Oreos. Kakvärldens motsvarighet till minioner på Facebook. Dessa svartvita cirklar av fikabröd är det mest överskattade på ICA:s fikahylla och ändå har de lyckats infektera det svenska fikalexikonet likt blodsugande, mediokra iglar. Vid första anblick verkar Oreos harmlösa, som vilket annat kex som helst men vid en noggrannare syning av kakan märker man att Oreos symboliserar något mycket värre. En slags Amerikansk överlägsenhet, fika-kulturell imperialism och ett hot mot det etablerade svenska fikalandskapet!

Om det är något vi svenskar kan vara stolta över så är det Fredrik Kempe och fika. Fika är ett så enkelt koncept men sättet vi i Sverige har paketerat och marknadsfört denna tradition på är unikt, inbjudande och rakt igenom gemytligt. Alla känner vi igen känslan av en kanelbulle i handen, en kaka av valfritt slag på en servett och ett glas BOB:s jordgubbssaft eller en varm kopp svart kaffe vid köksbordet. Fika är en fundamental byggsten i den svenska kulturen och står fast som en orubblig institution i de flesta välfungerande familjer. Fika symboliserar värme och gemenskap och agerar mot det kalla och individualistiska svenska samhällsklimatet.

Visserligen finns det motsvarigheter till fika i andra länder och kulturer men inget är så fulländat och välutvecklat som det svenska fikat. Ta till exempel en fika på stan. I ett land utan fika, som exempelvis USA, skulle en inbjudan till ett fik lytt ungefär: ”Hey, do you wanna grab a cup of coffe”. I och med denna lilla fras ser vi en tydlig skillnad. Fika sammanfattar både dryck, tillika fikabröd medan den amerikanska kaffekoppen är just en kopp med kaffe. Alla vet ungefär vad som ingår i en fika. Det ska vara en dryck (saft, kaffe eller möjligtvis te) med något gott att tugga på (egentligen fikabröd, men i vissa fall går det även bra med någon slags macka även om det då börjar likna en form av mellanmål).

Det är här den titulära Oreokakan kommer in i bilden. Detta amerikanska kex rubbar fikats ekosystem genom att aggressivt försöka tränga in på de svenska fikaborden. Problemet med Oreos är inte smaken. De smakar ungefär som ICA Basic versioner av Ballerinakex: Helt okej. Problemet med Oreos är att trots deras medelmåttighet är de överallt! Du kan köpa en Oreo McFlurry på Donken, Oreomarabou i alla välsorterade livsmedelsbutiker och recept där Oreos används som ingrediens finns på hundratals bakningssidor över hela internet! Om din kaka passar bäst som en ingrediens i en annan kaka då har du misslyckats som kakbagare!

När jag satte mig ner för att förbereda denna text sökte jag lite information om Oreos historia på den svenska marknaden. Men efter att en snabb Wikipediasökning och ca två minuters ofokuserad internetscrollning inte gav mig något så gav jag upp och tog kontakt med Oreo på det bästa stället jag kunde tänka mig. Facebook. Här är ett utdrag från vår Messenger-konversation:

oreohejhopp.png

Som ni ser liknar detta majoriteten av mina konversationer med jämnåriga tjejer och det är antagligen en bidragande orsak till mitt brinnande hat gentemot Oreos…

Vissa skulle kalla detta för en onödigt lång utläggning om ett problem som endast existerar i min fantasi. Vissa skulle kalla mig för en idiot eftersom jag spenderat veckor på att älta Oreos destruktiva inverkan på Sveriges fikalandskap. Vissa skulle hävda att jag slösar min tid och borde spendera mer tid på att hitta en framtida fru, gifta mig och skaffa barn. Men vet du vad, mamma? Det här är något som jag tänker på dag ut och dag in. Jag menar, vad smakar ens det svarta Oreokexet? Det är någon stark smak med en besk profil. Jag vägrar gå med på att det smakar choklad. Ingen människa med fler än fem smaklökar kan hävda att det är choklad i de där svarta tilltuggen. Det svarta Oreokexet smakar ungefär som känslan man får när man tittar på Antikrundan kl 12 eftersom man är hemma från skolan och det inte finns något annat att göra. Tråkigt.

Vår svenska motsvarighet till Oreos är Ballerina och Singoallakex. Kakor som är överlägsna på alla sätt. Deras smaker balanseras perfekt. Det är en ljuv harmoni av sött, starkt och sojalecitin. Detta till trots är det Oreon som får mest plats på marknaden. Det är här Oreos angrepp börjar likna någon slags statlig, socialistisk upphandling. Ett marxistiskt angrepp på den fria marknadens meritokrati från en amerikansk övermakt. Den fria marknaden belönar merit, medan Oreos surfar fram på någon slags kommunistisk räkmacka. Vi börjar närma oss en värld där Oreos tar över, en Oreowellsk mardröm där storebror består av svartvita kexcirklar, ständigt lyssnande, ständigt övervakande. Det är upprörande och orättvist.

Men inte nog med det. Oreos smaklösa ”chokladkex” och vita, på tok för söta, sockerfyllning smakar inte tillräckligt gott på egen hand så kakmakarna uppmanar oss som konsumenter att doppa kakorna i mjölk för att få den maximala smakupplevelsen. Här går gränsen. Om din kaka måste doppas i något annat för att smaka gott, då har du misslyckats som kakbagare.

Kalla detta för en artikel, kalla detta för en verklighetsfrånvänd, högtravande redogörelse. Hur som helst borde vi alla enas mot Oreos maktvälde. Dela detta med alla dina vänner och släkt och familj. Tack.

#BojkottaOreos

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s