Den 25:e Oktober 2019 skakades den kristna världen. Kanye Omari West släppte sitt nionde studioalbum betitlat Jesus Is King ett maffigt musikprojekt där hip-hop mogulen proklamerar Jesus som världens konung. Både kristna såväl som ateister fick sig rejäla tankeställare. Kunde mannen som rappat:

”I’m a sick fuck, I’m inappropriate
I like hearin’ stories, I like that ho shit
I wanna hear mo’ shit, I like the ho shit
Send me some mo’ shit, you triflin’ ho bitch (Bitch, bitch, bitch)”

ett drygt år tidigare verkligen sjunga om en genuin Gudstro? Skepticism blandades med positiva röster som välkomnade Kanye West in i Guds församling. I början av året påbörjade herr West ett hip-hop-gospel-koncept, Sunday Service, en slags fusion av konsert och gudstjänst där kristen musik blandades med nytolkningar av sekulära hitlåtar. No Doubts popdänga Don’t Speak blev till Lord Speaks och så vidare. Det här fick mig att tänka på låtar som framförs som sekulära kärleksballader eller inspirerande pop-anthems men som med lätta modifikationer hade passat perfekt in på en frikyrkogudstjänst i Mellansverige. Här är en lista med 11 låtar som inte vet om att de är kristna.

Det finns en kristen klyscha som lyder ”All sanning är Guds sanning”. Det finns säkert någon djupt teologisk reflektion att läsa kring varför det inte stämmer men jag tycker att det finns något i det. Om vi tror att Jesus är vägen livet och sanningen så måste vi ju kunna se hans rike återspeglat där sanning förkunnas. Det finns djupa moraliska sanningar i filmer som Lejonkungen och i äldre litteratur som Hamlet (Lejonkungen fast med något färre lejon).

Bibeln berättar en lång historia som leder fram till Jesus, fylld med djupa insikter om den mänskliga tillvaron. Givetvis äger inte den kristna litteraturen monopol på 100 % av dessa insikter utan det är fullt möjligt för icke-troende att upptäcka det moraliska regelverket som Gud skapat genom extra-bibliska källor. Därför är det inte föga förvånande att det kristna budskapet ofta kan uppenbaras i konst från sekulära artister. En brusten kärleksballad från en ateistisk sångare kan var 100 % mer äkta och viktig än en ytlig danslåt från en kristen.

I den här listan kommer vi utforska låtar som inte är uttalat kristna men som bär på uppenbarelser eller symbolik som kan kopplas eller associeras till den Bibliska Guden. Det finns olika typer av låtar med kristen touch. Det finns regelrätta lovsånger. Arenadängor från Hillsong och lågmälda hyllningar från Erik Tilling. Det finns låtar med uttalade kristna budskap. Tänk Lauren Daigles You Say eller Återvänd av Hansam. Det finns även moderna hymner där låtskrivaren skriver utifrån Guds perspektiv. Ett musikaliskt evangelium. Det finns också låtar där Gud finns med som en baktanke, en slags moralisk grund, men inte nämns rakt ut. En del låtar av detta slag kommer faktiskt finnas med på den här listan. Sen finns det givetvis alla låtar som faller utanför det kristna spektrumet men som ändå skildrar den gudomliga relationen eller den kristna förkunnelsen på ett eller annat sätt. Det är dem den här listan främst kommer handla om.

You Raise Me Up- Secret Garden

you raise me up.png

You Raise Me Up är en av vår tids mäktigaste ballader, en låt som tycks ha funnits i det kollektiva medvetandet innan piano, gitarr eller sång ens hade uppfunnits. You Raise Me Up är så klassisk att det är svårt att förstå att den släpptes först 2002 av den irländsk-norska duon Secret Garden. Låtens stora genombrott kom dock året därefter när Josh Groban gjorde en pampig cover på det klassiska musikstycket. Sedan dess har hundratals artister försökt tämja denna mäktiga folkdikt men det är nog Westlifes starka tolkning från 2005 som är tydligast inpräntad i allmänhetens sinne.

Det musikaliska arrangemanget i You Raise Me Up är lika episkt som Zlatan Ibrahimovic ego men det är ändå texten som skiner starkast.

”When I am down and, oh my soul, so weary;
When troubles come and my heart burdened be;
Then, I am still and wait here in the silence
Until you come and sit awhile with me”

Kalla mig kristen men handlar inte det där om vår herre och frälsare, Jesus Kristus från Nasaret? Nej, inte från början, men byt ut det lilla y:et i ”you” till ett stort och du har en lovsång till nästa Gudstjänst!

Det finns en väg- Jonas Gardell

DET FINNS EN VÄG

Jonas Gardell är lite av en kontroversiell karaktär inom Sveriges kristenhet. Medan övriga Sverige hyllar Gardells musikalshower, tv-framträdanden, fyndiga tweets och tårfyllda handskar sitter den frikyrkliga hopen vid sidlinjen och smygkritiserar hans oerhört liberala Bibeltolkningar.

Som teolog håller jag inte med Jonas Gardell om mycket men jag måste medge att mannens texter är vassare än en blyertspenna med spetskompetens. Det finns en väg är ett tydligt exempel på detta. Låten, som handlar om hur man kan bli räddad från det stora mörkret av en kärleksfull högre makt, ställde upp i den andra deltävlingen i 2018 års Melodifestival där den tragiskt nog inte kvalade sig vidare. Budskapet i låten är fint men håller bara hela vägen om man tänker in Gud i textraderna.

”Det finns en väg
Ut ur rädslan ut ur skam
Och ett löfte om att en gång komma fram

Om nån som finns kvar
Nån som vakar nån som ser
Och som säger du är inte ensam mer”

Jonas Gardell nämnde faktiskt själv på Twitter att låten först och främst var tänkt som en psalm. Case closed. Det finns en väg är inte bara en given låt på roadtrippen där ett gäng svettiga grabbar kan slita ut stämbanden i refrängen eller ett givet substitut till Sveriges nationalsång, det är även en given låt i kyrkans lovsångsrotation!

Du är inte ensam- Ulrik Munther

DU ÄR INTE ENSAM.png

Efter uppträdanden i både lilla och stora Melodifestivalen hittade flickidolen Ulrik Munther sin sanna röst år 2015 när han släppte årtiondets bästa svenska album Allt jag ville säga. Skivan är produkten av en lysande kollaboration mellan den glada sångaren själv och, du gissade det, författaren Jonas Gardell som stått för låttexterna. Precis som i den ovannämnda Det finns en väg lyckas Gardell träffsäkert sätta ord på känslor. I detta fall, nedstämdhet, hopp och den titulära ensamheten. Låten kommer med en dyster vers men en refräng stöpt i hoppfullhet. Ulrik Munthers arrangemang är säreget och känslosamt och Gardells textrader lägger sig som ett fint duntäcke över den musikaliska bädden.

Du är inte ensam flörtar med det kristna budskapet ungefär lika diskret som frikyrkograbben som alltid erbjuder massage till tjejerna på sommarlägret. I en artikel från Tidningen Dagen (snälla anställ mig) kan man läsa om Ulrik Munthers ställningstagande till den kristna tron. Själv har han ingen större tro på Gud men nog ger min kristenhetsradar utslag när jag hör textrader som:

”Du är inte ensam
Det finns någon som går med dig
Han vill att du ska veta
Att han har det som du”

och

”Det finns nåd för nya världar
Mycket större än den här
Nya skapelser och tider
Nåd för allt som blir och är
Och alla deras lögner
Betyder ingenting
Tro mig när jag säger
Skammen var aldrig din”

Släng in ett Halleluja och du har en kristen klassiker!

Amazing- Danny Saucedo

AMAZING

Du har inte levt det frikyrkliga ungdomslivet om du inte bytt ut:

”I’m feelin’ great
I’m feeling awesome
let me explain
You are the reason I breathe
You’re
Amazing”

till

”God you are great
God you are awesome
let me explain
You are the reason I breathe
You’re
Amazing”

You Will Be Found- Original Broadway Cast of Dear Evan Hansen

YOU WILL BE FOUND

Jag satt i min bil en morgon innan jobbet och lyssnade på min Discover Weekly-lista där Spotifys algoritmer försökte tipsa mig om ny musik att konsumera. När tonerna från den senaste Norlie och KKV-låten klingade ut fylldes mina lurar av något jag aldrig hört förut. En sorgsen stämma sjöng smörigt över ett lågmält pianoplingande. Var det här en ny kristen dänga från en yngre och manligare Lauren Daigle? En låt för kristna radiokanaler att överspela? Efter låtens första vers täcktes melodin av nya röster, röster som pratade över musiken, berättade en slags berättelse. Jag rynkade på pannan. Var det här en låt från en kritikerhyllad Broadwaymusikal skriven av Benj Pasek och Justin Paul, sångskrivarduon som kom att författa musiken till både La La Land och The Greatest Showman, om sorgsna tonåringar som försöker passa in men som har för många känslor? Ja, ja det var det!

You Will Be Found är ett bombastiskt musikalnummer som framförs innan aktpausen i showen Dear Evan Hansen. Låten tar vid efter att huvudpersonen, Evan Hansen, har hållit ett känslosamt tal inför hela skolan om den avlidne Connor Murphy. Evan brottas med en negativ självbild och har svårt att skaffa vänner så han hittar på att han och Connor var bästisar. Det hela är väldigt förvirrande och jag har varit tvungen att pussla ihop ploten med hjälp av en halvtaskig Wikipedia-synopsis och ett femtiotal lyssningar av musikalens album på Spotify.

I You Will Be Found sjunger Evan och en kör med andra neurotiska, hormonfyllda tonåringar om hur livet kan vara tufft, men det är bara att hålla ut, någon kommer att se dig och rädda dig från din misär.

”Cause when you don’t feel strong enough to stand
You can reach, reach out your hand

And oh, someone will come running
And I know, they’ll take you home

Even when the dark comes crashing through
When you need a friend to carry you
And when you’re broken on the ground
You will be found”

Det är en fin tanke och de välstämda gitarrackorden och pianomelodierna kan få även det mest härdade hjärtat att smälta. Det är också väldigt tomt för hela låten bygger på en falsk premiss. Det finns ingen som helst garanti på att livet kommer bli bättre, att en vänlig själ kommer räcka ut sin hand och hjälpa dig. Det finns inte någon magisk bästa vän som kommer kliva fram ur ett skåp i gymnasiekorridoren och hjälpa dig genom livets tuffa perioder. Om vi inte tror på Gud, det vill säga. Människor sviker, kommer och går. Bara Jesus består. Kolla det rimmade, så det måste vara sant! Såna här inspirerande, sekulära musikaldängor håller bara om vi sätter in de i en övernaturlig kontext. Du kan slänga ur dig hur många floskler och klyschor som helst men de kommer inte vara sanna bara för att de passar till en Tony-vinnande melodi. Det är bara Bibelns trofasta Gud som alltid finns där.

”So let the sun come streaming in
‘Cause you’ll reach up and you’ll rise again
If you only look around
You will be found”

Byt ut ”sun” mot ”son” och du har inte bara en kristen inspolåt utan också en helig ordvits i världsklass!

När jag vaknade upp i morse trodde jag inte att jag skulle skriva en teologisk djupdykning på 565 ord om en låt från en musikal jag aldrig sett, men livet är lite som Kanye Wests karriär, det tar oväntade svängar ibland!

I Won’t Let Go- Rascal Flatts

I WONT LET GO

I det 19:e avsnittet av The Simpsons 12:e säsong kommer den kristna artisten Rachel Jordan på besök till Springfields lilla kyrka. Ned Flanders frågar henne var hennes band är varpå Rachel svarar: ”They switched from Christian music to regular pop. All you do is change ‘Jesus’ to ‘baby.'”. Det finns något komiskt och väldigt träffsäkert i det här citatet. Sekulära kärlekslåtar och kristna ”Jag älskar Jesus-låtar” kan likna varandra väldigt mycket.

I Won’t Let Go av countrybandet Rascal Flatts kan absolut klassas som en vanlig kärleksballad eller som ett budskap om trofasthet från Gud, något som låtskrivaren Jason Sellers medgav i en intervju för ett par år sedan. Det här är inte något som är främmande till den kristna traditionen. Jesus själv använder liknelser involverande brudgummar och giftermål för att peka mot Gud. Han använder sig av det mänskliga sociala samspelet för att återspegla den övernaturliga relationen vi får ha med Gud. Skifta fokuset från Baby till Jesus och du har en lovsång helt enkelt.

My Wish- Rascal Flatts

MY WISH

My Wish av Rascal Flatts är ytterligare en låt i countrygruppens repertoar som kan tolkas utifrån antingen ett världsligt eller gudomligt perspektiv. Det är en låt som kan tolkas på olika sätt. Antingen är det en lyckoönskning till ett ex, en vän eller önskan om välgång till en dotter från en pappa. Och vi vet alla vem som är den bästa pappan. Just det! Tom Hanks.

Hallelujah- Leonard Cohen

HALLELUJAH

Hallelujah spelades in av poeten och sångaren Leonard Cohen år 1984. Enligt traditionen ska Cohen ha suttit i upplösningstillstånd iklädd endast underkläder på ett hotellrum och slagit sitt huvud i golvet när han våndades över sin oförmåga att skriva färdigt låten. När Hallelujah släpptes fick den inget större genomslag och skivbolaget ville knappt sälja Cohens album över huvud taget. Många år senare är Hallelujah en av de mest älskade och tolkade låtarna genom tiderna, en hörnsten i vår moderna musikkultur.

Leonard Cohen må ha varit Hallelujahs upphovsman men det var Jeff Buckleys cover år 1994 som öppnade massornas öron för låten. Hallelujah har blivit beskriven som en sekulär hymn men det är omöjligt att ignorera den uppenbart religiöst kristna symboliken som finns i musikstycket. Från första textraden introduceras vi till den gammaltestamentliga kung David som sjunger ut sitt lovpris till Gud. Texten fortsätter sedan att inkludera historien där David lustar efter Batseba samt hänvisningar till när Delila klipper av Simsons hår. I den svenska översättningen av Py Bäckman ignoreras de djupt judeo/kristna motiven helt och hållet för att istället fokusera mer på den förlösande kraften som finns i musiken. Jämför:

”Now I’ve heard there was a secret chord
That David played, and it pleased the Lord
But you don’t really care for music, do you?
It goes like this, the fourth, the fifth
The minor fall, the major lift
The baffled king composing ”Hallelujah””

med

”Det finns en sång som säger allt
Som värmer när det blåser kallt
Som lockar dig att gråta eller jubla
Den har nånting som griper tag
Och leder dig från natt till dag
Och plötsligt vill du sjunga hallelujah”

Men inte ens dessa mer sekulära tolkningar kan bortse från den djupt teologiskt laddade refrängen, det titulära Hallelujat.

Det låter alltså som att Hallelujah redan är en regelrätt kristen låt, eller? Inte riktigt. Det sägs att Leonard Cohen ska ha skrivit runt 80 olika verser till Hallelujah så beroende på vilken version eller tolkning man lyssnar på kan man komma till olika slutsatser om vad låten faktiskt handlar om. Kritiker och lekmän har spenderat år åt att lista ut vad Leonard Cohens briljanta lyrik faktiskt anspelar på. Vissa hävdar att hela låten bara en lustfull låt om sex och det är svårt att blunda för dessa sexuella aspekter i och med rader som dessa:

”There was a time you let me know
What’s really going on below
but now you never show it to me, do you?
And remember when I moved in you
the holy dove was moving too
And every breath we drew was Hallelujah”

Själv har jag spenderat två och en halv timme denna lördagseftermiddag åt att läsa alla möjliga artiklar, intervjuer och spekulativa texter om just detta. Cohen själv uttalade sig såhär angående sin kulturella megasuccé:

“Hallelujah is a Hebrew word which means ‘Glory to the Lord.’ The song explains that many kinds of hallelujahs do exist. I say, all the perfect and broken hallelujahs have an equal value.”

Det som slår mig när jag lyssnar till Hallelujah är hur den bland annat bjuder in oss till att ställa frågan, vem är det som har äganderätten på den sanna tolkningen?

Det jag tar med mig från Hallelujah är den kraftfulla skildringen av en människa som har misslyckats, varit svag och begått misstag. Som nått botten men som ändå kommer inför Gud med det lilla han har, ett brustet halleluja. Det är kung Davids desperata psalmer, det är Jesu plågade ord på korset, det är Ellen Vingrens Vi vill ge dig det värsta vi har och det är väldigt vackert att det får fortsätta nå en sekulär publik. För mig blir Hallelujah en kondenserad version av den människobeskrivning vi ser genom Gamla Testamentet. Det är djupt mänskligt och också djupt kristet.

Holding on to You- twenty one pilots

HOLDING ON TO YOU

twenty one pilots är alla småpretentiösa tonåringar som växt upp i en ironisk post-emo kulturs favoritband. Duon som består av trummisen Josh Dun och frontmannen Tyler Joseph är en av 2010-talets mest populära musikakter, deras monsterlåt Stressed Out har streamats över en miljard gånger på Spotify. Därför kommer det kanske som en chock för dig att höra att många av twenty one pilots låtar handlar om tron på Gud.

Tyler Joseph har vid flera tillfällen talat väldigt öppet om sin kristna övertygelse och mycket av detta lyser igenom i flera av indieduons låtar. Albumet från 2018, Trench, kretsar nästan uteslutande om Josephs brottningskamp med tvivel och blir en slags utvärdering av en värld utan Gud. Detta står i kontrast till flera av bandets tidigare låtar såsom Holding on to You, det andra spåret från Vessel, TOP:s album från 2013, där en tydlig Gudstro kan tolkas in i låttexten.

”You are surrounding all my surroundings
Sounding down the mountain range
Of my left-side brain”

Det är som en uppvuxen, självmedveten Jag går på livets väg.

March To The Sea- twenty one pilots

MARCH TO THE SEA

March To The Sea målar upp en bild av ett långt vandrande tåg där alla förväntas falla i led. Plötsligt hörs en röst från ovan som erbjuder en annan väg:

”There’s miles of land in front of us
And we’re dying with every step we take
We’re dying with every breath we make
And I’ll fall in line

And then out of the corner of my eye
I see a spaceship in the sky
And hear a voice inside my head
‘Follow me instead'”

Kalla mig kristen men handlar inte det där om vår herre och frälsare, Jesus Kristus från Nasaret?

Bridge Over Troubled Waters- Simon and Garfunkel

BRIDGE OVER TROUBLED WATERS

Bridge Over Troubled Waters är ytterligare en låt där berättarjaget i melodin sjunger om sin trofasthet till en andra part. Det är en sällsam och oerhört vacker kärleksvisa som har blivit tolkad av alla ifrån Johnny Cash till Tommy Körberg. Paul Simon, ena halvan av duon Simon and Garfunkel, medgav i en dokumentär att det var något nästintill övernaturligt över låtskrivandet. Det metaforiska vattnet i låtens titel är inte alls främmande för den som läst sin Bibel. Gång på gång används stormiga hav som bilder för oro och kaos i gammal hebreisk poesi. Det är därför det är så stort när Jesus bokstavligt talat går på vattnet, det finns en djup, nästintill mytisk aspekt av den historiska handlingen. Jesus var cool asså. Nästan lika cool som en Hansamtygpåse eller en ÄRA19 hoodie.

Det var allt från mig den här gången. Wow, jag hade tänkt skriva en lätt och ledig lista om musik men råkade slå på min litteraturanalytiska hjärnhalva istället… Jaja, livet mannen.

Mvh

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s