I dagens värld stöter vi på mängder av olika citat och talesätt varje dag. Utmanande löpsedlar varvas med provocerande kommentarer på lokaltidningars Facebooksidor och ironiska listor i Instagrambios. Jag skulle vilja våga mig på att gissa att antalet ord en människa stöter på under en dag är rekordhögt. Bland alla de meningar som slängs omkring finns det vissa som fastnar lite extra. De där visdomsorden som gör avtryck. Här är sju citat som påverkat mig extra mycket!

”Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.” -Eleanor Roosevelt (eller någon annan klok person)

Great Minds

Första gången jag läste den här meningen kändes det som ett slag i ansiktet. Citatet som ofta tillskrivs Amerikas presidenthustru och FN-delegat Eleanor Roosevelt är inte bara en snygg, retorisk klyscha, det är också en tänkvärd reflektion kring de ämnen vi väljer att lägga vårt fokus på. Väljer vi att samtala om ytliga koncept eller är vi villiga att bredda våra vyer?

Det är så lätt att fastna i grunt kallprat om vädret, Zac Efrons ständigt föränderliga frisyr och banala realityserier. Hur über-pretentiöst det än låter så har det här citatet levt med mig i flera års tid och utmanar mig ständigt att försöka sträva mot högre intellektuella diskussioner.

”Och Gud skapade människan till sin avbild , till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem.” -Första Moseboken 1:27 (SFB15)

Gud

Det är min starka övertygelse att det inte finns några ord som påverkat världen lika mycket som dessa från Bibelns första sida. Oavsett om du läser Bibelns skapelseberättelse som ett uppslag ur en naturkunskapsbok eller som en mytisk skildring av andliga värden, så går det inte att komma ifrån dess kraftfulla moraliska anspråk.

Tanken av att Gudomen som precis skapat jorden i all dess majestät ser på människan som skapelsens kronjuvel har djupgående konsekvenser för hur vi lever våra liv och har format hela den västerländska moralen mer än något annat. Det pratas mycket om mänskliga rättigheter i dagens samhälle men varifrån kommer dessa rättigheter? Är de mänskliga konstruktioner? I så fall är de bara godtyckliga koncept deriverade från skiftande måttstockar. Nej, vi behöver något att förankra vår moral i och jag skulle vilja hävda att Första Moseboken 1:27 är ett utmärkt djup att kasta ut sitt värderingsankare i.

”If it takes you less than 5 minutes to do; do it right away.”

5 minutes.png

Det här var tips jag läste på Reddit en lat lördagsförmiddag. Ett så kallat ”Life Pro Tip” som jag försöker hålla fast i när motivationen tryter. Det är inte ofta jag lyckas ta tag i livets alla bestyr men det här är ett bra tips att tänka på för en inbiten prokrastinerare.

“Sometimes there just aren’t enough rocks” -Forrest Gump

Rocks

Forrest Gump är en av de bästa filmer som någonsin gjorts. Den har något för alla: romans, action, krig, humor, drama, glädje, filmhistoriens bästa soundtrack, banbrytande specialeffekter, räkfiske och tonvis av minnesvärda citat.

De flesta minns Forrests mammas visdomsord om livets paralleller till askar av konfektyr och älskar att citera de med en alltid lika hemsk sydstatsdialekt. Orden som jag finner mig själv komma tillbaka till gång på gång kretsar dock kring annat än choklad. I en av filmens mest känslosamma scener går Forrest och hans älskade Jenny förbi Jennys gamla barndomshem och traumatiska minnen väcks till liv. Jenny riktar all sin ilska och frustration mot huset som symboliserar hennes tragiska uppväxt. Hon kastar stenar på det slitna skjulet och faller ihop i en hög på grusvägen varpå Forrest konstaterar att det kanske inte alltid finns tillräckligt många stenar.

“I see now that the circumstances of one’s birth are irrelevant. It is what you do with the gift of life that determines who you are.” -Mewtwo

Mewtwo.png

Få popkulturella fenomen har påverkat mig så mycket som Pokémon, det kan jag inte sticka under stol med. Hela Pokémonserien flödar av kreativitet, action och fantasi och var en stor inspiration för mig under min uppväxt. Mycket av vem jag är och det jag är intresserad av kan härledas till Pokémon: mitt intresse för engelska, min kreativitet, faktumet att jag aldrig haft en flickvän.

Jag vet inte om den första Pokémonfilmen, kaxigt titulerad ”The First Movie”, är en bra film eller om den existerar under ett tjockt lager nostalgi i mitt minne. Vad jag dock kan säga med säkerhet att den innehåller ett av mina favoritcitat från något medium. Mewtwo, den genmanipulerade superskurken i filmen, har skapat en armé av klonade Pokémon för att bevisa sin överlägsenhet. Han inser dock sin synd när han ser smärtan hans konflikter har skapat, varpå han yttrar dessa egalitära slagord.

Alla är lika värda, det har jag vetat sedan söndagsskolan och det är en klyscha vi matas med hela tiden. Vad som är så speciellt med just detta citat för mig är hur det fick mig att inse att de till synes banala intressen jag hade som barn (och tonåring) kunde bära på djupare insikter. Det är inte bara i tunga tegelstensböcker och konstnärliga avantgarde-filmer från Frankrike som moral och värderingar kan lysa igenom. Hur coolt är det inte att en tv-spelsfigur, en tecknad karaktär som var viktig för mig i mina formativa år, kan bli en inkörsport till filosofi? Jag kanske inte insåg det själv när jag såg Pokémon: The First Movie men Mewtwo har definitivt vidgat mina vyer för vad som kan anses vara viktig konst.

“Fairy tales are more than true – not because they tell us dragons exist, but because they tell us dragons can be beaten.” -Neil Gaiman (G.K. Chesterton)

Dragons.png

Det här är ett citat som levt sitt eget lilla liv. När Neil Gaiman skulle skriva boken Coraline ville han inkludera ett välkänt citat från G.K. Chestertons bok Tremendous Trifles om sagor och deras metaforiska kraft. Men eftersom han inte ägde boken i fråga och detta var innan internets intåg så visste han inte exakt hur citatet löd utan skrev ner sin egen minnesbild av orden. Tanken var att han skulle ändra sin parafras till Chestertons exakta mening innan boken färdigställdes. När boken var färdig hade han dock glömt bort att orden han skrivit ner var hans egna så han attribuerade sin egen omskrivning av Chesterton till Chesterton själv. Det är lite förvirrande men, ärligt talat, inte så viktigt.

Huvudsaken är betydelsen bakom orden. Drakar finns inte på riktigt, de är inte verkliga, men berättelser och sagor kring drakar kan bära på verkliga sanningar. Även om jag skulle hävda att Bibelns skapelseberättelse eller Psaltarens poesi inte beskriver faktiska historiska händelser så bär de på djupa sanningar om den mänskliga tillvaron.

”If you can live your life without an audience, you should do it.” -Bo Burnham

Audience

Make Happy är en ståupp-show skriven och framförd av den unge musikaliske komikern Bo Burnham som gått från succé på YouTube till stora framgångar i Hollywood. I Make Happy gör Bo en slags metakommentar kring showandet som koncept. Han undersöker vad det faktiskt innebär att stå på en scen och spexa framför en förväntansfull publik. Bo Burnham är tydligt fylld av ångest och kanaliserar sina tvivel och mörka tankar till humor, en del försvarsmekanism, en del kreativt utlopp. Allt detta märks tydligt när han bryter ut i den Kanye West-inspirerade utläggningen Can’t Handle This:

”Look at them, they’re just staring at me
Like, ”come and watch the
Skinny kid with a steadily declining mental health
And laugh as he attempts
To give you what he cannot give himself”

Allt når sin kulmen när Bo stoppar showen för att förklara hur vi alla sitter fast i ett kulturellt fängelse präglat av sociala medier. Alla drömmer om att stå framför en publik,  à la Idol, Talang och The Voice. Alla vill bli sedda (vad är en selfie om inte ett panikartat rop efter uppmärksamhet?) och sociala medier är marknadens svar på den längtan. Bo Burnham avslutar sin redogörelse med ett slag i magen. Om du kan leva ditt liv utan publik, gör det. Ett råd som jag tänker på ofta men som jag själv inte kan ta eftersom jag tycks leva med en slags kompulsiv längtan efter att dela med mig av varje liten tanke jag har. Den här listan är min selfie. Ett rop ut i rymden: ”Snälla hör mig”. Make Happy har ett par av de mest pricksäkra samhällsanalyserna för vår tid och ett citat som jag tänker på ofta.

Så det där var en lista med ett par pretentiösa meningar som påverkat mig på ett eller annat sätt. Kul att du ville klicka på den här artikeln och skumma igenom listans rubriker! Kommentera på sociala medier vad dina favoritcitat är och glöm inte att gilla och prenumerera!

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s