Musik. Det som Håkan Hellström påstår sig hålla på med. Musik är något väldigt centralt inom kyrkan och har alltid varit en del av det judeo/kristna bönelivet. I Gamla Testamentet finner vi Psaltaren, Kung Davids eget mix-tape, där poetiska sånger riktas till Gud under alla möjliga sinnesstämningar. Det är i denna tradition vi finner oss flera tusen år senare. Vi finner oss också på en lång väg utstakad av karismatiska män i hockeyfrillor och lite för uppknäppta skjortor, familjeband med klämkäcka melodier och körsångare iklädda fyrkantiga 80-tals-glajjor. I dagens kyrka är just lovsång en betydelsefull del under gudstjänsten då man får rikta sitt fokus på Gud eller ta en snabb powernap innan kollekten. Det är därför inte så konstigt att det finns många talangfulla musiker inom kristenheten. Här är en lista med kristna musiker som du borde lägga till i din spellista!

I den här listan kommer vi fokusera främst på svenska artister och låtskrivare som skriver musik med kristna budskap och är aktiva idag. Sorry, Curt och Roland och alla ni som vill se en lista på de snyggaste 70-tals frisyrerna… Det kan vara regelrätt lovsång, gospel eller låtar om livet där Gud figurerar. Som en viss tågentusiast sa en gång: Häng mé!

Johan Åsgärde

johanåsgärde.png

Johan Åsgärde har varit aktiv inom musikvärlden i flera år. Som låtskrivare har han inte bara skrivit många välkända lovsånger utan även låtar till Idol och Melodifestivalen där han stod bakom Mimi Werners countryinfluerade låt Songburning i 2018 års tävling. Hösten 2019 släppte han, tillsammans med projektet Noise Village, skivan Identitet där många framtida lovsångsklassiker kan höras.

Låttips:

Frihet har ett namn

Ökenregn

Jag säger ja

Erik Tilling

eriktilling.png

Erik Tilling har beskrivits som våra föräldrars Bengt Johansson då hans lovsånger sjungs flitigt i många församlingar över hela Sverige. Tillings låtar tar tydligt avstamp i Psaltaren, Bibelns egen Spotifylista, varifrån han hämtat många teman och textrader. Hans tonsatta psalmer rör sig långt borta från Hillsongs arenadängor och har ett mer sällsamt och skört uttryck som blir ett riktigt balsam för själen.

Låttips:

Sjung Till Jesus

Du Har Räddat Mig

Psalm 46

Simon Wester

simonwester.png

Simon Wester är en tusenkonstnär med många strängar på sin mångfacetterade lyra. Han har designat stilrena bokomslag för Sjöbergs Förlag, logotyper och hemsidor samt affischer för frikyrkornas Mekka, Torpkonferensen. Som musiker gör han instrumentala låtar med en kristen touch, ett slags alternativ till New Agens meditationsmusik. Simon Westers album är perfekta att ha på i bakgrunden på lugna promenader, under andaktstid eller bara för att få en skön, avslappnad känsla på rummet. Ibland behöver vi varva ner lite och Simon Westers musik är både harmonisk och vacker!

Låttips:

Flow with the Wind

Heaven and Earth

Green Pastures

Ellen Vingren

ELLENVINGREN.png

Ellen Vingren har beskrivits som vår tids Erik Tilling då hennes lovsånger sjungs flitigt i många församlingar över hela Sverige. Ellen Vingren är den moderna mästaren av lovsång i svensk frikyrka. Många stiftade bekantskap med henne och hennes musik när hon ledde lovsången på Frizon tillsammans med John Vingren. Ellen Vingrens uttryck passar sig både i stora hymner och skörare, innerliga lovsånger, både i översättningar av engelska låtar och i egenskrivna sånger.

Låttips:

Vi vill ge Dig det bästa

Mod

Jesus Kristus dra mig till Dig

A treehouse wait

ATREEHOUSEWAIT.png

A treehouse wait är det intressanta namnet på artisten Jenny Wahlströms soloprojekt. Är det någon som vet vad A treehouse wait betyder? Ska man vänta i en trädkoja? Är det någon som ser en trädkoja och ropar till andra att vänta? ”Hey, look over there, it’s a treehouse, wait!” Det är mycket jag inte vet här i livet. En sak jag dock vet är att Jenny Wahlström blandar akustiska piano och gitarr-drivna ballader med lugna melodiösa, elektroniska produktioner. Hennes arrangemang växlar mellan avskalat och fylligt men hennes viktiga texter och skarpa röst drunknar aldrig i kompet.

Låttips:

Fool

Faith

Come All You Thirsty

Silver

SILVER.png

Silver är en duo bestående av de ovannämnda sångerskorna Ellen Vingren och Jenny Wahlström. Det jag uppskattar med Silvers låtar är att de inte faller in under den klassiska lovsångsrubriken utan handlar mer om livets helhet.

En fallgrop som många kristna artister ofta faller ner i, särskilt de som vill spelas på heta nischade radiokanaler i Nashville, USA, är att allt de skriver hela tiden handlar om hur bra Jesus är. Och visst, Jesus är bra och Gud bör bjudas in i varje del av ens liv men det blir lätt väldigt tvådimensionellt och onyanserat. Det är väldigt lätt att vi presenterar en enspårig bild av livet. En bild av livet där allt kan lösa sig med en poppig, kristen Taylor Swift-kopia. Det är inte så majoriteten av Sveriges befolkning förhåller sig till sin existens så om vi vill nå ut med budskapet om Jesus kan vi inte låta vår konst ligga kvar på söndagsskolenivå. 

Silvers texter berör istället livet. De handlar om kärlek, prestationsångest, om drömmar och hopp. Jesus nämns aldrig men det finns en tydlig andlig närhet i deras texter och det är något som definitivt behövs som komplement på den kristna musikscenen.

Låttips:

Helvetet

Jag drömmer

Ens Nu

Andrew Peterson

ANDREWPETERSON.png

Men Andrew Peterson är väl inte svensk ändå? Hör jag dig ropa in i din telefonskärm, frustrerad och arg med utslagna armar och rynkad panna. Efter flera lyckade turnéer i Svea Rike är Andrew Peterson definitivt ceremoniell hederssvensk. Hans låtar må vara på engelska men som person är han lika svensk som fika, stelt avstånd på busshållplatser och det svenska kösystemet. Andrew Petersons sånger är välskrivna och genomtänkta. De bottnar ofta i Bibeln och berör på djupet med lugna, behagliga melodier och inspirerande texter. Hans låtar handlar ofta Gud men är mer nyanserade än ”Jesus är min bästa vän, allt är nice hela tiden”. Andrew Peterson är en artist för alla sinnesstämningar och även om han inte pratar svenska så gör han sig förstådd på det universella språket: musik.

Låttips:

Dancing In The Minefields

After The Last Tear Falls

Is He Worthy?

Simon Möller

SIMONMÖLLER.png

Simon Möller är Pingstkyrkan förkroppsligad. Evangelisten och innebandyspelaren som sprider Guds kärlek på gatan och på Spotify. Med hoppfulla låtar om Gud rapp-sjunger Simon Möller med en passion och innerlighet som är svår att motstå!

Låttips:

Kolla Mot

Chaufför

Upp & Ner

Samuel Ljungblahd

SAMUELLJUNGIS.png

Samuel Ljungblahd är Sveriges okrönte gospelkung. Med prinsbröllop, riksdagsspelningar, jullåtar med Ole Børud och Sarah Dawn Finer och framförallt Torpkonferensspelningar under sitt bälte är han en av Sveriges mest profilerade kristna artister. Han är den enda som kan få 40-plussarna i kyrkans bakre bänkar att ställa sig upp och bjuda på utdaterad frikyrkodans och hans album Witness är den enda anledningen till att jag köpte en LP-spelare. Efter år av renodlad gospelmusik testar han nu på ett lite tyngre, mer elektroniskt sound och även om det är svårt att mäta sig med riktiga slagverk och ljudande trumpeter så är hans melodier fortfarande lika starka. Samuel Ljungblahds musik och liveframträdanden visar att det finns en glädje i att prisa Gud som lätt glöms bort under alla lager av tradition och allvar.

Låttips:

Stretchin’

Praise You

Letting Go

Josefina Gniste

JOSEFINA.png

Det finns lovsånger och så finns det Lovsånger. Josefina Gniste gör Lovsånger. Stora lovsånger. Lovsång när den är som lovsångigast.

Låttips:

Frihet har ett namn

Bygger mitt liv

Sträcker upp våra händer

LIN D

LIND.png

Vad kan man säga om LIN D som inte redan blivit sagt? LIN D är frikyrklig musiks motsvarighet till en sockerkick. LIN D är svängigare än ett driftrace i Tokyo. LIN D är motsatsen till Postnord, de levererar varje gång! LIN D:s genreöverskridande houselåtar är givna stämningshöjare vart man än går men det är de medryckande trumpeterna och tighta basgångarna på What a Feeling som gjort dem till en institution på den kristna musikscenen! Gång på gång sprider de glädje och energi med sina kristna poplåtar och jag tror jag talar för alla människor på hela jorden när jag säger att det är bra!

Låttips:

Again ‘n Again

What a Feeling

Trust in You

Sebastian Stakset

SEBASTIANSTAKSET.png

Sebastian Stakset. Sveriges Kanye West? Sebastian Staksets vittnesbörd kan nästan liknas vid en Paulus-historia där han gick från en tillvaro i mörker till ett liv i ljus. Från att ha suttit i fängelse och varit frontman i gangsterrap-gruppen Kartellen till att resa runt i Sverige och förkunna evangelium. Det är en rätt skarp kontrast. Sebastian Stakset är ett exempel på hur Gud kan förvandla liv och en viktig röst som får större sprängkraft i media. En röst som kan nå de människor och platser som kyrkan har missat. En röst som rör sig utanför mina områden. En röst som får förhärliga Gud.

Låttips:

Jag vill ge dig allt

Mamma förlåt

Bakom mina masker

Hansam

HANSAM.png

Året är 2014. Du har precis druckit din andra Trocadero från Torp-kiosken och din kompis går förbi med en Hansamtygpåse. Livet är på topp.

Hansams musik är så mycket bättre än den borde vara. Enligt ryktena bildades den musikaliska duon av vännerna Samuel och Hannes som ett gymnasiearbete. Ett gymnasiearbete som resulterat i flera hundratusentals streams på Spotify och många framgångsrika spelningar på diverse festivaler. På Frizon (R.I.P.) var jag tvungen att lämna deras konsert eftersom det var så hårt tryck i publiken.

Precis som med Silvers musik kommer styrkan i Hansams låtar från att de behandlar hela livet, inte bara den kristna tron. På deras album #Tillbakaigen finns låtar som Allt som du lovat, om svek och kärlek och Återvänd en djup reflektion om tvivel och behovet av Gud. Mänskliga relationer, problem, glädje, Hansams musik berör flera olika punkter av livet. Med utomordentliga produktioner som är mer än bara virveltrummor och tråkiga, digitala basloopar är Hansam ett av frikyrkans Sveriges mest underskattade band.

Låttips:

Panik

Aldrig

Återvänd

Det var de musiker jag kunde komma på såhär på rak arm. Kom gärna med tips på fler bra artister och sångare som kan läggas till på listan. Eller inte, jag bestämmer inte över dig!

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s