Podcasts. Idag finns det fler poddar på marknaden än det finns lyfta händer på ett Pingstmöte. Det tycks verka som att varje B till F-kändis har sin egen podd där de kan låtsas vara relevanta. De två absolut bästa genrerna av podcasts är den där självbeskrivna manliga komiker i medelåldern bjuder in gäster som kan berätta dråpliga anekdoter, och den där två ohämmade, influencertjejer i 20-årsåldern pratar om ALLT. För egen del lyssnar jag mest på vinklade poddar om Amerikansk politik, vilket jag nu i skrivande stund inser låter extremt pretentiöst… I havet av podcasts där mordmysterier, festliga historier, fler mordmysterier, kändisskvaller, ännu fler mordmysterier, samhällsanalys och ärligt talat hur många poddar kan man göra om mordmysterier (?) lockar efter ens uppmärksamhet kan det vara kämpigt att hitta rätt program att lyssna på. Räds ej, Håll det Trehundra är här för att hjälpa dig genom denna sekulära poddjungel och tipsa dig om din nya podcastfixering!

Dagens människa

DAGENS MÄNNISKA

Dagens människa är en podd i regi av Tidningen Dagen, min absoluta favorittidskrift att läsa innan Tonårssamlingarna i kyrkan (snälla anställ mig, jag har en familj att försörja). I Dagens människa intervjuar journalisterna Malin Aronsson och Daniel Wistrand kända svenskar om deras yrkesval, liv och tro. Det är lätta och lediga samtal men som ofta öppnar upp för djupare diskussioner om religion och Gud. Ett stående inslag är frågan ”Hur har du det med Gud idag?”, en frågeställning som jag själv börjat bära med mig i mitt eget liv. Något som slår en när man lyssnar på Dagens människa är att en stor del av poddens gäster bär på någon form av tro trots den utbredda sekularismen som präglar Sverige. Även om få uttryckligen bekänner sig till Jesus så visar denna ”tro på något” att det finns glimtar av ljus i den ateistiska fasaden som många presenterar. Det finns över 100 avsnitt av Dagens människa och radarparet Malin och Daniel blir bättre och bättre för varje program och har ofta en väldigt bra dynamik med människorna i fokus. Alexander Bard, Thorsten Flinck, Sebastian Stakset, Edward Blom, Rickard Sjöberg och Carola är bara några av de kända profiler som gästat podden!

Kolportören

KOLPORTÖREN

Om du är under 40 år och får ditt ordförråd från Tik Tok, memes, hashtags och influencers (whip, dab, watch me nae, nae) så vet du kanske inte vad en kolportör är. Jag gjorde en snabb Wikipediasökning för att du inte skulle behöva. Kolportör är den historiska benämningen för en kringresande bokförsäljare, någon som reser omkring och sprider information helt enkelt. Podcasten Kolportören är en relativt nystartad podd med sjukhuspastorn Joachim Elsander och hans dotter Lydia i spetsen. I skrivande stund finns det inte särskilt många avsnitt att lyssna på men varje söndag uppdaterar jag mitt podcastflöde i hopp om att en ny episod ska poppa upp. Ämnen som hittills har tagits upp är helande, helvetet och lovsång och varje tema har behandlats med en varsamhet och vishet som ger mersmak. Dynamiken mellan far och dotter är väldigt givande och Joachim Elsander kan stoltsera med att han är den enda som Håll det Trehundra följer på Twitter (bortsett från världsartisten Pitbull såklart). Jag hoppas innerligt på fler avsnitt!

Ett missionellt liv

ETT MISSIONELLT LIV

Klockan var kvart i sju en kväll i September och jag infann mig på Torpområdet för att besöka lovsångsfestivalen ÄRA19. Jag hade precis köpt mitt festivalpass då jag såg en bekant silhuett närma sig. Jag kisade med ögonen för att få en tydligare blick på mannen som vandrade över den grusade vägen. Det var ju ingen mindre än mannen med stort M, missionsdirektor Ingemar Forss! Stöpt i 2010-talets kultur som jag är, var jag bara tvungen att fråga efter en bild. Jag bet mig i tungan- en man med så hög profil som EFK:s missionsdirektor lär ju vara trött på alla skaror av unga fans som vill ta selfies. Äsch, jag tänkte att en sån här chans får man bara en gång i livet. Jag rusade fram till mannen och frågade försynt om det var så att mina ögon bedrog mig eller om jag faktiskt stod framför självaste Ingemar Forss. Han skrockade lågmält och sa att det stämde! Jag frågade snabbt om jag fick posera på en bild med honom och han nickade bejakande. Därefter frågade han vad jag hette och jag presenterade mig med ett naivt hopp om att han skulle känna igen mitt namn från något sammanhang. Jag hörde direkt på hans röst att mitt rykte inte hade föregått mig men försökte dölja besvikelsen när jag skakade hans hand farväl.

Klockan tickade och det började närma sig möte i Torps beryktade lada. Tillsammans med en kompis gick jag över bilvägen och vi vankade sakta men säkert vidare ner för den lite ojämna sluttningen. Där fick min vän syn på en bekant och de började växla artigheter. Till att börja med stod jag lite stelt bredvid och försökte mig på en hälsande nick till min kompis kompis. Då mitt huvudryck inte fick någon respons tog jag upp min mobil, mumlade något kort om att jag skulle in till ladan och gick iväg. I den stora lokalen var belysningen dimmad och gula strålkastare filtrerades genom röken från rökmaskiner. Jag försökte skanna bänkraderna efter bekanta ansikten jag kunde slå mig ner hos när min blick fastnade på en familjär person. Jag kunde knappt tro att det var sant. Där, ett par tre meter framför mig stod ingen mindre än Linalie Newman, missionsdirektor för EFK. Jag visste knappt vad jag skulle ta mig till. Jag frös på platsen och tänkte, en sån här chans får man bara en gång i livet. Med raska steg gick jag fram till Linalie Newman och halvskrek: ”Jag vet att du antagligen får den här frågan hela tiden, men får jag ta en bild med dig?”. Linalie Newman log glatt och sa att jag fick. Lyckan var total. Hon frågade efter mitt namn och jag presenterade mig med ett naivt hopp om att hon skulle känna igen mig. Det gjorde hon inte. Men kvällen var ung och jag hade redan tagit bilder med båda EFK:s missionsdirektorer. Det skulle bli en bra festival!

I podden Ett missionellt liv hörs Evangeliska Frikyrkans missionsdirektorer Ingemar Forss och Linalie Newman samtala med varandra och med speciella gäster om hur man kan leva ett liv i Jesu tjänst. Det är tankeväckande, inspirerande och ger verktyg för hur man rent praktiskt kan få vara en missionär där man befinner sig. Podden som släpps med jämna mellanrum, ca en gång per månad, behandlar ämnen såsom hopp, psykisk ohälsa och givetvis mission. Av någon outgrundlig anledning har min anekdot från ÄRA19 inte nämnts i podcasten men det kommer nog i ett framtida avsnitt!

The Bible Project

THE BIBLE PROJECT

The Bible Project är en ideell animationsstudio som producerar korta videor för att underlätta människors läsning av Bibeln. The Bible Project grundades av pastor Timothy Mackie och hans gode vän Jonathan Collins och de la ut sina första videor år 2014. De har en mängd olika serier med fokus på specifika aspekter av Bibeln och varje video ger skarp klarhet i hur man kan läsa och tolka Guds ord. Deras produktioner använder olika stilar av animation, är otroligt proffsiga och ser välgjorda ut! Inför varje ny video sitter Tim och Jon ner för att samtala kring teologi och berättarteknik, samtal som spelas in och postas i podcastform! I podden The Bible Project får man höra djupa teologiska diskussioner kring hebreiska ord och teman som genomsyrar den Bibliska historien och som lyssnare får man en djupare förståelse för hur Bibeln är uppbyggd. 

Exploring My Strange Bible

EXPLORING MY STRANGE BIBLE

Exploring My Strange Bible är en slags systerpodd till The Bible Project där en samling av Tim Mackies gamla predikningar finns att lyssna på. Innan Mackie började jobba heltid med Bible Project var han pastor i Door of Hope Church där han predikade och undervisade om Gud och Bibeln och allt däremellan. Eftersom Tim inte längre predikar har podden slutat uppdateras men vi kan skatta oss lyckliga åt de över 100 avsnitten som finns att lyssna på i din favoritapp. Vissa avsnitt ingår i undervisningsserier medan andra kan lyssnas på utan vidare omsvep. Tim Mackie är en vis och begåvad talare och en självbeskriven Bibelnörd så varje avsnitt är lika mycket Bibelstudium som predikan! En absolut briljant podcast!

Där har ni det, en lista på ett antal poddar som du borde lyssna på! Jag har egentligen inget mer att säga men glid i frid och tjäna Herren!

Mvh

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s