få mer än 14 rätt på hennes löjliga quiz. Så jag såg, som i ultrarapid, mitt pekfinger nudda min iPhones LED-skärm och jag påbörjade testet.

Testet bestod av diverse lågupplösta JPEG-bilder från de 18 Marvelfilmerna som kommit ut från och med den första Iron Man år 2008 fram till och med Black Panther i år. Den första skärmdumpen var det stilistiska fotot av Steve Rogers, Captain America, som tittar på Phil Coulsons blodiga samlarbilder. Jag tänkte ett tag och klickade sedan i rutan där det stod The Avengers. Rutan lyste grönt och ett litet checkmärke dök upp bredvid: rätt. Nästa bild var ett foto av Mickey Rourkes underskattade skurk från Iron Man 2, Whiplash. Jag tryckte i rutan: rätt. Jag fortsatte arbeta mig genom listan i raskt tempo. Malekith från Thor: The Dark World. Rätt. Tony Stark från Iron Man 3. Rätt. Loki från Thor. Rätt. Den samlade truppen hämnare från 2015s Avengers: Age of Ultron. Rätt.

Till slut var jag framme vid den 18e och sista bilden. Jag hade inte svarat fel en enda gång än så länge, och jag tänkte inte börja nu, min prestation var lika fläckfri som Fredrik Kempes flint. Jag såg titeln på testet framför mig, ”Endast en riktig Marvelexpert kan få 14 rätt på det här quizet”. Jag var uppe i 17 av 18 och hade en bild kvar att identifiera innan jag kunde skryta med min fulla pott. Jag skrollade ner lite till och såg den sista skärmdumpen på mobilen. Det var en bild av en orange färja med en lilalysande explosion i fören. Alternativen stod framför mig, The Avengers, Spiderman: Homecoming, Iron Man 3 eller Captain America: Civil War. Jag hade knappt hunnit registrera innehållet på bilden innan jag, med fullt självförtroende, tryckte på Spiderman, den orange-lila färgpaletten hade varit inpräntad i mitt sinne ända sedan filmens första trailer. Rätt.

En ny bild dök upp på hemsidan. ”You are a Marvel master!” stod det. Den uppmuntrande texten var ackompanjerad av en blinkande Thor-GIF (från första filmen, 2011). Jag log för mig själv. Där fick hon, Jamie Jirak. Jag bevisade minsann vem som var den riktiga Marvelmästaren. Det lilla ruset av lycka upphörde dock tvärt och lämnade mig snabbare än en Kim Kardashian selfie når 100 000 likes på Instagram. Vem hade jag motbevisat egentligen? Är min självkänsla verkligen så skör att jag behöver bekräftelse från hemsidan som stoltserar med artiklar om 15 sjöstjärnefakta och 22 småfel i tv-serien Vänner som irriterar skribenten i fråga? Det enda mitt skärmtryckande hade resulterat i var mer uppmärksamhet till testets författare, en titel som jag använder väldigt liberalt i detta fallet.

Säger det inte lite om vårt samhälle att nästintill 200 000 människor världen över har känt att de vill bevisa sitt värde på något sätt genom att besvara frågor om superhjältefilmer? Den omedelbara tillfredsställelsen vi får av BuzzFeed-test och skvaller på Nyheter 24 är snarlikt de snabba kolhydraterna i en Celsius eller ruset från kokain. Det är ju faktiskt talande att vi människor belönar de som sätter ihop dessa lata tester. Visst, det finns värre saker att fixera sig vid i samhället än BuzzFeed men för mycket av denna bubbelgumsjournalistik™ kan inte vara bra för vårt välmående eller för den fria marknaden. Genom att faktiskt provoceras av de inbjudande titlarna och klicka på de själslösa artiklarna så visar vi att det är sådant vi är intresserade av. Vi som konsumenter är ansvariga för att bryta denna mörka cirkeln.

Så, förutom att skriva ut ett litet diplom som bevisar mitt fantastiska resultat på Marvelexpert-testet så kommer jag undvika att sätta mitt värde som person till vad Jamie Jiraks trötta artiklar säger. Jag tänker begära bättre journalistik och söka en högre standard i mina tidskrifter, digitala eller… Åh, titta där, kan BuzzFeed gissa min ålder och drömjobb baserat på vad jag beställer för indisk mat?? *klick*

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s