Thomas G:son. Melodifestivalens långhårige och potentiellt heterosexuella Fredrik Kempe. Med över 50 bidrag i tävlingen är han den låtskrivaren som ställt upp med flest låtar i Sveriges Schlagerfestival. Thomas G:sons milda, mystiska leende är en familjär syn för de flesta svenskar vars enda konsumtion av kultur är Melodifestivalens mellanakter. Hitmakaren började sin karriär som trummis i hårdrockbandet Masquerade men sadlade om till låtskrivare på heltid någon gång på det sena 90-talet. Sedan dess har han pumpat ut hit efter hit och format det svenska schlagerlandskapet mer än någon annan. G:son kan skriva till alla möjliga genrer och trots att han inte har lika många BPM (Bangers per Melodifestival™) som hans skallige kollega så har Thomas G:son gett oss några av Mellos absolut svängigaste dängor. Ladda upp med popcornen och skriv långa hatbrev för här är extremt slöseri med allas tid alla Thomas G:Sons låtar i Melodifestivalen, från sämst till bäst!

58. On Top Of The World- Swedish House Wives (2013)

on top of the world.png

Om det var någon låt som jag skulle vilja injicera direkt in i mitt blodsystem så hade det varit On Top Of The World av Swedish House Wives. Swedish House Wives var den otroligt misslyckade popgruppen som bestod av Hanna Hedlund, Jenny Silver och Pernilla Wahlgren i ca 20 minuter. Gruppnamnet kom tydligen från artisternas efternamn Silver Hedlund Wahlgren (SHW) och det var även en liten referens till Swedish House Maffia. On Top Of The World kan vara den minst inspirerade låten i Melodifestivalens historia. Det är en dålig Kesha-låt från 2007 med ett distat beat som till och med Black Eyed Peas skulle rikta ett besöksförbud mot. Thomas G:zon är en begåvad låtskrivare men det här är bara skräp.

57. Love Trigger- JEM (2014)

love trigger.png

Melodifestivalen lever i någon slags ohelig symbios med Idol på TV4. Precis som skvallertidningar och Kungafamiljen kan dessa två musikprogram inte leva utan varandra. Resan som svensk artist går utan undantag genom Idols auditionsprocess där nya stjärnor upptäcks för att sedan slussas vidare till Eurovisionsschlagerfestivalen. Danny, Ola, E.M.D., Lisa Ajax, Liamoo, Agnes, den enda artisten i Melodifestivalens historia som inte varit med i Idol är nog Christer Sjögren! Men vad skulle hända om Idol plötsligt inte ville finnas mer, hur hade världen sett ut utan Idol? Frågan besvarades år 2012 när X-Factor Sverige trängde sig in i det svenska folkhemmet och hela svenska folket sa: ”Meh”. JEM var en trio soloartister från X-Factor som slogs ihop till en grupp av juryn. Deras gruppnamn är såklart en karikatyr av ABBA där de, på det lataste tänkbara sättet, bara tagit sina initialer och bildat akronymen JEM. De enda som får härma ABBA på det här sättet är Erik, Mattias och Danny Saucedo, Sveriges mest välkammade grabbar, snälla kom tillbaka! JEMs låt Love Trigger är ytterligare ett av Thomas G:sons försök att behaga konsumenterna av housemusik från mitten av 10-talet och det funkar inte så bra. Antagligen beror det på att den totala tiden folk har ägnat åt att tänka på JEM underskrider längden av ett Bolibompaavsnitt. Eller så är det bara en oinspirerad låt.

56. Alibi- Eddie Razaz (2013)

alibi.png

Thomas G:son är kapabel att skriva riktiga bangers men han faller ofta ner i ett oinspirerat dike där han bara apar samtidens trender. Det är bristen på kreativitet och nytänkande som får Eddie Razaz Alibi att hamna så lågt ner på listan. Melodin är rätt svängig men det trötta housebeatet, de förvrängda rösterna och jublet i ursäkten till refrängen får låten att kännas passé snarare än nostalgisk år 2019…

55. Du vinner över mig- Mikael Rickfors (2009)

du vinner över mig.png

Jag hyser aktiv avsky mot den här låten men jag har ingen aning om varför. Jag bara ryser av hat när jag hör melodislingan över den där rivande elgitarren och jag vet inte vad det är som triggar denna våldsamma reaktion av vämjelse.

54. Something In Your Eyes- Jenny Silver (2011)

something in your eyes.png

ÅH VAD DEN HÄR LÅTEN ÄR DÅLIG. JAG HATAR ALLT DEN HÄR LÅTEN SYMBOLISERAR. DEN AVSKYVÄRDA SYNTHEN I VERSEN, DET GENERISKA BEATET, DEN ABBA-INFLUERADE MELODIN OCH HUR DEN ALLTID FÅR MIG ATT STAMPA MED FÖTTERNA. USCH VAD JAG HATAR ATT JAG GILLAR DEN HÄR LÅTEN.

53. Möt mig i gamla stan- Magnus Carlsson (2015)

möt mig i gamla stan.png

Möt mig i gamla stan är schlagerns motsvarighet till ett par urtvättade jeans som tappat all form av stil och karaktär. Det är en throwback till det tidiga 2000-talets Mellolåtar. En dålig, nostalgisk kopia av låtar från eran då viktelefoner och spikat hår var trendigt. Låtar som suktar tillbaka 60, 70 eller 80-talet sticker ut och är svängiga (tänk Uptown Funk eller Shut Up and Dance) men låtar som önskar att de var Lena PH-dängor från 2003 saknar charm och blir bara generiska och tråkiga…

52. Cry- Dotter (2018)

cry.png

♪ ”Det här är inte Royals” ♪

51. Världen utanför- Barbados (2002)

världen utanför.png

Världen utanför är arketypen för oinspirerad dansbandspop som känns så säker och charmlös att det bara blir en karikatyr av schlagergenren. Det är dock den perfekta skildringen av mitt känsloliv: ett svängigt och glatt yttre skal som döljer en djup, existentiell tomhet på insidan.

50. Hela världen för mig- Sanna Nielsen (2003)

hela världen för mig.png

Sanna Nielsen och Thomas G:son har samarbetat med varandra två gånger i Melodifestivalen men deras musikaliska kollaborationer har inte varit fullträffar. Hela världen för mig låter som ett Garageband-demo som endast räddas av Sanna Nielsens träffsäkra sångröst. Det är bara att inse, Fredrik Kempe gör Sanna Nielsen bättre än Thomas G:son…

49. Ingenting är större än vi- Arvingarna (2002)

ingenting är större än vi

Arvingarna har ställt upp i Melodifestivalen hela fem gånger och levererat diverse hitlåtar i det musikaliska sammanhanget. Deras största bidrag till Sveriges kulturskatt är givetvis Eloise, vinnarlåten från 1993 och I Do, det i särklass starkaste bidraget från 2019 års tävling. Ingenting är större än vi faller in någonstans däremellan och är en lögnare till låttitel eftersom ordet ”vi” är ett av de mindre orden i hela det svenska språket. Jag kan komma på iallafall tre ord som är större än ”vi” snabbare än Arvingarna kan fixa sina frissiga 2000-tals frippor.

48. Idag och imorgon- Kikki Danielsson (2006)

idag och imorgon.png

Idag och imorgon är en sprudlande kärleksbomb som önskar att den var en riktig låt men det är egentligen bara ett svammel av kärleksfulla klyschor över ett beat lika livlöst som Adam Sandler i en Grown Ups-film.

47. Natten är min vän- Cleo Nilsson (1999)

natten är min vän

Natten är min vän är Thomas G:sons första bidrag i hela Melodifestivalen. The schlagerlåt heard around the world. Låten i sig är klassiskt schlager-dansband som med 20 år på nacken känns som en relik från en annan era. Natten är min vän slutade på en åttonde plats i tävlingen som kammades hem av den överlägsna låten i samma genre, Tusen och en natt.

46. One More Night- Dinah Nah (2017)

one more night.png

Det här är en låt som faller in under kategorin ”Mediokra houseinspirerade Mellodängor som vi tycks bli tvångsmatade med typ varje år” och för att vara en medioker houseinspirerad Mellodänga som vi tycks bli tvångsmatade med varje år så är det en rätt så svängig låt. Svängighetsfaktorn i One More Night bleknar dock i jämförelse med vad artisten Dinah Nah producerade i gruppen Caramell! Caramell var en slags prototyp till Dolly Style och ett eurodiscofenomen under 90-talet som låg bakom den certifierade bangern Caramelldansen! Dansen av det Caramelliska slaget är en psykedelisk hitlåt som osar 90-tal och vars ihärdiga, digitala basgång kan få igång den stelaste av människor att dansa! Det är ett överproducerat mästerverk av europeisk disco som får One More Night att kännas som en lugn läsning av IKEA-katalogen i jämförelse!

45. Här för mig själv- Maja Gullstrand (2009)

här för mig själv.png

Här för mig själv är en lugn och rofylld låt som handlar om att inte göra någonting. Det är en svensk version av Bruno Mars Lazy Song och kanske är dess budskap mer aktuellt idag än när den framfördes 2009 då vårt samhälle är mer stressat än någonsin. Kanske är det viktigt att slappna av ibland och göra som Gud Fadern själv, ta en vilodag i slutet av veckan. Kanske borde vi alla koppla bort oss från det akuta samhällsklimatet och ta vara på sabbaten. Kanske. Det enda jag vet säkert är att när jag gick i 5:an älskade en tjej i min klass den här låten och av någon anledning tänkte 11-åriga jag att jag säkert kunde imponera på henne om jag lärde mig låttexten utantill. Så jag satt i flera timmar och nötade in texten till Här för mig själv hårdare än den där gången då jag lärde mig namnet på alla 800 Pokémon. Till min stora chock och enorma förvåning så blev Olivia inte kär i mig den där dagen… När jag tänker efter så lärde jag mig också hela texten till Akon och David Guettas Sexy Bitch av samma anledning… 11-åriga versionen av mig levde tydligen i något parallellt universum där alla relationer var byggda kring texterna till obskyra schlagerlåtar och misogyna electrodängor. Liksom, när i livet har jag någonsin tittat på en annan människa och tänkt, ”Jag hade gärna blivit tillsammans med den här tjejen. Jag menar, hon har fint hår, hennes skratt får min värld att stanna upp, jag älskar hur hon ler mot människor som hon inte ens känner. Hon är ambitiös och har mål i livet och jag blir glad när jag är runt henne men det är bara en sak som får mig att tveka på om den här relationen kommer fungera. Den här tjejen verkar ju schysst och så men, kan hon texten till Akon och David Guettas hitlåt Sexy Bitch?”

44. Trivialitet- Sylvia Vrethammar (2013)

trivialitet.png

Helt okej

43. Så nära- Anne-Lie Rydé (2005)

så nära.png

Helt okej

42. As If Tomorrow Will Never Come- Katrina and the Nameless (2005)

as if tomorrow will never come.png

Katrina and the Nameless var ytterligare en grupp som bildades enbart för att ställa upp i Melodifestivalen. Den titulära Katrina var tidigare frontkvinna för Katrina and the Waves som gett ut allas favoritlåt att göra ett klädmontage till, Walking on Sunshine. Gruppen hon ställde upp med i Melodifestivalen skulle ha kallats för Katrina and the New Wave men hotades med stämning av hennes gamla kollegor från den första vågen. Namnet blev således Katrina and the Nameless och denna ambivalens återspeglas på något sätt i låten de framförde. As If Tomorrow Will Never Come börjar med att låta som en homage till superhiten Soul Man med högt tempo, rivande elgitarrer och ett rockigt gung. Låten tar sedan en hård u-sväng och förvandlas till en svulstig musikallåt direkt från Broadway. Det är inte en helt självklar blandning och det känns lite som att Thomas G:son skrev låten under tiden som han zappade mellan Blues Brothers en sen kväll på 6:an och Les Miserables på TV4…

41. When Love’s Coming Back Again- Jessica Folckner (2006)

when loves comin back again

When Love’s Coming Back Again har en svängig melodi men ingenting att säga. Trötta klyschor och uttjatade slagord om kärlek slängs runt över det glittriga 2000-tals beatet utan att egentligen säga någonting. Låten blir lika intetsägande som de där personerna som har Nyckeln till frihet som sin favoritfilm. Coolt, du tycker om Nyckeln till frihet, det säger ingenting om vem du är. Du har bara internaliserat alla andras åsikter för att du ska verka kulturell. Att tycka om Nyckeln till frihet är ingen ursäkt för att inte ha en personlighet och du blir inte intressant bara för att du har skummat igenom Topp 100 listan på IMDb.

40. Säg att du har ångrat dig- Anne-Lie Rydé (2004)

säg att du har ångrat mig .png

Säg att du har ångrat dig är en svängig, smått melankolisk popdänga vars största kännetecken är att den börjar på exakt samma sätt som Håkan Hellströms Kom igen Lena. I och med det snarlika introt är det här antagligen så nära som dystra, grönhåriga, Kånkenbärande musikesteter någonsin kommer vara att få se världens dystraste göteborgare i Mello…

39. I’m In Love- Sanna Nielsen (2011)

im in love.png

Det här är en låt med ett helt okej discobeat och en harmlös och svängig melodi, men utan Sanna Nielsens utstrålning och sångröst hade jag brytt mig mindre om den här låten än en ung vänsterpartist bryr sig om religiös frihet.

38. Land Of Broken Dreams- Dynazty (2012)

land of broken dreams

Rock i Melodifestivalen är ungefär lika otippat som att spela klart en omgång Monopol utan att skapa fiender. Rock i Melodifestivalen är ungefär lika otippat som att en Hollywoodskådis skulle komma ut som kristen. Rock i Melodifestivalen är ungefär lika otippat som det är tippat att hitta antisemitiska tweets på en vänstervriden twitterprofil. Rock i Melodifestivalen är ungefär lika otippat som att se Edward Blom med en vegansk matkasse från Lina. Detta till trots känns Land Of Broken Dreams väldigt säker och ointressant.

37. Långt bortom tid och rum- Mathias Holmgren (2005)

långt bortom tid och rum.png

Långt bortom tid och rum är en dunkande eurodiscodänga med ett så typiskt schlagerbeat man kan tänka sig pulserande i bakgrunden. Melodin är dock mystiskt trollbindande med en unik intensitet i rytmen och några kreativa instrumentval som får låten att sticka ut över massan.

36. Tango, Tango- Petra Nielsen (2004)

tango tango.png

Tango, Tango är en fullkomligt bisarr låt om varje sexuellt frustrerad 35-årings favoritdans från Buenos Aires. Låten är explosiv med ett ihärdigt, dragspelspumpat beat, kastanjetter och rivande elgitarr. Det är någon slags feberdröm komplett med en distad körsång mitt i. Magiskt.

35. Lyssna till ditt hjärta- Friends (2001)

lyssna till ditt hjärta.png

Det här var Thomas G:sons andra bidrag i Melodifestivalen och det blev även hans första vinst. Lyssna till ditt hjärta är en av de mest klassiska schlagerlåtarna genom alla tider och man kan nästan se hur dess konturer skissats av när Markoolio och Linda Bengtzing gjorde Värsta schlagern. Lyssna till ditt hjärta är den arketypiska Mellolåten med fler klyschor än en dålig romantisk komedi eller ett dumpnings-sms från en snobbig hockeykille.

34. Show Me Heaven- Lili och Susie (2009)

show me heaven.png

Thomas G:son har precis som Fredrik Kempe haft sina fingrar i många olika genregrytor. Han har gjort rock, disko, schlager, ballader, pop och försök till housemusik. I och med Show Me Heaven lyckades Thomas G:son dock fullända den dunkande synthpoplåten för Melodifestivalen, något som både han och hans kollegor försökt med i nästintill ett decennium. Show Me Heaven är en färgstark duett av systerparet Lily och Susie och antagligen den gladaste dängan om nära döden-upplevelser!

33. Tell The World I’m Here- Ulrik Munther (2013)

tell the world im here.png

Ulrik Munther slog igenom som 15-åring i Lilla Melodifestivalen med världens genom tiderna bästa låt En vanlig dag. Den muntre Ulrik med gitarren i handen och baskern på huvudet blev flickidol över en natt och det är praktiskt taget omöjligt att träffa en 20-årig tjej som inte haft en crush på Ulrik Munther. Efter en treårig tystnad gick han ut på Stora Melodifestivalens scen med den munspelsdrivna låten Soldiers och kom på en stark tredjeplats! Året efter var han tillbaka igen med låten Tell The World I’m Here, en slags arenadänga i Coldplay-ca-2015-anda. Succén var ett faktum då han även denna gång hamnade på bronsplatsen! Sedan dess har Munthers ljudbild rört sig från de stora EDM-slingorna mot ett mer subtilt och mörkt sound. Hans samarbete med Jonas Gardell på albumet Allt jag ville säga resulterade i en briljant och intim samling låtar som skildrar hur det är att vara ungdom i dagens samtid och hans EP Are You Alright? från 2018 visar att Munther utvecklats mycket som artist sedan hans Mellodagar. Tell The World I’m Here känns som en låt Ulrik Munther lämnat bakom sig. Den saknar både genuiniteten från hans genombrott och känslan från hans senare låtar. Det är en rätt så intetsägande poplåt som ger intrycket av att den när som helst ska komma ihåg att den är David Guetta och Ushers Without You.

32. E de fel på mej- Linda Bengtzing (2011)

e det fel på mej.png

Linda Bengtzing var den hetaste artisten i Mello i mitten av 00-talet. Hon ställde upp, och gick direkt till final, med fyra låtar i rad! Alla flickor var hennes stora genombrott, ett  slags kvinnligt svar på Orups Då står pojkarna på rad. Jag ljuger så bra var hennes andra låt, en certifierad banger och en av fyra låtar jag fått Singstar på på Singstar. Hennes tredje låt i Melodifestivalen var Hur svårt kan de va?, en värdig uppföljare till hennes tidigare bidrag och en allmänt svängig popdänga. Hennes tur tog dock slut år 2014 då hon ställde upp med Ta mig, en låt som ingen i världen någonsin har hört talas om. 2016 var hon tillbaks med Killer girl, en konstig hyllning till BDSM eller nåt. 2016 var ett väldigt konstigt år för Melodifestivalen. Innan de två 10-talsflopparna hann Linda Bengtzing dock leverera E det fel på mej, en hopplöst felskriven titel men en helt okej poplåt! E det fel på mej är svängig, passar bra in med trilogin av Bengtzing-låtar som kom före och kan vara den bästa låten om hur otrohet är helt okej sedan Piña Colada låten.

31. Thursdays- Lovestoned (2010)

thursdays.png

Thursdays är en av Melodifestivalens bortglömda guldklimpar. Thursdays är hela paketet, en medryckande melodi med nytänkande instrumentala kombinationer och en genomgång av veckans dagar! Jag kan stampa takt till den livliga melodin samtidigt som jag lär mig att Torsdag kommer efter Onsdag! Det är som om Fem myror och alla de där elefanterna fått en musikalisk bebis med ett dragspel!

30. In And Out Of Love- Martin Rolinski (2013)

in and out of love.png

Det här är en riktigt banger. En familjär och tidlös melodi med en energisk rytm i bakgrunden som får In And Out Of Love att bli en av mina absoluta fäblesslåtar från Mello.

29. If I Was God For One Day- Neverstore (2015)

if i was god for one day.png

If I Was God For One Day av Neverstore inleds med en stämma så pretentiöst plågad att varje deprimerad teaterestét i Mellansverige vrider sig i avund. Låten är en slags pop-punkig skildring av teodicéproblemet som landar i slutsatsen att om jag var Gud för en dag så skulle jag få dig att bli kär i mig igen. Det finns en ärlighet i det påståendet som jag respekterar. Det är så härligt att se livet genom urvattnade, romantiska rockballader.

28. Wild Child- Ace Wilder (2017)

wiild child.png

En svängig och inoffensiv dänga om hur Ace Wilder, 36 år gammal är ett ”Wild Child”.

27. Somebody Wants- The Lovers of Valdaro (2019)

somebody wants .png

Somebody Wants är en synth och basorienterad 80-tals influerad partylåt och det mesta i låten sitter riktigt bra! Det är dock inte en perfekt låt då det nostalgiska soundet känns lite trött efter ett par år av att ständigt ha blivit påmind om att 80-talet var en grej.

26. A Million Years- Mariette (2017)

a mllion years.png

A Million Years? Det är så länge jag måste vänta på min mat när jag beställt från OnlinePizza! Haha, jag älskar humor!

25. C’est La Vie- Hanson, Carson och Malmkvist (2004)

cest la vie.png

Det har sagts förut men tåls att upprepas, Hanson, Carson och Malmkvist är Sveriges motsvarighet till Destinys child. C’est La Vie är dock en lite udda låt för tre äldre damer att framföra då alla gruppens medlemmar låter äldre än Fru Potts från Skönheten och Odjuret medan bakgrundskompet låter som beatet på en tysk raveklubb.

24. Hela natten- Josef Johansson (2014)

hela natten.png

Det här är en rätt så bra kärlekslåt som på ett bra sätt fångar känslan och vikten av ung kärlek.

23. Icarus- Emmi Christensson (2018)

icarus.png

Vad som verkligen får Icarus med Emmi Christensson att sticka ut är sångarens fullkomligt strålande röst. Det och det pampiga, Bondliknande kompet som ger låten en nästintill filmisk känsla. Att uppmuntra svenska folket att flyga likt Icarus känns dock inte som världens vassaste idé med tanke på ödet den mytomspunna, grekiska våghalsen fick utstå. Icarus byggde vingar för att flyga med men han flög för nära solen vilket fick hans vingar att brinna upp så han störtade ner i vattnet där han drunknade. Men absolut, flyg som Icarus!

22. Bring Out The Fire- Andreas Weise (2015)

bring out the fire.png

Bring Out The Fire är smörsångaren och underhållaren Andreas Weises enda låt i Melodifestivalen vilket är synd för det är en rätt så medryckande dänga! Det bästa Bring Out The Fire har gett oss är dock YouTube-användaren 19 14:s kommentar på låtens musivideo:

”Jag är faktiskt lite rädd för Andreas Weise. Låten är bra, men skulle jag se honom någon dag när jag väntar på bussen så hade jag definitivt sprungit!”

21. Chasing Rivers- Nano (2019)

chasing rivers.png

Chasing Rivers hamnade lite i skuggan av Nanos tidigare bidrag, Hold On som tog hem silvermedaljen i 2017 års Mello men jag tänker vara så järv att påstå att Chasing Rivers är en bättre låt. Det är något med den smått mystiska ljudbilden, de stadiga trummorna, Nanos stora röst och den där kören i bakgrunden som får låten att sticka ut över massan!

20. Silverland- Roger Pontare (2006)

silverland.png

Roger Pontare kan vara Sveriges bästa export näst efter lösgodis och familjen Skarsgård. Efter vinsten i Melodifestivalen år 2000 var Pontare tillbaka år 2005 med låten Silverland, svaret på frågan ”Vad hade hänt om We Will Rock You hade skrivits av en Viking på 1100-talet?”. I Silverland beskriver Pontare med hjälp av Thomas G:son hur han vandrar genom ett episkt, fruset och silverblänkande landskap. Det är basically bara en promenad genom en svensk dunge i -3 grader fast på Roger Pontares sätt.

19. Vem e de du vill ha- Kikki, Bettan och Lotta (2002)

vem e de du vill ha.png

Det har sagts förut men tåls att upprepas, Kikki, Bettan och Lotta är Sveriges motsvarighet till Spice Girls. Vem e de du vill ha är en låt lika klassisk som dåliga skämt i Mellos programledarmanus och en melodi som man bara måste stampa i takt med. Kikki, Bettan och Lottas fina harmonier balanseras ypperligt med den drivande saxofonen, klingande pianot och rytmiska trumman i kompet! En riktig schlagerklassiker!

18. Ballerina- Malou Prytz (2020)

ballerina

♪ ”Det här är inte Chandelier” ♪

17. Himmel och hav- Roger Pontare (2017)

himmel och hav.png

Himmel och hav var Roger Pontare och Thomas G:sons andra kollaboration och även om den inte når upp till höjderna av När vindarna viskar mitt namn så är den snäppet vassare än Silverland. Den är precis så bastant som man vill att en Roger Pontare-låt ska vara, den är på något sätt anknuten till den svenska vildmarken och artistens röst får möjlighet att skina över en episk sångkör!

16. Mina Bränder- Zeana ft. Anis Don Demina (2019)

mna bränder.png

Oj, oj, oj, oj, oj, oj det här är en banger! År 2019 hade Thomas G:son med hela fem bidrag i Melodifestivalen och Mina bränder var hans första steg in i hiphop-genren. Även om låten inte lyckades ta sig vidare från sin deltävling så är det en upplyftande kärleksrap med orden ”sommar” och ”plåga” klistrade över sig!

15. Miraklernas tid- Thorsten Flinck Jan Johanssen (2020)

miraklernas tid

Thorsten Flinck är en av de mest fascinerande karaktärerna som finns i Sveriges offentliga rum. Skådespelare, regissör och musiker. En tusenkonstnär som hängt tätt ihop med Michael Persbrandt och ofta hamnat i problem på grund av diverse sorters missbruk. I en smått surrealistisk artikel i Expressen berättas det om en mystisk hissmiljonär som försörjt Thorsten Flinck med ekonomiskt stöd i över ett decennium. Varför? frågar du, en normalt funtad människa. Jo, för att Thorsten Flinck är så fruktansvärt bra på att spela teater. Det finns någon tjomme där ute som sett Thorsten Flinck på scen och sagt, ”Wow, vilken monolog, den där mannen ska jag ge en lägenhet!”.

Om någon skulle bli diskvalificerad från en Anna Book-fri Melodifestival så hade jag tippat på Thorsten Flinck. En vecka innan hans deltävling uppdagades det att Flinck stod åtalad för olaga hot och skadegörelse. Thorsten Flinck är en fascinerande karaktär vars kaotiska energi skapar spänning (och ibland även rättsprocesser) vart han än går. Det är således en sorg att Jan Johanssen (känd för att ha framfört låten Se på mig i en alldeles för lång läderrock) tog över efter den diskade kulturprofilen. Johanssen gjorde ett adekvat jobb men Thorsten Flincks version är så mycket mer äkta och rå. Men som vi alla vet reser sig Thorsten Flinck alltid igen!

14. Livet på en pinne- Edward Blom (2018)

livet på en pinne.png

Edward Blom gjorde succé år 2016 då samarbetet med Thomas G:son resulterade i den bästa jullåten genom tiderna Nu lagar vi julen! Genom denna otippade kollaboration blev Edward Blom Sveriges första man att hålla titlarna Gastronom och Flickidol på samma gång! 2018 var G:son och Blom tillbaka med ytterligare en banger. Livet på en pinne är 2 minuter och 50 sekunder av ren eufori och inkluderar det bästa en låt kan ha: ett parti där låten saktar ner och ett gäng kvinnliga dansare sparkar med benen i takt till musiken! Precis som i den tidigare nämnda jullåten når dock Livet på en pinne sin absoluta höjdpunkt när Blom glömmer bort att han gör en Melodifestivallåt och istället börjar rabbla en lista på alla maträtter han vill äta. Det är magi!

13. Ashes to ashes- Anna Bergendal (2019)

ashes to ashes.png

Anna Bergendal har länge varit persona non grata i Melodifestivalssammanhang då hon år 2010 framförde låten This Is My Life som blev det enda svenska bidraget i Eurovsions historia som inte gått vidare till finalen… I princip det enda som är mer imponerande än att ha en 100 % Eurovisionfinal-streak är att ha en ettårig Bibelappsstreak. På grund av This Is My Life fiaskot är det många, inklusive undertecknad, som har hyst agg gentemot fröken Bergendal men hennes uppföljare, nio år senare, Ashes to Ashes är en bra dänga! Både Bergendals röst och musikväggen bakom känns fylliga och texten är inspirerad av ett Bibelord så det får mitt frikyrkliga hjärta att bulta snabbare än en överarbetad tvättmaskin.

12. Kingdom Come- Anna Bergendahl (2020)

kingdom come

Kingdom Come? More like Anna Bergendahl Apology Tour: part 2

11. Amanda- Jimmy Jansson (2007)

amanda.png

Under ett par ljuvliga år var Jimmy Janson alla flickors favorit och med låtar som Vi kan gunga och Gomorron världen är det inte svårt att förstå varför! Jansson var den yngsta, mest välkammade hitmakaren det tidiga 2000-talets Sverige hade att erbjuda. År 2007 bjöd Jimmy Jansson och Thomas G:son oss på låten Amanda, en låt som gjorde för Amandor vad Benjamin Wahlgrens Ingrossos Hej Sofia gjorde för Sofior året innan. Precis som jag inte kan hälsa på kvinnor som delar förnamn med Prins Carl Philips fru utan att brista ut i en sång om Italien och glass så är det på grund av Jimmy Jansson och Thomas G:Son som jag inte kan hålla konversationer med Amandor utan att melodiskt börja stamma deras namn. Vilka livsöden…

10. Jag reser mig igen- Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern (2012)

jag reser mig igen.png

DET HÄR ÄR ETT KONSTNÄRLIGT MÄSTERVERK AV DEN CERTIFIERADE GALNINGEN THORSTEN FLINCK OCH JAG ÄLSKAR VARJE SEKUND!

9. Hello- Mohombi (2019)

hello.png

Mohombi svepte in i 2019 års Melodifestival som en stormvind. Killen som gjort Bumpy Ride, låten som alla mellanstadiekids älskade innan de var helt säkra på vad som fanns under det motsatta könets kläder, skulle vara med i Melodifestivalen? Och han var svensk? Ett julmirakel! Hello är en smörig danslåt om kärlek och såna grejer och tack vare Mohombis, ursäkta uttrycket, swagger säljer han det helt och hållet! Låtens starkaste element är den sensuella gitarren i versen, Mohombis falsett i bryggan och de ihärdiga dunkningarna i refrängen! Mohombi må ha missat Eurovision men hans hälsning nådde hela Sveriges kollektiva hjärta!

8. Rollercoaster- Dolly Style (2016)

rollercoaster.png

2016 var ett konstigt år för Melodifestivalen… Frans vann hela tävlingen, Anna Book grät i TV för att hennes låt blev diskad och Fredrik Kempe och Thomas G:son ställde bara upp med ett bidrag vardera… Kempe stoltserade med att ha skrivit Samir och Viktors nudistmanifest Bada Nakna och G:sons enda bidrag var Dolly Styles Rollercoaster! Jag har sagt det förr och kommer säga det igen: Rollercoaster är en BANGER! Bakom den sliskiga dockfasaden finns en livfylld och unik låt med en fullständigt dundrande refräng och alla borde lyssna på den!

7. Ge mig en kaka till kaffet- Östen med resten (2006)

ge mig en kaka.png

Ge mig en kaka till kaffet är sprudlande glädje rakt igenom! En slags Var nöjd med allt som livet ger för Melodifestivalen. I Ge mig en kaka till kaffet berättar Östen med resten om hur man ska njuta av de små sakerna, som fikabröd, fotbollsmål och vackert väder! Det är svängigt, fint och glädjefyllt!

6. Min dröm- Kalle Moraeus och Orsa Spelmän (2018)

min dröm.png

Min dröm var Kalle Moraeus och Orsa Spelmäns andra bidrag i Melodifestivalen efter storhiten från 2010, Underbar. Även om Min dröm inte är lika ikonisk som debutlåten så är det en oerhört vass hyllning till livet! Låten fullkomligt sprudlar av livsglädje, den slagkraftiga refrängen är fylld till bredden av ambition och instrumenten som ackompanjerar melodin är så genomsvenska att Min dröm borde klassas som ett svenskt kulturarv!

5. Euphoria- Loreen (2012)

euphoria.png

Det finns ett antal låtar som bara får människor att bli galna. Euphoria är en sådan låt. Redan från de första rytande Inception-basunerna vet man att folk kommer börja röra sig som pretentiösa krabbor över dansgolvet. Loreens hyllade Melodifestivalslåt vann inte bara svenska folkets hjärtan utan tog hela Europa med storm när den vann Eurovision Song Contest! Euphoria lyckas på något sätt gå balansgången mellan att vara en ytlig, kommersiell partylåt samtidigt som den är en djupt konstnärlig skildring av hur det är att vara barfota eller nåt och det konstiga är att den lyckas!

4. What Difference Does It Make- Poets (2002)

what difference does it make.png

Poets var ett band med den tidigare nämnda Jimmy Jansson i spetsen som bland annat spelade in den svenska versionen av I’m Still Here från Skattkammarplaneten. I Melodifestivalen ställde de dock upp med den bortglömda, men oh så medryckande, What Difference Does It Make. Det här är en milt, rockig Mellolåt med Jimmy Janssons sköna stämma i fokus och med klingande tamburin, energisk gitarr och drivande trumgång i bakgrunden som bara får en att vilja röra på kroppen!

3. För din skull- Kalle Johansson (2015)

för din skull.png

Varje år introducerar Melodifestivalen oss till nya, fräscha talanger som ska tryckas upp i våra ansikten varje vaken minut de kommande åren. Våra Eric Saades, Wiktorior och Ace Wilders. Vissa lyckas hålla karriären vid liv efter Melloboosten medan andra bara försvinner efter att hypen dött ut. Ibland känns det skönt att slippa se vissa överskattade artister men vissa kan man sakna. Kalle Johansson tillhör den sistnämnda kategorin. Efter att ha vunnit tävlingen Svensktoppen nästa med sin låt Den där dan fick han en plats i Melodifestivalen. I Mello ställde han upp med det Thomas G:son-skrivna bidraget För din skull. För din skull är en Oskar Linnros-doftande poplåt med en upplyftande melodi, skönt komp och en spännande sångröst. Kalle Johanssons lilla, positiva låtskatt tycktes spå om en stor framtid för artisten men likt Aang i introt till Avatar: Den siste luftbändaren är han nu bortglömd och spårlöst försvunnen…

2. Evighet- Carola (2006)

evighet.png

Som ung kristen har man ett speciellt förhållande till Carola. Å ena sidan minns varje frikyrkoungdom hur det kändes när de fick reda på att den stora artisten Carola var en syster i tron. Å andra sidan så var hon medlem i Livets Ord innan de anordnade coola Youth-konferenser… Å tredje sidan så är hon en av Sveriges största artister och hon satt och läste ”Den Helige Skriften” i Green Room i direktsänd TV. Carola har vunnit hela Eurovision Song Contest en gång och Melodifestivalen tre gånger! Evighet var hennes senaste bidrag till tävlingen och det är en vinnares vinnarlåt. En slagkraftig poplåt som är lika mycket ballad som partylåt. En låt som är svår att boxa in men som samtidigt känns tidlös. En klassisk schlager på alla de bästa sätten och en låt som kommer stå sig genom åren som kommer!

1. Samba Sambero- Anna Book (2007)

samba sambero.png

Cheopspyramiden, Babylons hängande trädgårdar, Zeusstatyn i Olympia, Artemistemplet i Efesos, Mausoleet i Halikarnassos, Kolossen på Rhodos och Fyrtonet på Faros. År 2007 skrevs historia när världens åttonde underverk presenterades för världen på Melodifestivalens scen: Anna Maria Therés Toledano Books Samba Sambero! Samba Sambero är inte bara en schlagerlåt, det är en smått psykedelisk upplevelse som knappt går att sätta i ord. I Anna Books röst och scenframträdande finns ingen tillstymmelse till tvivel, det här är Thomas G:sons mästerverk!

Så, där har ni det! Thomas G:sons låtar i svenska Melodifestivalen från den sämsta till den bästa! Har du några synpunkter är det bara att skicka ett meddelande på Facebook eller Instagram eller varför inte testa flaskpost? Dessa sociala nätverk har verkligen tagit kol på den hederliga flaskpostsmarknaden…

Håll det Trehundra

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s