Året är 2019 och Disney har slut på idéer. Med Star Wars, Marvel, Pixar och numera hela Fox underhållningsmaskin i deras förvar pumpar de ut publiksuccéer i raskare takt än en jamaikansk sprinter kan rusha 100 meter. För att etablera ännu större dominans över filmmarknaden har Disney beslutat sig för att göra nyversioner av sina gamla klassiker. Alltifrån Skönheten och Odjuret till Aladdin ska piffas till för en ny generation med riktiga skådespelare och specialeffekter istället för traditionell tvådimensionell animationsteknik. Efter succén med 2016 års Djungelboken var det bara en tidsfråga innan Disney skulle göra parodi på sig själva och spela in en ”otecknad” version av Lejonkungen. Stunden är kommen och filmen går upp på en bioduk nära dig. Man kan ha olika tankar kring dessa nyinspelningar. Vissa gillar dem, andra ser dem som ett cyniskt försök att kapitalisera på lättlurade människors nostalgi. Något som dock helt glöms bort i den här diskussionen är att de nya affischerna för Lejonkungen ser exakt ut som affischerna för Kristdemokraternas valkampanj år 2010, och jag vet inte vad jag ska göra med den här informationen!

Året var 2010 och det var val i Sverige. Kristdemokraterna, med Göran Hägglund i spetsen, stod inför ett ödesval. Skulle de kunna knipa 4% av folkets röster för att få hänga kvar i Riksdagen eller skulle de slängas ut i mörkret tillsammans med Gudrun Schyman och hennes pengabrännande feminister? För att lyfta KD i opinionen tog Hägglund till hårdhandskarna och poserade tufft på ett gäng mörka banderoller, ansikte mot ansikte, i vad som endast kan beskrivas som världens farligaste Arga Leken med ett gäng vilddjur. Man kan inte med säkerhet svara på om det var detta som fick partiet att hålla kvar sin Riksdagsposition men det var synnerligen träffsäkert.

Bildresultat för kristdemokraterna 2010 valkampanj

2019 års Disney och 2010 års Kristdemokrater kan tyckas se ut som kompletta motsatser. Det ena är en okreativ men framgångsrik filmstudio medan det andra var ett politiskt parti i en desperat kamp för relevans. Detta till trots så upptäckte jag en oväntad likhet mellan de två. I Disneys marknadsföringskampanj inför årets Lejonkung har det släppts otaliga affischer. Det började med en simpel bild av den fotorealistiska Simba vilket följdes av en en affisch prydd av både Simba och Mufasa och tätt därefter publicerades karaktärsplanscher för varje djur.

lejonkungen affischer.png

De är stilrena och det ser sannerligen ut som djur! Tätt inpå Lejonkungens premiär släpptes ett par nytänkande affischer där skådespelarna, vars röster hörs i filmen, poserar på bild tillsammans med djuren de väcker till liv. Nytänkande, om det inte var så att Göran Hägglund hade gjort samma sak nio år tidigare!

Likheterna mellan Disneys filmaffischer och KD:s valaffischer är slående men jag vet inte vad jag ska göra med den här informationen… Ska jag Photoshoppa in Göran Hägglund på affischerna med de andra skådespelarna?

HägglundLejonHägglundLejon2

Är det någon som ens hade förstått den referensen? Visst Göran Hägglund var en schysst partiledare med glimten i ögat men han är ju inte den hetaste politikern år 2019 så vem hade egentligen greppat skämtet?

Jag skulle ju kunna klippa in Kristdemokraternas slagord och logga på Lejonkungenaffischerna antar jag…

LejonkungenKDLejonkungenKD2

Visserligen är det ett hysteriskt skämt, nästan roligare än den där gången jag blev blockad av Sarah Dawn Finer på Twitter. Men det är också en sjukt nischad anspelning på en nästan decenniegammal valkampanj.

Det tredje och sista alternativet är att jag bara skulle släppa hela grejen och gå vidare med livet. Jag menar, man måste ju inte göra blogginlägg av alla tankar som susar genom ens huvud. Men å andra sidan så har jag svårt att släppa grejer

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s