Abort. Den svåraste frågan att diskutera näst efter Israel och Palestina-konflikten och vem som producerar bäst låtar till Melodifestivalen, G:Son eller Kempe… Abortens vara eller ickevara i samhället är ständigt uppe på tapeten och varje tillstymmelse till diskussion kring ämnet eskalerar alltid till våldsamma debatter där skällsord och knytnävsslag varvas om vartannat. Det har skrivits otaliga texter och utläggningar kring abort men jag har upplevt att det saknas en nyanserad och välskriven opinion mot abort i Mediesverige. Därför tänkte jag, killen bakom utförliga och nyanserade texter såsom ”Bokstaven C är den sämsta bokstaven”, ”Jag önskar att jag inte trodde på Månlandningen” och ”Troy Boltons frisyr är inte så snygg som du minns den” ge mig an detta uppdrag!

Abort är ett ämne som är otroligt infekterat efter år av hatfulla samtal från de två polariserade sidorna. Abortförespråkare (de som brukar kallas pro-choice i internationell media) menar att Abortmotståndare (de som brukar kallas pro-life i internationell media) är gamla, vita män som hatar kvinnor och vill kontrollera deras kroppar samtidigt som de inte bryr sig om fattiga barn som redan är födda. Abortmotståndare däremot har en tendens att föra en alltför hård retorik där man hävdar att Abortförespråkare är själviska, satanistiska barnmördare som saknar all form av empati. Jag tror att det är denna råa samtalston som har delat upp världen till två idéghetton där alla sitter tillsammans med likasinnade och vägrar öppna upp samtal med folk som inte delar samma åsikter.

Louis C.K. inleder sin komedispecial 2017 med en rutin om just abort där han på ett mörkt och extremt roligt sätt dissekerar ämnet. Enligt Louis C.K. kan abort bara vara en av två saker. Antingen är det inte en stor grej. Det är en kroppslig funktion som att bajsa och isåfall är det inget att vara upprörd över. Antingen är abort som att bajsa. Eller, säger Louis C.K., så är det att döda en bebis. Kontrasten mellan dessa två alternativ är självklart slående och det är således inte konstigt att pro-choiceare och pro-lifeare inte kan komma överens. Men har någon av dessa rätt? Är abort en trivialitet som att gå på toa eller är det ett djupt moraliskt sår i vårt samhälles själ?

För att komma underfund med abort måste vi analysera två premisser. 1) Har ett människoliv värde? och 2) Är det en människa i en gravid kvinnas mage? Vad man svarar på dessa två frågor säger väldigt mycket om ens ställningstagande i abortfrågan.

Premiss 1.

Vad är ett människoliv värt? Det här är en djupt filosofisk fråga som kan tyckas svår att svara på. När jag var liten tittade jag på Karlsson på taket och jag har en stark minnesbild av att Lillebror brottades med just denna fråga. Om jag inte minns fel så slutade ett av seriens avsnitt med att hans mamma och pappa ömt försäkrade honom att han var värd minst tio stycken tiokronor. En hisnande summa tyckte 5-åriga jag. Såhär i efterhand känns det lite skevt att säga att ett barns värde kan likställas vid en Grown Ups-DVD eller ett tiopack Fidget Spinners men under det tidiga 2000-talet kändes det sjukt rimligt för mig. Visserligen hade jag lätt kunnat byta bort nån av mina systrar mot en USB-fläkt på Wish men 100 svenska kronor är givetvis inte priset på ett människoliv.

Denna fråga har varit särskilt aktuell i samband med vårt decenniums flyktingkris där siffror, budgetar och pengar ställs i konflikt mot moral och samvete. Som människor kan vi helt enkelt inte sätta ett värde på ett mänskligt liv. Varje människa bär helt enkelt på en medfödd dignitet som inte får kränkas.

Som kristen kommer denna övertygelse från Bibelns första sida där det proklameras att varje människa är skapad i Guds avbild. Varje människa har en gnista av gudomlig kärlek i sig vilket är ett otroligt starkt anspråk. Men även sekulära människor håller instinktivt med om detta väsentliga människovärde oavsett om man tror på Gud eller inte. Ingen normalt funtad människa förespråkar att man kan gå runt och döda främlingar på stan, eller hur? Så var kommer denna övertygelse ifrån? Varför får jag inte skjuta folk som säger att La Voix är Fredrik Kempes bästa låt? Varför är det inte okej för mig att hugga huvudet av människor som älskar bokstaven C? Varför fängslar vi mördare? Jo, för att alla människor inser att ett liv är värt mer än en åsikt, mer än en känsla och mer än ett uppblåsbart ölglas från Teknikmagasinet. Detta är hörnstenen för en demokratisk civilisation. Utan denna övertygelse reduceras hela vårt samhälle till ett anarkistiskt och omoraliskt kaos. Är du med?

Premiss 2.

Här går vi från en mer abstrakt och filosofisk tanke till en mer konkret fråga. Vad är det egentligen som ligger i en gravid kvinnas mage? Här slänger de två olika sidorna i debatten med olika ord. Abortförespråkare menar att det som ligger i en livmoderbärares mage endast är en cellklump, något som kan liknas vid en tumör eller kanske en förväxt spermie. Om vi antar att det bara är en klump med celler som ligger i en kvinnas mage så vore det ju inga som helst problem att operera bort den. Det vore som att dra ut en tand eller, som Louis C.K. hade uttryck det, bajsa. Problemet med detta resonemang är att denna klump av celler, till skillnad från en tand eller tumör kommer födas som en människa om den får ligga kvar i den, varma, skyddande miljön av en livmoder.

Än så länge har vi inte gett oss ut på kontroversiella vatten. Hur bisarrt det än må verka så har alla människor vi ser på jorden idag någon gång legat i en kvinnas mage. Alla kan hålla med om detta eftersom vi vet att en människa kommer födas som en nyfödd, liten bebis ca nio månader efter att en spermie fått kontakt med ett ägg. Och eftersom de allra flesta av oss köper den här textens första premiss vet vi instinktivt att det vore brutalt och omänskligt att kasta ut denna nyfödda bebis genom ett fönster. Det vore barnmord, eller hur?

Vi kan alla enas om att det är hemskt att döda en annan människa vid 20 års ålder. Vi håller alla med om att det vore ont att skjuta en 10-åring och att det vore fel att ta livet av en 5-åring. Alla vet att det är fel att döda en nyfödd, oskyldig, liten bebis så varför menar vissa att det är okej att döda den tio sekunder tidigare när den ligger i en kvinnas mage? Varför är det en människa när den är utanför magen men inte när den är i? Vad är det som gör ett barn till en människa?

Blir ett barn en människa först efter att dess huvud har passerat genom en kvinnas vagina? I så fall skulle det betyda att alla barn födda efter kejsarsnitt inte är människor. Det vore absurt och vetenskapligt illitterat. Blir ett barn en människa först när hela kroppen har fått kontakt med syre? Det låter som pseudovetenskapligt dravel om du frågar mig. Är ett barn inte en människa förrns det kan överleva på egen hand utanför mammans livmoder? Om vi använder denna definition av människoliv så skulle man bara kunna gå och knivhugga alla som ligger kopplade till respiratorer eftersom de ändå inte kan överleva på egen hand. Om vi inte kan definiera vad en människa är utifrån yttre omständigheter eller karaktärsdrag, hur ska vi då definiera vad en människa är?

En genomsnittlig graviditet varar mellan 37 till 42 veckor. En bebis född efter 38 veckor måste väl ändå vara lika mycket människa som en 41 veckor gammal bebis som fortfarande ligger i magen? Att vara människa är inte något som kan placeras på ett spektrum. Rent biologiskt sett så är man av arten Homo Sapiens Sapiens eller så är man en Neandertalare, en katt eller en chimpans (det finns självklart fler arter på denna jord men jag tänker inte dedikera ett helt inlägg åt att rabbla hela Sveriges fauna). Det som ligger i en mammas mage är en människa vid 37 veckor och måste således vara det vid 36 veckor, 35 veckor, 20 veckor, 12 veckor, 6 veckor, ja till och med så fort spermien befruktat ägget. Du är välkommen att peka ut på ett diagram för fosterutveckling när cellklumpen går över till att vara människa men faktum kvarstår att en varelse av mänsklig härkomst med sitt eget distinkta DNA skapas så fort ett ägg blivit befruktat. Att motsäga sig detta är att gå emot vetenskaplig konsensus och då är man inte mycket bättre än en SD:are som inte tror på global uppvärmning…

Givetvis är det svårt att se på en 5 veckor gammal bebis och ens urskilja mänskliga drag men det motsäger inte sanningen att det är en människa. Man är, per definition, människa om man är 200 cm, 150 cm, 40 cm, ja till och med om man bara är 5 cm.

Slutsats

Så 1) En människa är värdefull, det är därför det är fel att döda. 2) Det som ligger i en kvinnas mage är en människa då den från befruktningsögonblicket har distinkt mänskligt DNA.

Vi kan sen ställa dessa premisser ihop med varandra och hitta på egna resonemang. Vi kan fatta beslut utifrån bekvämlighet, socialt tryck eller en övertygelse om kroppslig autonomi men om det moraliska och vetenskapliga faktumet kvarstår och abort inte bara är ett vanligt toa-besök. Vad är det då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s