När The Fault in Our Stars kom ut på bio höjdes många kritiska röster som anklagade filmen för att romantisera cancer. TV-seriefenomenet 13 Reasons Why kritiserades för att porträttera självmord på ett alltför skönmålat sätt. På samma sätt pekade vissa moralpoliser ut Silver Linings Playbook som en förbrytare då den ska ha romantiserat mental ohälsa. Listan kan göras lång på filmer som kritiserats för hur de har hanterat svåra samhällsproblem. Det gäller att vara varsam i hur man visar dessa tuffa ämnen på film eftersom de berör oss på djupet. Bakom varje sjukdomsfilm finns verkliga människor vars historier bör berättas. Bakom varje film om depression finns ungdomar som brottas med svåra tankar vars berättelser bör få ta plats på filmduken. Eftersom man inte vill smutskasta personen bakom historien gäller det att träda försiktigt och det är därmed lätt att man som åskådare kan uppleva sig se en romantiserad version av en verklig situation. Under min livstid trodde jag dock aldrig att jag skulle se en förskönad skildring av catfishing men det är precis vad vi får se i Sierra Burgess Is a Loser.

Sierra Burgess (Shannon Purser) är en nolla. Hon känner inte att hon passar in i normernas mall för hur en tonårstjej bör se ut. Hon pluggar mycket, spelar i skolbandet och har inte många fler vänner än bästisen Dan (R.J Cyler). Detta till trots är hon trygg i sig själv och ser fram emot ljusare Collegetider. Sierra Burgess är den polära motsatsen till Veronica (Kristine Froseth), skolans bitch in chief, en spydig och osäker plasttjej med 20 000 följare på Instagram och en hemsk attityd. De två High School tjejernas liv trasslas ihop när Veronica ger ut Sierras nummer till Jamey (Noah Centineo), en kille från rivalskolan. Sierra inleder ett förhållande byggt på pseudonyma sms och lögner med den lyckligt ovetande killen som tror att han chattar med skolans statusdrottning. Efter den initiala sms-konversationen hamnar filmen i en spiral av moraliska gråzoner som svartnar ju närmare man kommer eftertexterna.

Sierra Burgess Is a Loser är klädd i en dis av 80-tal med ett syntigt soundtrack och en mysig ton. En av filmens styrkor är dess huvudpersoner vars karaktärsdrag får dem att sticka ut över mängden av High School stereotyper vi ofta ser på film. Jamey är ett praktexempel på hur filmen får karaktärerna att framstå som mer än bara 80-tals-vibbiga High School schabloner. Han är en mjuk kille som gömmer sig bakom en fasad av ”tuff fotbollsgrabb”, han har ett barnsligt sinne för humor och kan flytande teckenspråk eftersom hans bror är döv. Det är detaljer som dessa som ger filmen liv. Alla skådespelare porträtterar karaktärerna på äkta och välbekanta sätt även om dialogen ofta skvallrar om att personerna bakom produktionen inte har hört en tonåring prata sedan McDonalds-luggen var populär.

”For the record, I think roses are the bitchy super-models of flowers.”

-Jamey (Noah Centineo)

Trots att Sierra Burgess Is a Loser börjar med starka karaktärer och kapabla skådespelare så tar filmen oanat dumma vändningar som river ner all den goda vilja den inledningsvis bygger upp. Så fort Sierra och Jamey börjar sms:a urartar filmen i ett moraliskt kaos utan dess like. Helt plötsligt förvandlas den goda Sierra från en ambitiös tonårstjej till en manipulativ catfisher. Detta hade varit okej om filmen behandlade dessa sluga handlingar för vad de är, men filmen låtsas inte om de etiska komplikationerna som uppstår utan glorifierar dem med pompa och ståt. Veronica blir den enda karaktären med någon form av karaktärsutveckling då filmen inte bara sviker sina karaktärer utan hugger dem i ryggen och låtsas som att allt är okej. Sierra hade kunnat vara ett unikt kärl för att berätta en historia om en ung flickas jakt efter bekräftelse men hennes story mynnar istället ut i en djupt problematisk sensmoral.

Sierra Burgess Is a Loser lyser av så mycket potential men när eftertexterna rullar och visar ”vart karaktärerna är idag” à la filmer baserade på sanna historier blir den skönmålade bilden av bedrägeri för mycket att ta och det är svårt att se Sierra Burgess Is a Loser som något annat än en svag tvåa på en femstjärnig skala…

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s