E.M.D. Den manliga motsvarigheten till Kikki, Bettan och Lotta. Erik, Mattias och Danny utgjorde den musikaliska trion som tog hela Skandinavien med storm. 10 år efter genombrottet i Mello ryktas det att E.M.D. kommer tillbaka in i rampljuset i och med ett framträdande i höstens upplaga av Så mycket bättre och jag har bara varit såhär lycklig fem gånger tidigare.

Det sena 00-talet var en underlig tid. Avatar tjänade in två miljarder dollar, Britney Spears rakade av sitt hår, Taylor Swift spelade fortfarande country och Zac Efron och Vanessa Hudgens var fortfarande ett par. Det var även under dessa dubbelnollor som Sverige fick stifta bekantskap med Erik Segerstedt, Mattias Andréasson och Danny Saucedo. Erik och Danny ställde upp i Idol år 2006 och Mattias året efter, 2007 för er Naturare som läst Matte 5. Efter att ha kommit på andra, sjätte och femte plats respektive slog de välkammade grabbarna sina musikaliska huvuden ihop och gruppen E.M.D. bildades.

E.M.D. stack ut över mängden med deras tighta mössor, överflödiga halsdukar, rasslande armband och sylvassa frisyrer dränkta i hårvax. Som musikalisk trio vann de en Grammis för årets låt med hitten Jennie Let Me Love You, de fick göra den skandinaviska versionen av ledmotivet till den tredje Narniafilmen, stå för röster i svenska dubbningen av den danska toppfilmen Discodaggarna och de gjorde Sveriges genom tiderna vassaste julskiva. Dessa bedrifter till trots så var det framträdandet i Melodifestivalen 2009 som cementerade E.M.D. som Sveriges bästa musikakt under 00-talet.

Sorgen i mitt hjärta var alltså omätbar när det meddelades att gruppen skulle avsluta sitt samarbete. Det kändes som att pappa gick ut för att köpa cigaretter igen när de stiliga tonsättarna gick skilda vägar… Sedan uppbrottet har Erik hoppat runt som programledare på Barnkanalen, ställt upp i Mello, spelat teater och körat i diverse sammanhang. Mattias, som lämnade gruppen för att spendera mer tid med familjen, har skrivit och producerat mängder av hitlåtar. Hans samarbete med Albin Johnsén resulterade bland annat i Sveriges mest köpta låt 2014, Din soldat. Danny som valde att satsa på solokarriären hade siktet fäst på en Melodifestivalvinst men hur mycket han än ville så föll han alltid på målsnöret. Hans låtar som soloartist har dock gått hem hos det svenska folket och han sken även som låttolkare i TV-produktionen Så mycket bättre.

I och med jubileumssäsongen av den tidigarenämnda TV4-satsningen kommer Danny, tillsammans med Erik och Mattias, framföra musik igen! Lyckan jag kände när dessa nyheter levererades till mig var obeskrivlig. Det var som om himlen öppnades och solens strålar träffade mitt inre. Sådan här lycka har jag endast känt fem gånger förut:

  • När jag såg The Avengers på bio
  • När en kompis pappa la handen på min axel och sa att jag var en ”bra kille”
  • När Sverige tog bronsmedaljen i Fotbolls-VM 94
  • Vet inte
  • När jag såg Avengers: Endgame på bio

Det var allt jag ville säga. Tack för att ni kom till mitt TED-talk!

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s