En klok man sa en gång att en bild säger mer än 1000 ord. Den kloka mannen var jag. Jag sa det. Visserligen citerade jag ett känt talesätt men det förtäljer icke historien. 1000 ord kan vara rätt så mycket. Never Say Never av Justin Bieber och Jaden Smith innehåller bara 556 ord (varav 76 är ”never”, vilket känns som början av en obskyr paradox…).

Hur många ord som finns i boken Gud och sånt har jag inte orkat räkna, men enligt underrubriken på bokomslaget sägs den behandla 1000 känslor, 100 frågor och 29 svar.

Känslor, tankar och frågor är det som står i centrum för Gud och sånt från Libris förlag. Boken riktar sig kanske främst till unga kristna som brottas med frågor om sin tro. Frågor som kan väcka oro, sorg och tvivel om de inte tas på allvar. Frågor som: ”Är Bibeln sann?”, ”Kan man få förlåtelse för allt?”, ”Varför blir inte alla helade?” och ”Måste man gå i kyrkan om man är kristen?”.

Boken är författad av fem kristna som alla har mycket erfarenhet av ungdomar och deras frågor:

  • Fredrik Wenell, Teolog och lärare på ALT
  • Johanna Bode, Chef för Pingst Ung
  • Carin Dernulf, Generalsekreterare för barn- och ungdomsorganisationen Equmenia
  • Isak Spjuth, Ungdomspastor
  • David Fiske, Pastor

Jag var familjär med två femtedelar av Gud och sånts skribenter innan jag läste den korta författarpresentationen i början av boken. Isak Spjuth lärde jag känna på ett vinterläger för en hel massa år sedan och jag har alltid uppskattat hans tankar och predikningar när jag hört dem i diverse sammanhang. Även David Fiske var en av mina favoritförkunnare när jag var i tonåren då han har en fin förmåga att förmedla svåra koncept på ett lättsamt och underhållande sätt. Resterande tre författare var nya bekantskaper för mig, men jag är glad att säga att alla fem håller väldigt hög nivå i sina texter!

Det som är fascinerande med Gud och sånt är att det är en kort och koncis bok med många små anekdoter och lätta formuleringar. Samtidigt är den djup och allvarlig. Inte i den bemärkelsen att den blir mörk och tråkig, utan snarare eftersom man märker att författarna verkligen tagit alla frågor på allvar. Gud och sånt kan liknas vid en handbok för unga där 29 brinnande frågor besvaras i 29 brinnande texter av 5 brinnande författare. En handbok för den som blivit ställd av en okristen klasskompis invändningar eller för den som inte vet hur den ska leva ut sin tro i vardagen. Jag läste boken från början till slut men man kan lika gärna hoppa fram och tillbaka mellan de teman och ämnen som berör en själv lite extra, vilket gör den till en väldigt lätt och givande läsupplevelse!

Att texterna i Gud och sånt är födda ur egna erfarenheter är tydligt och den personliga framtoningen ger boken en känsla av äkthet som är nyttig i dagens samhälle där fasader och filter täcker över mycket av vår tillvaro. Många små utdrag ur författarnas egna liv används som språngbrädor för vidare utläggningar. Boken är skriven på ett enkelt sätt och de flesta frågorna är besvarade på mindre än fem sidor men även för mig som växt upp i kyrkan hela mitt liv, och som lämnat tonåren för ett antal år sedan, var Gud och sånt välbehövlig läsning. Med ett sällsamt djup och väldig skärpa står författarna upp mot svåra frågor och även om man stundtals hade längtat efter lite mer djupgående svar och teologiska förklaringar så är boken en fantastisk plattform att utgå från och en resurs jag kommer komma tillbaka till många gånger!

Gud och sånt är en tänkvärd bok för dig som brottas med frågor om livet i allmänhet och den kristna tron i synnerhet. Hur många ord som ryms i boken är upp till någon annan att ta reda på men hur många det än är så är en sak säker, de målar upp en väldigt fin bild av vad det kristna livet innebär!

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s