Lovsång. Tonsatta böner till Gud och frikyrkans inofficiella Idol-auditions. Det finns mängder av olika lovsånger i vår tids kulturdjungel. Det finns stora arenadängor med tunga trummor, sällsamma, avskalade melodier från kristna singer-songwriters och housiga danslåtar. Lovsång som ett uttryck för bön och tacksamhet består genom tiderna men vilken enskild lovsång som är hetast och mest relevant ändras oftare än en estéts hårfärg. Ni alla känner till dem, innelåtarna. De hymner som spelas varma överallt. De sånger som sprider sig från lägergemenskaperna till ungdomsgrupper över hela landet. Låtar som Oceans, 10,000 Reasons, Mod, Build My Life och Reckless Love. Kandidaterna är många men det var svårt att ge ett definitivt svar. Det kan vara svårt att hänga med i de trendiga lovsångssvängarna men nu har Håll det Trehundra lösningen: PS23-Toppen!

Ibland är det lätt att se vilken låt som dominerar den frikyrkliga lovsångsscenen. Lika lätt som att identifiera en gymnasieekonom på transportprogrammet. Under läger och konferenssäsongen sätts tonen för det resterande året och låtar får tid och plats att infiltrera nya Spotifylistor. Torp och Nyhem blir kulturella kuvöser där låtar får växa och gro i ungdomars hjärtan innan de läggs till i spellistor och lovsångsteams setlists.

Däremellan är det dock svårare att se vilka låtar som fungerar som frikyrkans soundtrack. PS23-Toppen är verktyget för dig som vill navigera dig genom det trendiga träsket av Hillsongdängor, Elevationhymner, Pingstsånger och Bethellåtar. En slags kristen Svensktopp namngiven efter Psalm 23, den kändaste av alla Bibelns alla bangers till psalmer.

PS23-Toppens upplägg är simpelt. Varje kvartal kommer en omröstning ske på Håll det Trehundras sociala medier där du, låtkonsumenten och lovsångskonnässören, kommer kunna göra din röst hörd genom att nominera den lovsång du tycker är innelåten just då. Med ca tre månaders mellanrum sker en omröstning där de nominerade låtarna ställs emot varandra i ett snyggt om smidigt Google-formulär. Den sång som får flest röster blir den självklara efterträdaren till Oceans och Reckless Love. Låtarna som kan nomineras varje månad kan vara egenproduktioner av svensk frikyrka eller internationella importer från karismatiska sammanhang utanför Svea Rike. Det enda egentliga kriteriet för att kunna kvala in på PS23-Toppen är att låten måste ha en stark närvaro i kyrksammanhang (på konferenser, läger, gudstjänster, ungdomsmöten eller kristna Spotifylistor).

Efter varje omröstning kommer vinnaren och fyra hedervärda finalister presenteras på Håll det Trehundras sociala medier och läggas till i en ständigt uppdaterad Spotifylista. En digitalt, musikalisk mötesplats för alla lovsångsälskare.

Håll ögonen öppna efter omröstningarna och gör din röst hörd. Varför? Jag vet inte, för att det är kul kanske!

Mvh

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s