Det finns tre områden i livet som jag är passionerad över: människor, platser och saker. Utöver dessa tre distinkta områden så har jag oräkneliga intressen som kommer och går likt vågor på en böljande ocean. Fredrik Kempe, Postkodsmiljonären, Pokémon, Amerikansk politik, Teologi, skrivande, Julens stora svenska familjefilm Monky, romantiska komedier från Netflix, konspirationsteorier, PowerPoints, stickning, superhjältefilmer och fikabröd. Ni vet såna där bilder på alfabetets bokstäver som satt uppe i era klassrum? Såna där som hade en apa på bilden för A och en boll på bilden för B och så vidare. De är mitt senaste intresse.

Det är väldigt spännande att observera vilka ord som väljs ut för varje bokstav. Det brukar gå väldigt bra genom alfabetets 15 första bokstäver. Men så stöter man på Q. Alfabetets näst mest värdelösa bokstav. Då det inte finns så många svenska ord på Q får bokstavskonstnärernas (bristande) kreativitet chans att lysa igenom. Ibland tar de något engelskt ord, andra gånger ritar de kanske upp ett efternamn på Q eller så målar de bara en bild av själva bokstaven… Oavsett vad de väljer så kan man verkligen se pressen som alfabetsartisterna varit under i varje digitalt penseldrag. Bokstaven W bjuder in till ett liknande problem. Jag har sett alla möjliga konstiga lösningar på W-problemet. Namn som Wille, domännamn med WWW i början och en hel massa toaletter under den krystade förkortningen WC. Varför dessa ordritare försöker så hårt när Wienerbröd existerar i ordlistan övergår mitt förstånd.

Q och W åsido så finns det ytterligare en bokstav i vårt alfabet som klurar till det för upphovsmakarna bakom dessa bokstavsbilder. Nämligen X. X, den kryssliknande bokstaven som används flitigt i mitten och slutet av ord men som sällan förekommer i deras begynnelse. Lyckligtvis så har dessa teckenillustrerare haft ett frikort (inte ett sånt frikort) i alla dessa år. Ett ord som finns utritat på alla dessa alfabetsbilder. Ett substantiv som är så synonymt med X att man kan tro att det är en muterad superhjälte från Marvel: Xylofon. Xylofonen är dessa lata och kreativt bankrutta alfabetstecknares bästa ”slippa ut ur fängelset-kort”. Xylofonen må vara ett harmlöst, välklingande instrument men den är också en symbol för bekväm medelmåttighet där det trygga och lätta står i vägen för nyskapande och innovation. Mitt senaste intresse är att hitta ord som kan ersätta Xylofon på alfabetets tillhörande bilder. Här är X-antal ord:

Romerska siffran X

Vad är bättre än att lära sig en sak? Att lära sig två saker! Introducera barnen till romerska siffror istället för tråkiga instrument så kommer de veta exakt vilken episod av Star Wars som kommer först.

X-kromosom

NO och Naturkunskap var aldrig mina favoritämnen i skolan så när det var dags att välja inriktning för gymnasiet valde jag att läsa Samhällsvetenskap. Naturvetarna ville dock inte släppa taget om mig så i mitten av tvåan tvingades vi alla att läsa Naturkunskap igen. Det var en plåga. En mardröm av episka proportioner. Under sena eftermiddagar lärde vi oss allt vi glömt från sjuan igen. En växtcell är fyrkantig, örats minsta ben heter stigbygeln och vattnets kretslopp är coolt. Där emellan lärde vi oss också om människans kromosomer. På grund av bristande intresse och en lärare som saknade pedagogisk förmåga hade jag helt glömt bort hur många kromosomer människan kommer paketerad med. En snabb Wikipediasökning friskade upp mitt minne och svaret är 23 kromosompar. Alla människors celler innehåller även den kvinnliga X-kromosomen, en cool biologisk struktur som lätt hade kunnat ersätta xylofonen på bokstavsbilderna!

Det här mindes jag dock inte då det enda jag kan komma ihåg från gymnasietidens Naturlektioner var gången då min lärare, på bruten svenska, ljudligt hävdade att män tänker på sex 23 gånger per minut. Förvirringen i klassen var total. Hade hon blandat ihop antalet kromosompar med en pervers manshjärna? Det är ju helt orimligt att tänka på någonting överhuvudtaget 23 gånger på en och samma minut. Ännu mer befängt är det att vår naturlärare kunde stå och med full auktoritet hävda detta inför hela klassen… En man skulle vara tvungen att tänka på sex, sluta tänka på sex och börja tänka på sex igen under loppet av tre sekunder. En människa med detta lustdriv skulle inte kunna fungera i ett samhälle. All ny information hade drunknat i denna drömska spiral av reproduktionstankar… Det är ett helt absurt påstående som kom direkt från min naturlärare i gymnaiset. Good times.

Xerofil

En xerofil är en växt eller ett djur som gillar torra klimat. Jag har suttit här en kvart nu och försökt koppla ”torrt klimat” till torra skämt och därmed påstå att göteborgare är xerofiler men jag vet inte hur jag ska formulera det. Det enda jag vet är att det finns ett skämt där någonstans. Ett skämt jag inte är kapabel till att formulera…

Xander Cage

XANDER CAGE. XANDER CAGE. XANDER CAGE. XANDER CAGW

Xatu/Xerneas/Xurkitree

Barn tycker inte om xylofoner. Även för en musikaliskt benägen 5-åring hamnar xylofonen under ”pappersflygplan” och ”att slå min kompis mellan benen” på intresselistan. Barn tycker däremot om Pokémon och det finns en hel uppsjö (läs: tre) Pokémon som börjar på bokstaven X. Det här vet jag eftersom jag, vid vuxen ålder, kan namnet på alla 800 Pokémon. En kunskap som jag aldrig någonsin haft nytta för. Ett litet partytrick som man tydligen inte ska demonstrera under 20 minuter av ens första date… En kunskap som fyller upp min hjärna och tar plats från annat viktigt. Jag hade säkert kunnat flytande franska vid det här laget. Eller så hade jag kunnat memorera alla Bibelns böcker i ordning. Istället vet jag att Xatu är en psykisk/flygande Pokémon från generation 2, att Xerneas ingår i Kalosregionens legendariska trio och att Xurkitree är en Ultra Beast från generation 7 med förmågan Beast Boost. Ah, så det är därför jag inte har en flickvän…

Xenofob

Rasist:

– Gammalt

– Överanvänt

– Har tappat all mening

Xenofob:

– Trendigt

– Låter coolt

– Visar att du kan latin

Xylometazolinhydroklorid

Vid det här laget har vi etablerat att xylofonen har överutnyttjat gästfriheten på bokstavsbilder alldeles för länge. Jag drömmer om en värld där xylofonen läggs på hyllan och nya, fräscha ord på X får ta dess plats. Xylometazolinhydroklorid är precis det ord jag letat efter. Ett ord som inte är överanvänt eller tråkigt. Ett riktigt inne-ord som får dig att låta världsvan och modern. En fullträff på alla plan helt enkelt.

Här nedan ser ni en länk där ni kan skriva ut bilder med de nya orden som är bättre än xylofon. Gör det och sätt upp i klassrum eller nåt, se om jag bryr mig!!!

Alfabetsbilder

Det var allt. Tack. Gör något vettigt idag. Sov gott också om det är natt där du är.

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s