High School Musical. 2000-talets Romeo och Julia. Till denna dag är High School Musical den bästa filmtrilogin Dinsey Channel någonsin producerat om musikalframträdanden och basketmatcher. Kenny Ortegas inflytelserika första film om vildkatterna på East High School kom ut i januari 2006 och succén var ett faktum! Uppföljarna High School Musical 2 och High School Musical 3: Senior Year släpptes tätt inpå och HSM-fenomenet var så stort att trean till och med gick upp på bioduken! Filmserien kretsar främst kring huvudpersonen Troy Bolton, som spelades av flickidolen Zac Efron, och hans ständiga velande mellan musik och basket (been there, done that). Det är tre otroligt medelmåttiga High School-filmer med otroligt högt nostalgivärde för alla som växt upp under detta århundrade. En aspekt av High School Musical vi dock ofta glömmer. Nej! Förtränger. Är Troy Boltons hemska frisyr.

Jag satte mig ner i soffan här om dagen för att inviga året på rätt sätt: med ett High School Musical-maraton. Ingenting får mitt hjärta att rusa och mina fötter att stampa lika lyckligt som klyschiga Disney Channel-filmer där musiknummer varvas med skolbasket om vartannat. Mitt humör var alltså på topp när den första filmens titelkort svävade in på skärmen: ”High School Musical”. Det jag gillar mest med dessa Disneyrullar är ärligheten i marknadsförningen. Vid första sekund vet man att det här är en musikal som kommer utspela sig på en amerikansk High School. Jag önskar att alla filmer kunde ha liknande titlar som High School Musical 1, 2 och 3. Istället för Iron Man skulle vi ha Superhero Action Movie. The Kissing Booth hade hetat Girl Falls in Love With Boy Movie och Grown Ups 2 hade hetat Lazy Hollywood Actor Gets Peed in Mouth By a Deer And I Would Like to End My Life Right Now Movie. En man kan drömma.

Efter att förtexterna rullat klart på skärmen blir vi introducerade till våra huvudpersoner: den blyga plugghästen Gabriella Montez vars skönhet finns dold bakom en försynt fasad och metaforiska glasögon samt Troy Bolton, den coola basketkillen som har huvudet i spelet men hjärtat i sången. Det är också här vi möts av vår första stora chock. Troy Boltons frisyr. Troy Boltons frisyr är en travesti av Bibliska proportioner. 19-åriga Zac Efrons hår ser ut som en torr golvmopp fastklistrad på kroppen av en ung kille som ännu inte upptäckt steroider. Jag sitter i min soffa och försöker njuta av en påse popcorn och den ikoniska karaokescenen mellan Troy och Gabriella men mina ögon är fixerade vid Zac Efrons vildvuxna ”Justin Bieber cirka 2008”-frisyr. Det är upprörande att titta på. Det ojämna hårsvallet. De ljusare topparna. Den livlösa luggen. Allt detta i kombination med den vita, lite för uppknäppta skjortan och Troy Boltons enda chans till romans är Zac Efrons naturliga karisma.

Frågan ni såklart ställer er när ni läser den här meningslösa, ärligt talat, väldigt förvirrande texten om håret på en tonårsskådespelare i en 13 år gammal film är ju ”Men, vilket är Troy Boltons snyggaste hår egentligen?”. Bra fråga! Precis som en normalt funtad människa tog jag saken i egna händer och blickade tillbaka på High School Musical-filmerna för att ägna allt mitt fokus på Troy Boltons hårsituation. Jag kan med 80 % säkerhet säga att jag är den enda heterosexuella killen i Norra Europa som har 42 skärmbilder av Zac Efron på min Dropbox och jag är inte stolt över det!

3. High School Musical

hsm1hår.png

Den sämsta frisyren. En dålig frisyr. För långt för att vara stiligt. För kort för att vara sådär trendigt, långt, man-bun friserat.

2. High School Musical 3: Senior Year

hsm3hår.png

Den bästa High School Musical-filmen har tyvärr den näst mest bedrövliga Troy Bolton-frisyren. I Senior Year är kalufsen fortfarande för lång och spretig för att vara snygg men inte kort nog för att se respektabel ut. Anledningen till att Senior Year-frippan är bättre än hårsituationen i första filmen är för att Zac Efron ändå växt in sig i håret på ett hyfsat sätt men det ursäktar inte ett såhär inadekvat hårsvall.

1. High School Musical 2

hsm2hår.png

Troy Boltons frisyr i High School Musical 2 är inte perfekt men det är den minst bedrövliga håruppsättningen i musikaltrilogin. Det är en liknande frisyr som i ettan och trean men kortare och mer reserverad. Troys frisyr känns mer trimmad och anpassad till Zac Efrons huvud i HSM 2 och är precis så där välkammad som man vill att håret på en ung flickidol ska vara! Om håren i den första och tredje filmen var lite för stora skjortor tagna från ett tveksamt Lindex där kassan dubblade som provhytt så är håret i trilogins mellankapitel en påkostad, skräddarsydd smoking! High School Musical må alltid ha en plats i våra hjärtan men Troy Boltons frisyr peakade under sommarlovet 2007…

Ibland när jag ska fixa mitt eget hår så råkar jag fånga min blick i spegelns reflektion och jag suckar uppgivet ”Vad gör jag egentligen med mitt liv?”.

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s