Popcorn, eller Puffmajs som vi säger i Svea Rike, är en av Guds 18 gåvor till mänskligheten, ett snacks kan se trendigt och nyttigt ut på en influencers Instastory samtidigt som det också kan vara en åh, så ljuvlig travesti av flott och salt i biomörker. Popcornmarknaden 2020 är dock lika mättad som en uppblåst hockeykille från Södermalm och det är svårt att navigera sig genom den snåriga snacksdjungeln. Därför har vi på Håll det Trehundra tagit en för laget och sökt upp och betygsatt de mest populära Popcornsorterna för din skull!

Vi har sökt land och rike (läs ICA och Willys) runt efter de bästa och mest populära förpackningarna av mikropopcorn för att utsätta de för hårda prövningar. Vi valde ut sex paket popcorn, varav fem hade smörsmak: OLW, Estrella, Eldorado, ICA, Garant och Butterkist. Testpanelen bestod av en någorlunda representativ grupp av åtta olika personer som presenterades med sex omärkta skålar av popcorn för att försäkra snacksens anonymitet. Precis som en måltid konsumeras ett svenskt fredagsmys lika mycket med ögat som med smaklökarna så varje popcorntestare bedömde puffmajsen utifrån två kriterier: Utseende och Smakupplevelse. Testpanelen betygsatte popcornens utseende och smak på en skala från 1-100 000 för att ge ett så precist resultat som möjligt. Deras betyg räknades sedan ihop och delades för att få fram två snitt. Utseende-snittet och smakupplevelse-snittet. Dessa två snitt adderades därefter med varandra och delades igen för att få fram ett sammanfattat slutresultat!

Vi hade beräknat att alla popcorn skulle smaka mer eller mindre likadant och resultera i relativt uniforma poängsnitt men till vår stora förvåning visade det sig att alla betygsättare istället hade väldigt spridda åsikter om popcornen i fråga. Vissa menade att ett visst popcorn var sämst medan andra hävdade att samma popcorn smakade bäst av alla! Utseendemässigt var det ännu svårare att finna en allmän konsensus vilket resulterade i hätska debatter och livliga diskussioner. Resultatet presenteras nedan:

OLW

Utseende: OLWs mikropopcorn ser ut som popcorn. De är inte särskilt unika och sticker inte ut men de är samtidigt snygga och stilrena vita moln av fluffig, uppvärmd majs.

Smakupplevelse: Trots att OLW valt att marknadsföra dessa popcorn under smörsmaks-etiketten så kommer inte matfettet till sin rätta här. OLWs mikropopcorn smakar mest salt vilket uppskattades av vissa i smakpanelen medan andra fann balansen mellan smör, salt och puffmajs instabil.

Estrella

Utseende: Estrellas popcorn utsågs till det snyggaste popcornet i skaran av konkurrenter. Det är ett klart gult popcorn som skiner likt små smöriga moln i snacksskålen.

Smakupplevelse: Det här popcornet var tämligen kontroversiellt i smakpanelen då vissa var fullkomligt begeistrade av den smöriga sältan som Estrellas puffmajs bjöd på medan andra var förnärmade då popcornet saknade det där härliga fraset som ett riktigt vasst korn av uppvärmd majs bör ha. Estrellas mikropopcorn blev beskrivet som både ”det godaste popcornet jag ätit” och som ”ett popcorn för veklingar, popcornvärldens motsvarighet till bidragstagare som livnär sig på andra”.

Eldorado

Utseende: Eldorados popcorn var de enda popcornen som kom utan smörsmak och det syntes på kornets utsida. Eldorados mikropop ser mer ut som små ljusgråa moln på en mulen hösthimmel än som skinande, saturerade solar.

Smakupplevelse: Smakmässigt är det också en tråkig historia… I vår testpanel fanns det en liten falang som menade att naturella popcorn är överlägsna smörsmakande popcorn. Denna vokala minoritet gav således höga poäng till Eldorados puffmajs medan resten av testpanelen menade att det här var ett popcorn lika karaktärslöst som en romantisk komedi från sekelskiftet…

ICA

Utseende: ICA:s popcorn såg ut precis som man förväntar sig att popcorn ska se ut. Vita, små, fluffiga moln i skålen som varken imponerade eller verkade anstötligt…

Smakupplevelse: Det här var en påse med luftiga popcorn vilket innebar att man kunde proppa i sig stora mängder i taget. ICA:s mikropopcorn hade även en bra balans mellan sältan och den lilla smörtouchen som släntrade in på tungans smaklökar likt en gymnasieelev sen till skolan. Denna smakbalans resulterade i att många betygsatte det här popcornet högst av alla!

Garant

Utseende: Garants popcorn kom inte bara med smörsmak, de kom med ytterligare en liten twist. De var testets mest distinkta popcorn då de nämligen stoltserar med att ha extra STORA popcorn. Detta resulterade i att Garants påse med popcorn stack ut mest av alla snacks i testet. Istället för att likna små, porösa bomullstussar såg dessa monstrositeter ut som en skalenlig hjärna för folk som taggar sina vänner i kommentarer på Facebook. Visserligen gjorde detta att popcornen fick en tydlig profil men alla i testpanelen var inte lika hänförda av denna gimmick. Det är stora, modigt annorlunda, popcorn för risktagare. Men, som jag alltid säger: Ambition ger bara extra fallhöjd…

Smakupplevelse: Återigen visar Garant att de bjuder på ett våghalsigt popcorn för det här är puffmajs som vågar smaka smör. Laserfokusen på smöraspekten resulterar dock i att Garant helt glömt bort den mest centrala delen i popcornet, sältan!

Butterkist

Utseende: Butterkist hittade vi under den Amerikanska hyllan på ICA Maxi men det visade sig att det här faktiskt är Storbritanniens populäraste popcorn! Det är dock lätt att inse varför Butterkist placerades under den Amerikanska fanan då det här är ett riktigt Hollywood-popcorn! Det är stilrent och snyggt och ett popcorn som bara skriker ”Khloe Kardashian”!

Smakupplevelse: På smakfronten är Butterkist en helt annan historia. Många i testpanelen chockades av popcornets annorlunda smak. Det här är ett popcorn som inte smakar popcorn. Någon sälta finns inte att prata om och smörsmaken, som tar överhanden, liknar mer flottig olja än ljuvligt smält Bregott… Likt den Amerikanska kontinenten så är det här ett popcorn som skvallrar om en mörk och smärtsam historia…

Här kommer poängen sammanställda i en liten tabell. Poängen är, givetvis, indelade i Utseende och Smakupplevelse för att sedan presenteras i slutbetyget.

popcornpapper.png

Där har ni det! En komplett guide till den svenska popcornmarknaden! Ladda upp inför Melodifestivalen, Filmkvällen eller den där små-deprimerade kvällen då du sitter ensam under en lite för liten filt och kollar på Dolly Style-dokumentären på SVT Play för andra gången på din iPad som bara har 16 % batteri kvar med två påsar popcorn framför dig.

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s