Idag finns det lika många olika streamingtjänster som det finns långhåriga hockeykillar på ett gymnasiums ekonomiprogram. Amazon Prime, Hulu, DC Universe, SVT Play, D-play, CBS All Access, YouTube Premium och CMore är bara ett axplock av alla de olika plattformar man kan konsumera media från i dagens nöjesinriktade samhälle. De tre tyngsta namnen på den svenska marknaden är dock Netflix, Viaplay och HBO Nordic som alla slåss om territorium på underhållningssavannen. Likt den mytomspunna kampen mellan noshörningen och gorillan frågar sig alla vilken av dessa streamingtjänster som levererar bäst. Idag är det upp till bevis! Vad är mest värt att abonnera på, Netflix, Viaplay eller HBO?

Från 1956 till 1969 fanns det bara en TV-kanal i Svea Rike. En kanal med grådisiga människor som bibehöll hela Sveriges uppmärksamhet. Ville man se en ny film var man tvungen att besöka biografen (har jag hört) och annars fick man roa sig med att ratta in radiokanaler. Idag matas vi med underhållning från alla håll. Radiokanalerna har ersatts av ett överflödigt bibliotek podcasts, TV har bytts ut mot YouTube och Twitch-streamers medan film kan konsumeras när och var och hursomhelst genom skumma, laglösa internetplattformar. Under det sena 00-talet växte kanalantalet markant och varje hushåll var tvunget att lägga ut enorma pengasummor för att få all underhållning pumpad genom TV-skärmen. Men så en dag introducerades världen till streaming och allt verkade vara frid och fröjd. Helt plötsligt utlovades man ett ständigt uppdaterat flöde av filmer och TV-serier direkt i sin dator för en enstaka hunka i månaden.

Problemet, som vi alla stött på, är att dessa omfattande kataloger för film och TV ofta inte inkluderar det man söker efter. Vi är på väg tillbaka till 00-talets dagar där underhållningen är splittrad över hundratals kanaler. Allteftersom fler alternativ till Netflix går ut på marknaden delas utbudet ut över olika plattformar. Du kommer inte kunna se Disneyfilmer på Netflix, de kommer finnas på Disney+, Viaplay kommer inte få visa The Office, den kommer bara finnas på NBC’s egna app och så vidare.

Vi står alltså inför en snar framtid där var och en kommer vara tvungen att slänga ut fem till nio hunkor i månaden på ett halvdussin olika streamingtjänster för att få uppleva illusionen av ett fritt underhållningsutbud. Men om man bara har råd med en av dessa tidsfördrivsgiganter, Netflix, Viaplay eller HBO, vilken ska man välja? Det finns olika faktorer att titta på: var kan man se bäst filmer? var kan man se flest serier? vilken sida har snyggast undertexter? hur mycket kostar tjänsten?

Visserligen är alla dessa frågor relevanta i situationens kontext men den allra viktigaste och mest avgörande faktorn i denna avkopplingens djungel är ju dock: Vilken streamingsida har flest filmer i Madagaskarserien? Var ska jag klicka mig in för att få se Alex, Marty, Giraffen och Glorias upptåg? Hur mycket måste jag betala för att få höra de ljuva noterna som satte ton på en hel generation: ”I like to move it, move it!”?

Bildkvalité, filmutbud, serieerbjudanden och prisvärdhet i alla ära men jag vill veta vart jag ska vända mig för att få se alla delar i Dreamworks inflytelserika och genredefinierande filmserie om förrymda Zoodjur! Sätt alla andra kriterier åt sidan, det här är en högst angelägen frågeställning som vi ska besvara i denna text! Vilken streamingplattform är bäst för att se på Madagaskar?

HBO Nordic

HBO Nordic är den definitiva platsen för prestigefyllda serier. Med klassiker som The Sopranos och The Wire, samt moderna kulturfenomen som Game of Thrones, Silicon Valley och Chernobyl under bältet har HBO en av de starkaste seriesamlingarna på internet. En detalj som också är värd att nämna är att sajtens namn är snarlikt OBH Nordica som designar hushållsapparater. Vad du ska göra med den informationen är helt upp till dig.

HBO må ha mången serier att erbjuda och även om deras utbud av Madagaskarfilmer inte är lika omfattande så finns det viktigaste där! På HBO kan du se Madagaskar 2, 3 och pingvinernas spin-off. Visserligen är det lite nedslående att seriens första film lyser med sin frånvaro, men som varje Madagaskarian känner till så är det ju Madagaskar 2 som utgör den animerade seriens absoluta höjdpunkt! Madagaskar 2 är inte bara en film. Det är en livsstil. Visserligen får man en djupare insikt i karaktärernas motivationer och målsättningar om man har sett karaktärsbygget i ettan men det behövs knappast tack vare Madagaskar 2:s sylvassa manuskript, klockrena musik från Hans Zimmer och Will.i.am samt fina animation.

Viaplay

Viaplay är nordens hetaste streamingtjänst och den främsta konkurrenten till den globala jätten Netflix. På Viaplay hittar du ett ständigt omväxlande bibliotek av serier och filmer. Deras egna produktioner, som i huvudsak består av Beck-liknande kriminalare, är hyfsat få men kompletteras av en ständig ström nya, fräscha filmer och serier till plattformen. Viaplay ger, till skillnad från både Netflix och HBO, möjlighet att se på sport av olika slag för ca två hunkor extra i månaden.

Men som Gandhi lär ha sagt: Vad är väl sport om man inte har Madagaskarfilmer? Precis som på HBO Nordic finns både Madagaskar 2 och 3 på Viaplay och även tre säsonger av Pingvinerna från Madagaskars TV-serie. Precis som HBO, ett hyfsat välrundat paket av Madagaskarfilmer! Som en bonus finns även första Madagaskarfilmen och Pingvinernas egna film att hyra för 39 kr vardera.

Som vi redan har etablerat når inte den första Madagaskarfilmen upp till samma nivå som filmkonstens främsta mästerverk Madagaskar 2, men det känns ändå väldigt skevt att man ska förväntas pröjsa nästintill två Astrids varje gång man vill höra Skepparn yttra sin ikoniska ”le och vinka”-replik för första gången? Det är väl ändå varje människas gudagivna rättighet att få se Alex nästintill äta upp sin bäste vän på en av Madagaskars sandiga stränder utan att behöva betala pengar? Jag trodde faktiskt att vi bodde i ett samhälle!

Netflix

Med ett omfattande grepp på marknaden är Netflix streamingtjänsten att slå. Mycket av det som ligger på plattformen är numera originalinnehåll från Netflix själva. Stora internationella blockbusters tycks sakta men säkert fasas ut i fördel för Netflix egna produktioner. En modell som tycks förespråka kvantitet över kvalitet vilket resulterat i en sida där det finns mycket gödsel att skyffla igenom innan man kommer till guldkornen. Men vilka guldkorn! Mindhunter, Stranger Things, Norm MacDonald has a Show, Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, Unbreakable Kimmy Schmidt och Bojack Horseman är bara några av de serier och filmer som Netflix gjort för att hävda sig som en institution i medievärlden.

Det som verkligen spelar roll är ju dock hur många nedrans Madagaskarfilmer man kan se på sidan! På Netflix finns hela ditt maraton uppdukat på ett lyxigt silverfat! Inte nog med att det finns hela fem säsonger av Länge leve kung Julien; på Netflix finns hela Madagaskartrilogin att se på för ditt nöje! Du kan följa Alex, Marty, Giraffen och Glorias galna påhitt från djurparken i New York City till Madagaskar, vidare till Afrika, genom Europa och tillbaka igen på ett och samma ställe! Egentligen är det ju bara Madagaskar 2, filmen som introducerade oss till stilikonen Moto-Moto, schimpansernas fackförening, Skepparns vågade kärleksaffär och Alex familj, som spelar någon roll men dess briljans bygger delvis på den stadiga grunden lagd i ettan. Jag kan inte överdriva hur viktig Madagaskar 2 faktiskt är. Visst, Madagaskar och Madagaskar 3 är helt okej filmer i sin egen rätt men Madagaskar 2 spelar helt enkelt i en annan liga! Madagaskar 2 är Dreamworks Cara Mia, filmkonstens Zlatan Ibrahimovic och det bästa människan åstadkommit här på jorden näst efter Pyramiderna, Colosseum och skivat bröd!

MADAGASCAR.png

Så, det var det. En långrandig och onödig studie i klickfiskning om ett tema så irrelevant och substanslöst att man kan tro att det var en Ingrossos Instagramflöde. Hör av er om ni vill se på Madagaskar 2 med mig.

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s