2013 markerade debuten för Netflix första originalserier. House of Cards och Orange Is the New Black tog världen med storm och det var tydligt att streamingjätten hade stora planer för sin plattform. Att den röda Netflixloggan poppade upp från den vita bakgrunden innan en serie sågs som ett tecken på kvalité. Under de sex åren som gått sedan Cards och Orange hade sina onlinepremiärer så har Netflix dock pumpat ut så mycket innehåll att deras varumärke inte längre håller samma vikt. Kvalitet har slängts till sidan i förmån för kvantitet och Netflix tycks ge ut innehåll snabbare än ett par solglajjor. Bland den oändliga höstack som är Netflixarkivet kan man ändock hitta en hel del vassa nålar. Norm MacDonald Has a Show, Stranger Things, Bodyguard och nu även Störst av allt.

Störst av allt (eller Quicksand som den heter på utrikiska) är Netflix första produktion i svensk regi och det är en rå, känsloladdad fullträff. I serien får vi följa överklasstjejen Maja Norberg (Hanna Ardéhn) som hamnar mitt i ett rättegångsdrama efter en hjärtskärande skolskjutning på hennes gymnasium. Serien utspelar sig längs med två spår. Vi får följa Maja i häktet och under hela rättegångsprocessen samtidigt som vi får ingående glimtar i hennes liv innan de förödande händelserna på skolan.

Seriens tvåspåriga upplägg må inte kännas särskilt originellt med succéserier som 13 Reasons Why färska i närminnet men berättartekniken är ändå till Störst av allts fördel. Eftersom man som åskådare aldrig får se exakt vad som försiggått inne i skolans klassrum testas ens lojalitet och sympati till seriens karaktärer ständigt.

Så fort Störst av allts första avsnitt buffrat upp sätts tonen för hela serien. Det är rått, modigt, känslomässigt intensivt och samtidigt väldigt skickligt. I centrum för hela serien står Maja och hennes dysfunktionella relation till pojkvännen Sebastian (Felix Sandman). Hela serien drivs av Hanna Ardéhn och Felix Sandmans orädda skådespel. De två skådespelarna lyckas på ett fint, men inte för sentimentalt sätt ingjuta känslor i vad som hade kunnat blivit kallt och sterilt. Maja och Sebastian är två starka karaktärer vars känslosamma kamper resonerar genom skärmen och det finns ett antal scener genom serien där skådespelet verkligen hugger tag i ens hjärta.

Sverige har en lång tradition av kriminaldraman, det går knappt att slå på TV4 utan att utsättas för trailern till nya Beck eller en förhandsvisning av den senaste Johan Falk. Det hade därmed varit lätt att göra Störst av allt till en renodlad kriminalare men det stora fokuset i serien ligger inte på det brott som begåtts. Istället handlar störst Störst av allt om brustna människor, svenska ungdomar som lever i ett överklassamhälle men som saknar någonting och den visar symptomen av en djupt existentiell kris. På ett träffsäkert sätt porträtterar serien en generation av tonåringar med hål i sina själar. Hål som försöker fyllas med fester, dyra bilar, resor, droger, alkohol, sex och dysfunktionella relationer. Det är med denna samtidsreflektion i bakgrunden som dramat i Störst av allt utspelar sig. Under en ryslig och gripande historia ligger en skarpt kritisk observation av det svenska samhällsklimatet och det är både skrämmande och effektivt.

Störst av allt består av sex välgjorda avsnitt fyllda till bredden med intrikata människoförhållanden och en svidande kritik av ett statussamhälle där medmänniskor sviker. Om det här så här ett svenskt Netflixsamarbete ser ut så säger jag ”Välkommen till Norden!”

Håll det trehundra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s