Film är en mångfaldig konstform med mängder av genrer och underrubriker, och precis som det finns olika typer av filmer finns det olika typer av scener inom filmkonsten. Det finns actionscener, biljaktsscener, expositionsscener, scener där dataanimerade djur kissar på folk och stela familjemiddagsscener. Den i särklass bästa scenen är dock ”meet-cute”-scenen. Scenen där den romantiska filmens hjälte och hjältinna först korsar varandras vägar. Det är i detta gulliga möte som man som publik inser att man har introducerats till filmens oundvikliga kärlekspar. Allt som oftast når man denna slutsats före den hopplöst ovissa duon på filmskärmen gör det. Det kan ta hela den romantiska komedins 90 minuter innan paret på skärmen inser att de är som gjorda för varandra och lutar sig in för en öm första kyss. Jag såg Set it up för ett knappt år sedan men det tog mig fram till idag innan jag förstod att jag verkligen gillade den.

Harper (Zoey Deutch) har inte haft en ledig dag på en halv evighet. Hon är assistent till en av sportvärldens mest styvnackade journalister (Lucy Liu) och spenderar mer tid på jobbet än i hemmet. Hon drömmer om att en dag få skriva sina egna texter men är fast hos en chef som tar henne för givet. Charlie (Glen Powell) är överarbetad och fast som assistent åt en driven affärsman (Taye Diggs). Han längtar efter att kunna jobba sig upp på karriärstegen och gå i sin chefs fotspår. Både Charlie och Harper upplever att de är fast i sönderslitna cyklar av stress utan någon som helst väg ut men efter en dispyt på jobbet kläcker de båda assistenterna en plan. Vad skulle hända om man kunde matcha ihop de två cheferna med varandra? Jo, man skulle få en riktigt stabil romantisk komedi!

” You like someone because of all of their qualities, and you love someone despite some of their qualities”

-Becca (Meredith Hagner)

Citatet från Harpers bästa vän, Becca, säger mycket om Set it up. När jag såg filmen för första gången avfärdade jag den som ännu en ytlig romantisk komedi som klippt och skuren ur en färdigbeställd mall. Det tog mig en andra titt för att inse att bakom lagret av repetitiva berättartrådar och överspelade teman så finns det en riktigt charmig film! Visst, Set it up följer mönstret av en romantisk komedi till punkt och pricka (flicka träffar pojke, flicka och pojke gillar inte varandra, flicka och pojke kanske tycker om varandra… Ni fattar grejen) men det finns också mycket att gilla.

”Guys think that they like girls who like sports. What they actually like is a girl in a very tight sports jersey, serving them wings and getting the terminology wrong. Guys like girls who like guys who like sports.”

-Harper (Zoey Deutch)

Zoey Deutch och Glen Powells kemi är på topp och de båda skådespelarna känns naturliga i sina roller. Även när filmens plot inte riktigt håller under sin egen vikt lyckas detta huvudpar hålla filmen vid liv. Planen som deras karaktärer smider må vara filmens katalysator men det är i Deutch och Powells samspel som filmen verkligen skiner. Visserligen förstår man i grova drag vart dessa karaktärer kommer hamna efter filmens 90 minuter men resan dit är tillräckligt underhållande för att det ska kännas fräscht.

”A lot of men proposed to me in my twenties. I could be thrice divorced by now.”

-Kirsten (Lucy Liu)

Set it up är en film man gillar för dess skådespelare och charmiga manus, men en film man älskar trots dess klichéer och stereotypa berättelse. Ibland tar det en och en halvtimme innan man inser att man tycker om någon, ibland tar det ett år.

Håll det trehundra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s