Vi har alla varit där, du står på stan med din 2000-tals freestyle i hand och lurarna tätt över öronen när en stöddig amerikansk High School stereotyp kommer fram och frågar vad du lyssnar på. Artig som du är svarar du såklart att du lyssnar på Nordens största pop-akt, den norska tvillingduon Marcus och Martinus. Den kaxige främlingen från stadskärnan kontrar malligt och hävdar att Marcus och Martinus har väl inte ens 11 bra låtar. Tafatt står du och försöker samla dina tankar. Det enda du ville göra var att gå på stan och lyssna på några klassiska popdängor från två välkammade 02:or innan du svängde in på någon klädaffär. Du hade inte väntat att få dina musikaliska preferenser ifrågasatta av en muskulös hockeykille med sån där blond, håret-bakom-öronen frisyr innan klockan ens slagit lunch… Jag vet, jag har också varit där! Här kommer en lista med just 11 bra låtar från Marcus och Martinus medryckande repertoar så att du kan säga ”Jo, Marcus och Martinus har visst 11 bra låtar!” nästa gång detta händer dig!

Finns det Objektivt bra låtar?

Innan vi låter denna lista fortlöpa måste vi först etablera grunderna för ”en bra låt”. Musik är en konstform precis som skrivande, målning och sån där pretentiös dans som vänstervridna människor i svarta, alldeles för tighta kroppsstrumpor får skattepengar för så att de kan porträttera viktiga samhällsfrågor i melodifestivalens toalettpaus. Ordet konst är en luddig term som i sig är svår att definiera. Ibland kan konst bara tyckas innefatta allt som är konstigt. Vissa menar att konst är allt som kräver skicklighet men med den definitionen utesluter vi majoriteten av konst efter cirka 1994. I min mening, efter ett antal snabba Googlesökningar, så är konst allt som uttrycker människans kreativitet och fantasi. Konst kan vara en extremt stark kraft i världen. I film, tavlor, böcker och musik kan vi hitta människor, tankar och idéer att relatera till eller utmanas av. Men betyder det att all konst är lika mycket värd? Finns det en objektiv standard för en bra film eller är all konst subjektiv? Är Fredrik Kempes musikaliska mästerverk Youngblood av pojkbandet Youngblood från deras första album Youngblood verkligen lika bra som Mozarts femte symfoni? Är Marcus och Martinus hitlåt Elektrisk bättre eller sämre än Bachs fjärde?

Ett slag för Objektiva kvalitetsstandarder

Enligt folk som är betydligt mycket smartare, längre och musikkunnigare än mig så finns det objektiva standarder för vad som gör en viss låt bättre än en annan. Dessa menar att en bra låt bör ha en röd tråd genom musiken där ackorden hänger ihop i en funktionell harmoni. Låten bör dock inte bli för förutsägbar utan något i kompositionen måste väcka intresse, kanske en annorlunda takt, något fräsigt instrument eller en tonartshöjning. En skicklig musiker kan, enligt denna skola av musikfilosofi, göra en låt bättre eller sämre genom sin egen kompetens och en rörande sångtext är ju såklart ett plus!

Visserligen är dessa argument övertygande för en musiknovis som undertecknad; självklart borde nytänkande och enhetliga melodier värdesättas högre än osammanhängande käbbel (TM Stefan Löfven). Är inte en bra text bättre än en dålig? Jo, vid första anblick kan detta resonemang verka logiskt men man stöter fort på ett problem. Vem bestämmer vad som gör en bra text bra? Är det antalet stavelser? Är det antalet rim? Är det handlingen?

Ett slag för Subjektiva kvalitetsstandarder 

Om någonting är objektivt måste det, per definition, vara sakligt och opartiskt. Uppskattning av konst, musik i det här fallet, är per definition partiskt. För att kunna klassa någonting som objektivt känns det rimligt att kunna kvantifierbart mäta ämnet. Ett träd är tre meter högt, en vers är en halv minut lång, Fredrik Kempes flint har en radie på 15 cm osv. Kvalitén på, säg, en låttext är dock högst subjektiv. Det handlar helt och hållet om vad som talar till en på individnivå. Visst du kan du se på en text och identifiera tecken på oerhörd kreativitet, såsom Eminems otroliga förmåga att rimma stavelser och Ed Sheerans talang för att porträttera romantik men skönheten sitter ändå i betraktarens öga öra.

Inom filmkonsten finns det flera aspekter som bidrar till slutprodukten som visas på bioduken. Alltifrån skådespeleri, fotografi, scenografi och regi till manusskriptet och kostymen. I min mening så är Forrest Gump den bästa filmen som någonsin gjorts. Den är vackert filmad, har ett spännande narrativ, den är underbart regisserad och har fantastiska skådespelarinsatser från den talangfulle ensemblen. Det är dock svårt, nej omöjligt, att argumentera på saklig grund att skådespelet är bra för vem definierar vad som är bra? Det är, återigen, en subjektiv bedömning av kvalitén. Eftersom det inte finns en allsidig, neutral måttstock för värdet i skådespeleri så kan vi inte definitivt säga att Tom Hanks är en bra skådespelare. Vi kan tycka att han är det och framföra argument för varför hans skådespel verkar realistiskt och väcker känslor men om någon hävdar motsatsen så är det omöjligt att övertyga personen, trots dess felaktiga åsikt. Att Usain Bolt är en bra löpare är dock någonting som är svårt att säga emot. Vi kan kvantifierbart mäta att den Jamaicanska sprintern kan ta sig från startpunkten till slutlinjen snabbare än alla andra och därmed objektivt säkerställa att Bolt är en bra löpare. Skådespel, som vilken konstform som helst, genererar känslor som är subjektiva och det är därmed svårt att faktiskt jämföra en skådespelare med en annan. Visserligen delas det ut priser för bästa skådespel varje år men de är endast baserade på en majoritets subjektiva åsikt. Bara för att många tycker något betyder det inte, per definition, att det är korrekt, se Tyskland ca 1930-1950…

Inom filosofi i allmänhet och det ädla ämnet, kristen apologetik i synnerhet är frågan om Moralisk objektivitet ett hett diskussionsämne. Finns det saker som är objektivt moraliskt rätt att göra och finns det saker som är moraliskt fel? De flesta skulle argumentera för att, ja, det är fel att mörda en annan människa och det är rätt att vara generös mot sina medmänniskor. Den kristna apologeten hävdar utifrån den sanningen att det är omöjligt att ha dessa objektiva standarder utan en Gud bakom det hela. Om vi bara är molekyler som svävar runt på en stenbumling i rymden, vad spelar det då för roll hur vi agerar? Hur kan man då mena att det är fel att ta livet av en annan samling molekyler? Med en Gud som skapat universum tillkommer det dock ett värde till jorden och där även ramar för moraliskt beteende. Konst och musikvärlden saknar denna upphovsman och således objektiva standarder för kvalité. Skulle vi följa Eminems åsikt för vad en bra låt är? Kanske Eddie Sheerans? Nej, vi måste helt enkelt komma till rätta med att all konst är subjektiv och det finns inte något som heter en perfekt låt…

Det vackra i det subjektiva

Att säga att det inte finns objektiva standarder för konst kan verka tråkigt men det är samtidigt vackert! Det betyder, tyvärr, att man inte kan säga att Forrest Gump är bättre än Grown Ups 2 för det finns säkert någon där ute som fick ut mer glädje av att se Adam Sandler bli kissad i munnen av ett rådjur än de fick av att se Tom Hanks vackra resa genom 1900-talets Amerika. Samtidigt är det dock vackert att inse att vi kan ha diskussioner om dessa komplexa, kreativa uttryck av mänsklig fantasi där alla blir berörda på olika sätt! Vissa skulle påstå att ett mindre sofistikerat stycke musik  kan vara dåligt men ändå uppskattas, likt en tornado av hajar. Frågan jag ställer är då, om något uppskattas, betyder inte det att det, för betraktaren, är bra?

Så, när jag hävdar att en låt är bra menar jag egentligen att låten är bra enligt mig. Den fick mig att dansa, den hade en text som berörde, sångaren hade en fin röst. Jag kan tycka att modern sound-cloud rap är en styggelse utan finess och längta tillbaka till det svängigare 70-talet. Jag kan önska att folk insåg att det fanns ”bättre” musik att lyssna på än Spotifys topp 50. Men vem är jag/du att döma någon annans smak i musik? Så med detta lilla sidospår ur vägen kan vi påbörja listan med Marcus och Martinus bra låtar!

Marcus och Martinus

Om det är någonting inom konstens värld som jag anser borde kritiseras så är det en brist på kreativitet. Inget är värre än tradiga, dussinproducerade Europopdängor med sega bakgrundsbeats eller diverse Drakes som pratsjunger trött över komp man har hört 99 gånger förut. Marcus och Martinus sångskatt är en fräsch vind i ett annars vindstilla poplandskap. Deras debutalbum ”Hei” är en sprudlande, fartfylld och, kanske framförallt, oskyldig popfest som kan ta kampen mot den livlösa pop vi lever med i dagens samhälle. Över deras tre album (”Hei”, ”Together” och ”Moments”) har M&M levererat 11 stycken låtar som jag är villig att kalla ”bra” utifrån min subjektiva kvalitetsstandard. Det är låtar som visar världen utifrån två unga, prepubertala pojkars perspektiv och det finns något oskuldsfullt och fint i det. I min mening kommer deras bästa låtar från det första albumet eftersom det är den samlingen låtar som är mest positiva i sin ton. Enligt mig blir de flesta låtarna på ”Moments” nedtyngda av allvarsamma, men samtidigt, imiterande drops och basgångar.

Det viktiga att komma ihåg är dock att det som klingar svagt i mina öron kanske klingar starkast i dina. Konst är inte en vetenskap och det är en del av det vackra. Att lista de 11 objektivt bästa låtarna från Marcus och Martinus unga karriär känns meningslöst då mina åsikter egentligen är värda ungefär lika lite som en Bolivar i Venezuela. Jag anser att de unga, norska pågarna har gjort 11 bra låtar men du kanske menar att de peakade efter 5. Kanske tycker du att alla deras låtar är bra, även de härledda tonerna från Moments och jag kan, tyvärr, inte klandra dig. Så lyssna inte på någon annan för att ta reda på dina egna synpunkter utan lyssna själv på det du vill och sålla bort det som inte intresserar dig. Men gör det gärna med omtanke. Att njuta av konst är vackert men att bara konsumera det för sakens skull förstör lite av det fina bakom den. Konst må sakna objektivitet men det betyder inte att det inte saknar skönhet. Men vi vet ju alla att Marcus och Martinus bästa låt egentligen är Elektrisk.

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s