November är över och vi går in i den (l)ju(v)liga Decembermånaden. Detta innebär att det är dags att överexponera våra fem sinnen till allt vad julen innebär! Här ska ätas skinksmörgås, stjärnorna ska upp i alla fönster, julmusten började drickas redan i Oktober och varje Decemberdag ska vara tonsatt till julmusik från Spotify! För vi alla vet ju att Julafton endast är ett litet antiklimax i slutet av en röd och vitfärgad månad där en konsumtionskultur lever i aktiv symbios med det glada budskapet om Jesus Kristus födelse! Vackert är bara förnamnet! Men som nämnts tidigare är en av de viktigaste aspekterna av detta månadslånga julfirande julmusiken! Vare sig du älskar den eller är ett hjärtlöst skal av en människa med sociopatiska tendenser så går det inte att undgå att hela julstämningen bär och brister på julmusiken! Men, som vanligt, går det inte bara att njuta av de vackra tonerna från Mariah Carey och Sinatra. Vi måste överanalysera och planera hela denna instrumentala processen tills det inte längre finns någon spontanitet och lycka kvar! För en julmusiksspellista är mer än bara jul, musik och en spellista. Det är en produkt av otaliga timmars arbete och osäkerhet. Här är fyra frågor du måste ställa dig själv innan du gör din julspellista!

1. När börjar du lyssna?

julmusik1.png

Inför December är det viktigt att titta in i de sargade ögonen som reflekteras tillbaka i spegeln och fråga sig själv: När börjar jag lyssna på Julmusik? När låter jag Michael Bublé krypa fram ur sitt ide? När är det dags att unna mig och låta frestelsen av Adolphsson och Falk vinna? Man kan avgöra rätt så mycket av en människa baserat på när de börjar spela Wham!. Vissa människor är av den helt inkorrekta filosofin att julmusik bör spelas året om. Jag menar att detta gör musiken mindre speciell och mer alldaglig. Det charmiga med julens låtar är ju att de är anknutna till en specifik säsong. I vårt västerländska, välbärgade samhälle finns det få saker som testar vår karaktär. Vi tar varma duschar, sover i mjuka sängar och får matkassar skjutsade hem till våra dörrar. Ett av de få karaktärstesten som finns kvar i detta millennium är att motstå den frestelse som julmusiken utgör.

Det finns ett par riktlinjer att följa. De tre F:en. Första December, Första Advent eller Första Snön som ligger kvar. Antingen är du av världsåskådningen att du kan börja lyssna på musiken först när någon av dessa har inträffat eller så anser du att det är fritt fram innan. Frågan står kvar, när börjar du lyssna på julmusiken?

2. Blandat eller Segregerat?

julmusik2.png

Nästa fråga du måste ställa dig är hur demografin i din lista ska se ut. Alltså, vill du ha en salig blandning eller en uniform ton? Ska alla låtar vara på svenska eller blandar du Feliz Navidad med Tomten jag vill ha en riktig jul? Kör du Stilla Natt eller Silent Night eller båda i samma lista? Svåra frågor, jag vet, men det finns ännu fler variabler att ta hänsyn till. Vi är inte klara här.

Språkblandningen är inte den enda mixen du måste tänka på. Vad är din åsikt om sekulära och religiösa jullåtar? Vill du att listan ska shuffla mellan Bjällerklang och O Helga Natt eller förespråkar du flera segregerade listor?

Hur tänker du om tempo? Är lugna låtar tillåtna i samma lista som de mer energifyllda dängorna? För att sammanfatta: Är du en musikalisk fascist som förespråkar segregation och flera olika jullistor eller är du inkluderande och låter Sean Banan mingla runt med Loa Falkman utan problem?

3. Hur många versioner?

julmusik3.png

Tredje frågan du måste ställa dig är hur många dubbletter du vill ha i din lista. Försöker du hitta den mest överlägsna versionen av en jullåt eller slänger du in så många låtar med samma titel som möjligt? Vill du ha både Sonja Aldén och Tommy Körbergs versioner av Stilla Natt eller inte? Vissa står för ”Max 2-policyn” som ger utrymme för max två versioner av samma låt på samma lista. Det betyder att du kan klämma in både Pentatonix och Glee på samma ställe! Yay. Andra menar att man endast ska ha den bästa covern som finns att hitta medan ytterligare andra anser att du får fylla listan med dubbletter, tripletter och vad det motsvarande ordet för fyra stycken är. Snälla maila in om du vet…

4. Vad ska din lista heta?

julmusik4.png

Så, nu när du har spenderat otaliga timmar åt att sålla ut låtar har du äntligen din idylliska lista av julmusik. Grattis! Nu återstår bara en fråga till. Vad ska din lista heta? Jag övervägde att göra ett diagram där man kunde svara på alla de här frågorna och till slut hamna på ett namn för sin lista. Detta lät som en bra idé tills jag insåg att alla dessa frågor skapar över 70 olika kombinationer och inte ens jag har mycket fritid över!

Dock är det fortfarande en viktig fråga. Eller, adjektivet ”viktigt” används här i den lösaste mån möjligt men det tål att tänkas på! ”God Jul” är lite standard. ”Merry Christmas” är det mest Starbucks och Instastory-influerade namnet du kan tänka dig och ”Keep Calm and Love CHRISTmas” känns också lite basic. Låt kreativiteten flöda och kom ihåg att det finns svar som är rätt och svar som är fel!

Där har du det, fyra frågor du ”måste” ställa dig innan du gör listan som kommer bli denna säsongs soundtrack!

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s