Ibland blickar jag tillbaka på mitt liv. Kollar bakåt genom mina minnesbilder och tänker på de upplevelser och händelser som präglat mig. Jag ser hur den jag är har förändrats med tiden. För hur mycket vi än kämpar emot så lämnar tiden ingen orörd. Vi bänds och bryts alla av tidens handfasta grepp. Vi ser alla hur världen runt omkring oss förändras, blir till något nytt. Vi ser Piggelinpriset stiga i höjden, frågar oss själva om alla verkligen höll på och Harlem Shakeade år 2013 och inser att vi ser fler och fler nya ansikten i Melodifestivalens låtskrivarstab.

För varje år som går och varje Schlagerfestival som passerar ser vi hur Fredrik Kempe och Thomas G:son får yngre och yngre sällskap i Mellos green room. Ett av de nyare tillskotten till den kulturella höjdpunkten i fråga är Jimmy Jansson, den beständigt ungdomliga profilen som gått från flickidol och artist till låtskrivare. Mannen som år 2020 slog rekord med sexbidrag sex bidrag i festivalen! Traditionen får inte dö ut så det är återigen dags för Håll det Trehundra att rangordna Melodifestivallåtar! Här är alla Jimmy Janssons låtar i Melodifestivalen, från sämst till bäst!

22. Hello Hi- Dolly Style (2014)

hello hi

Hello Hi är låten som introducerade Sverige till fenomenet Dolly Style. Många gånger under åren har jag frågat mig själv ”Var Sverige redo för Dolly Style år 2014? Kommer vi någonsin vara redo för Dolly Style?”. Bidraget börjar med att Molly, Holly och den lila vaknar ur sin dvala. Tre urmakter i Animeform som bannlysts till en magisk speldosa. Likt Pandoras ask öppnas det musikaliska speldonet och släpper lös Hello Hi, en tuggummipoplåt i kubik med maxade strängar och en lite för promiskuös text.

Precis som ett antal andra Dolly Style-dängor innehåller Hello Hi osedliga textrader som flyger över målgruppens huvuden.

  1. Hello Hi: ”When we do it Dolly Style
    We do it ”hello hi”!”
  2. Cherry Gum: ”You will hear me when I come
    When I pop my cherry gum”

Jag lämnar det där.

21. One More Night- Dinah Nah (2017)

one more night

Det här är en låt som faller in under kategorin ”Mediokra houseinspirerade Mellodängor som vi tycks bli tvångsmatade med typ varje år” och för att vara en medioker houseinspirerad Mellodänga som vi tycks bli tvångsmatade med varje år så är det en rätt så svängig låt. Svängighetsfaktorn i One More Night bleknar dock i jämförelse med vad artisten Dinah Nah producerade i gruppen Caramell!

Caramell var en slags prototyp till Dolly Style och ett eurodiscofenomen under 90-talet som låg bakom den certifierade bangern Caramelldansen! Dansen av det Caramelliska slaget är en psykedelisk hitlåt som osar 90-tal och vars ihärdiga, digitala basgång kan få den stelaste av människor att börja röra på höfterna! Det är ett överproducerat mästerverk av europeisk disco som får One More Night att kännas som en lugn läsning av IKEA-katalogen i jämförelse.

20. Cuba Libre- Moncho (2018)

cuba libre

Cuba Libre låter som en halvvuxen Havet är djupt, redo att ge sig ut på sin första barrunda. Trots en god vilja och censurerade svordomar så lyckas Monchos Mellobidrag inte kvala sig in på listan ”De bästa låtarna med en drink i titeln”, Escape (The Piña Colada Song) toppar fortfarande den listan. Man får dock ge Cuba Libre ett par pluspoäng eftersom den inte kretsar lika mycket kring otrohet.

19. Army Of Us- Andreas Johnson (2019)

army of us

Army Of Us är en arenadänga i ”Coldplay ca 2015”-anda med slagkraft. Hur slagkraftig är den? Hyfsat slagkraftig. Det som håller Army Of Us tillbaka från att nå högre höjder är dock verserna vars melodier för tankarna direkt till Aviciis mästerliga popdänga, Without You. Visst kan man skylla på kryptomnesi och parallellt tänkande när låtar låter likadant men det är min starka övertygelse att gravplundring bör stanna utanför Melodifestivalen.

18. Habibi- Dolly Style (2019)

habibi

Arbetsskador: ett kvitto på att man har gjort ett bra jobb. Gamla stenbrottsarbetare kunde drabbas av stendammslunga, hockeyspelare kan få eksem av sina skydd och kontorsarbetare kan få musarm om de använder oergonomiska produkter. När man jobbar som övrig personal på en förskola är det hög risk att man drabbas av den moderna motsvarigheten till stendammslunga: ”Jag är över 20 år men kan hela dansen till Habibi av Dolly Style”. Du kan fråga mig om världskrig och ekonomi, Hegel och Marx, miljöproblem och politik och jag kommer endast kunna ge dig ett brottstycke med kuriosa, men väcker du mig mitt i natten så kommer jag kunna spika hela Habibi-koreografin utan problem. Det är min förbannelse.

17. Tempo- Margaret (2019)

tempo

Helt okej.

16. Winners

winners

Helt okej.

15. Hollow- Janet Leon (2014)

hollow

När jag googlade efter en bild på Janet Leon att klippa in i den här texten kom jag över en sida på Amazon där man kunde köpa affischer med sångerskan i fråga. Jag kunde knappt tro att det var sant. Ända sedan Janet Leon slog igenom i Mello 2013 med det Fredrik Kempe-skrivna bidraget Heartstrings har jag drömt om att kunna pryda mina väggar med hennes planscher (och det, mina damer och herrar, var en mening som ingen människa på denna jord någonsin har skrivit förut). När jag ett par dagar senare tänkte bege mig in på den Sydamerikansk-klingande shoppingsidan igen för att beställa ett par posters upptäckte jag, till min stora chock och förtvivlan, att den inte existerar längre! Affischerna på Janet Leon är spårlöst försvunna från internet!

I min febrila jakt efter mina affischer har jag grävt mig ner i ett djupt hål. Jag har scrollat genom oändliga Googlesidor, lärt mig allt om Janet Leons ambition att bli världskändis, läst artiklar på Stoppa pressarna om Janet Leons fling med Anton Ewald, lärt mig att Anton Ewald dömdes för ringa narkotikabrott, har gift sig och bytt artistnamn till bara Anton. Hans musik finns nu på samma Spotifysida som Anton, 4: Vier schlaue Detektive (Ungekürtz), den fjärde delen i en tysk ljudboksserie.

Hollow är en rätt så bra låt.

14. Casanova- Elisa Lindström (2014)

casanova

Efter att ha tävlat med egna bidrag i Melodifestivalen 2002, 2005 och 2007 gjorde Jimmy Jansson sitt återintåg i Mello som låtskrivare under Herrens år, 2014. Efter att ha skrivit bland annat Skyscrapers hitlåt i Lilla Melodifestivalen var Jansson återigen redo för stora scenen. Och hur återintroducerar man sig själv i en musiktävling 2014? Med en pampig, taggad, mästerlig… dansbandsdänga?

Dansband är glädjefyllt och svängigt, absolut, men det är också, vad är det för ord jag söker? Wack. Att göra sin stora comeback som låtskrivare i genren vars primära målgrupp består av eparaggare med Volvo-kepsar och fjunmustascher är ett udda val men det är ett val som jag respekterar!

13. Hold You- Hanna Ferm & LIAMOO (2019)

hold you

Varför måste alla moderna ursäkter till popmusik backas upp av ett värdelöst fingerknäpp-beat? Hold You är en smörig ursäkt till popmusik uppbackad av ett värdelöst fingerknäpp-beat. Den är också en suktande ballad som dryper av känsla och anspänning.

När Hanna Ferm och LIAMOO står bredvid varandra på scen är det som en romantisk bilkrasch, det är svårt att titta bort. Deras framträdande fullkomligt vibrerar av sensuell spänning och det skulle inte förvåna mig om Kungliga Vetenskapsakademin stod och svettades i green room, redo att dela ut Nobelpriset i kemi till den unga sångduon. Jag tror jag talar för hela svenska folket när jag säger att vi är väldigt besvikna över att Hanna Ferm och LIAMOO inte kysstes i slutet av bidraget. Skriv på min Change.org petition.

12. Bound To Fall- Les Gordons (2017)

bound to fall

Örebrobandet Les Gordons ställde upp i Svensktoppen Nästa där deras indie-rockiga sound gav de en vinst och plats i Melodifestivalen 2017. Med Bound To Fall ger Les Gordons ifrån sig samma energi som en pop-punkig pojkgrupp från mitten av 2000-talet. Ett sånt där fyramannaband som visserligen kan spela elgitarr men som inte vågar svära. Men ni vet vad de säger: Skor och kex finns inte kvar men Les Gordons är underbar.

11. Brave- Hanna Ferm (2020)

brave

Brave är Hanna Ferms Mellobidrag från 2020, ej att förväxlas med den suktande balladduetten med LIAMOO från 2019. Brave är snäppet vassare än Hold You av en enda anledning: man kan fokusera på vad som händer. Under de tre minuter och sju sekunder som Hold You spelas är all ens tankekraft koncentrerad på en enda fråga: När ska Hanna Ferm och LIAMOOs läppar låsas samman? Min kropp skälver av sensuell ansträngning.

I Brave är strålkastarna riktade mot Hanna Ferm och Hanna Ferm alléna. Låten i sig är vanlig popmusik, inget märkvärdigt. Det som får den att lyfta är lallandet efter refrängen. Ett lallande som låter snarlikt lallandet i Mina bränder, ett annat bidrag signerat Jimmy Jansson. Mannen, myten, legenden. Jimmy Jansson kapar sin egen låt och snor en melodislinga rakt av. Det är respekt.

10. One By One- Elize Ryd & Rickard Söderberg (2015)

one by one

One By One är en identitetskris i låtform. Melodifestivalens motsvarighet till en 40-årig familjefar som bränner barnens fonder på en Tesla Cybertruck för att hans kollega flexat med för många Thailandsresor. Låten har ett klappbeat som var uttjatat redan 2015 och även fast melodin är behaglig så resulterar Elize Ryd och Rickard Söderbergs röster i en svårkombinerad kris. Men jag tar hellre en kris än ett säkert och opersonligt popnummer utan själ.

9. Håll om mig hårt- Panetoz (2016)

håll om mig hårt

När Panetoz kom ut med Dansa, pausa år 2012 hade de Sveriges största hitlåt sedan, typ, Stad i ljus. Vad gör man när man redan är på toppen och vill ta sig till nästa nivå? Man ställer upp i Melodifestivalen såklart! Håll om mig hårt fångar inte riktigt magin i Dansa, pausa men levererar ändå frenetisk Panetoz-energi!

8. Ballerina- Malou Prytz (2020)

ballerina

♪ ”Det här är inte Chandelier” ♪

7. Vamos Amigos- Mendez feat. Alvaro Estrella (2020)

vamos amigos

Om vi någon gång i framtiden lyckas hitta ett sätt att utvinna energi från Melodifestivalslåtar så kommer Vamos Amigos kunna försörja hela Mellansverige med förnybar elektricitet. 

6. Mina bränder- Zeana feat. Anis Don Demina (2019)

mna bränder

Oj, oj, oj, oj, oj, oj det här är en banger! En låt så bra att Jimmy själv sa: ”Det här gör vi igen” och copy-pasteade ett stycke från Mina bränder in i Hanna Ferms Brave. Legend. Även om låten inte lyckades ta sig vidare från sin deltävling så är det en upplyftande kärleksrap med orden ”sommar” och ”plåga” klistrade över sig!

5. Amanda- Jimmy Jansson (2007)

amanda

Under ett par ljuvliga år var Jimmy Janson alla flickors favorit och med låtar som Vi kan gunga och Gomorron världen är det inte svårt att förstå varför! Jansson var den yngsta, mest välkammade hitmakaren det tidiga 2000-talets Sverige hade att erbjuda. År 2007 bjöd Jimmy Jansson och Thomas G:son oss på låten Amanda, en låt som gjorde för Amandor vad Benjamin Wahlgrens Ingrossos Hej Sofia gjorde för Sofior året innan. Precis som jag inte kan hälsa på kvinnor som delar förnamn med Prins Carl Philips fru utan att brista ut i en sång om Italien och glass så är det på grund av Jimmy Jansson och Thomas G:son som jag inte kan hålla konversationer med Amandor utan att melodiskt börja stamma deras namn. Vilka livsöden…

4. Take A Chance- Robin Bengtsson (2020)

take a chance

Vad är mod? Filosoferna har debatterat och diskuterat den frågan i flera sekel. Min definition av mod är att ställa upp i Sveriges absolut största TV-satsning år 2019 och stjäla en melodi från Aviciis Without You för att ett år senare ställa upp med ett nytt bidrag där man stjäl melodin från David Guettas Without You. Säga vad man vill om Jimmy Jansson men han är en modig man!

3. Piga och dräng- Drängarna (2020)

Piga och dräng

Melodifestivalen ses ofta som ett sekulärt underhållningsnäste ungefär lika religionsfientligt som en Vänsterpartiststämma. Men så kommer de där ögonblicken. De där ljusglimtarna. Avgörande tillfällen som när Carola läser Den Helige Skriften™ eller när Per Erik Hallin sjunger Morgonluft. Magi för unga kristna som vill få sina livsstilar validerade i TV-sofforna.

I ateistiska Sverige sveper Piga och dräng fram som en välkommen bris av teologi med rader som:

”Jag kan va den du vill
Och göra vad som helst

För dig finns inga gränser
jag kan till och med bli frälst”

och

”Milde tid vad du är fin
Där du står och ler
Jag tar av mig mössan knäpper händerna och ber”

Piga och dräng är en vers ifrån att namedroppa Jesus på bästa sändningstid och jag älskar det!

2. Vi kan gunga- Jimmy Jansson (2005)

vi kan gunga

När jag var sisådär sju år hade jag en crush på en tjej i klassen. En tjej som i sin tur hade en crush på Jimmy Jansson. Ett triangeldrama utan dess like. Mitt sjuåriga jag insåg att det enda sättet att få chans på min klasskamrat var att sätta mig in i Jimmy Janssons sångskatt.

Nästan två decennier senare skriver jag den här listan. På något sätt känns det som att hela mitt liv har lett fram till det här ögonblicket. Nästan två decennier senare är Vi kan gunga fortfarande en av Jimmy Janssons vassaste låtar! Den sprudlar av energi samtidigt som Jimmy J:s Per Gessle-klingande röst levererar sjuka rim som ”sjunga/gunga” och ”vem/solglasögonen”. Vi kan gunga är Magnus Ugglas Kung för en dag för förskoleklassare och en ikonisk låt i Melodifestivalens kanon!

1. Everyday- Mendez (2018)

everyday

År 2017 blev Despacito ett världsfenomen. Den Latinamerikanska poplåten tog världen med storm och blev snabbt större än ett Zlatanskt ego. 2018 sa Jimmy Jansson och artisten Mendez: ”Hold my beer”, och det svenska folket höll en kollektiv ölburk och njöt när Everyday gjorde intåg på Melloscenen.

Everyday är Sveriges Despacito. Från de plockande strängarna i låtens intro till Mendez livsnjutande energi, refrängens pulserande rytm och givetvis, den tvåspråkiga texten som får alla spanskalärare Sverige över att mysa av stolthet. Everyday fullkomligt exploderar i refrängen och man kan till och med förlåta det schablonartade mellanspelet som hörs i alla moderna EDM-låtar. Ett sant mästerverk!

Så, där har ni det! Alla Jimmy Janssons låtar i Melodifestivalen från sämst till bäst. Kom ihåg att det här bara är mina åsikter och således måste du hålla med! Just det, du trodde att jag skulle skriva ”måste du inte hålla med” men jag skrev att du måste hålla med. Haha, det var vad vi i branschen brukar kalla för humor! Kom ihåg att dela listan på Twitter och också Facebook och Instagram om du känner för det!

Mvh

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s