Choklad. Godsaken som, beroende på vilken studie du läser, har förmågan att både orsaka eller bota cancer. Choklad är en av Guds 18 gåvor till oss människor och ett självklart inslag på ett svenskt fredagsmys, på en picknick i solens strålar eller under en fikastund i skidbacken. Det finns många olika typer av choklad: 80-procentig choklad för pretentiösa personer som äter samma torra havregrynsgröt till frukost varje morgon och vars enda personlighetsdrag är att de inte tittar på Melodifestivalen. Det finns Schweizisk konfektyr för finsmakare som insisterar att choklad inte hör hemma på godishyllorna. Det finns amerikanskinspirerade chokladprodukter paketerade i färgglada godispapper som föräldrar gömmer på hyllorna högst upp i skafferiet för att deras barn inte ska lägga märke till deras destruktiva småätande. Och så finns det den klassiska, svenska mjölkchokladkakan!

Mjölkchoklad är choklad när den är som bäst. En len smakupplevelse synonym med glädje, lycka och andra positiva superlativ. Tack vare kapitalismens fria marknad svämmar våra kakaodoftande godishyllor över av valmöjligheter. I dagens samhälle finns det till synes oändligt många olika chokladkakor att välja mellan så Håll det Trehundra har tagit saken i egna händer och letat genom en hel hylla på ICA Maxi efter den bästa mjölkchokladen!

Chokladen som valdes ut till detta test skulle marknadsföras som vanlig mjölkchoklad utan nötter, nougat, polkagrisar, mandel, frukt eller tillsatt kolasmak. För att bredda utbudet något inkluderades även en ljus, vegansk chokladkaka. En panel bestående av tre framstående gastronomer fick i uppgift att bedöma sex olika rutiga chokladprodukter från Karl Fazer, Green Star, Treatville, Marabou och Cloetta. Chokladen bedömdes på en skala från 1-100 000 utifrån två kriterier: Utseende och Smak. Poängen räknades ihop och delades för att få fram två snitt: Utseendesnittet och Smaksnittet. Dessa två snitt räknades ihop och genererade ett representativt slutresultat. Frågor på det?

Karl Fazer

Utseende: Karl Fazers mjölkchoklad kommer paketerad i ett adelt omslag: en stilren och skimrande marinblå förpackning med guldglänsande bokstäver i kursivt format. Själva chokladen har en unik formgivning då den är något urholkad och varje bit pryds av den snirkliga Fazerloggan innanför kanterna. Det är en ståtlig choklad.

Smak: Smakmässigt håller sig Fazer jordnära. Den är något mörkare än resterande choklader på listan och känns stor och bastant i sina smaknyanser. Den mörkare beröringen får den att kännas som en pubertetschoklad: en choklad med en fot hos den barnsligare godischokladen och en fot hos 70-procentarna. För att sammanfatta det hela känns Karl Fazers mjölkchoklad som en riktig vinterchoklad, perfekt framför brasan med en varm kopp i handen och en mysig filt svept om benen.

TLDR: Snygg och god

Green Star Laktosfri

Utseende: Green Stars laktosfria mjölkchoklad kommer i ett blåvitt godispapper prytt av bokstäver som ser ut att vilja vara Comic Sans. Chokladbitarna är långsmala rektanglar, vilket väckte starka känslor hos panelen. De kan väl iallafall försöka se ut som kvadrater?? Längs med de alldeles för avlånga bitarna går det oinspirerande ränder som inte väckte några känslor hos panelen överhuvudtaget. Själva inramningen får Green Stars choklad att framstå som ett experiment snarare än en konfektyr.

Smak: Den laktosfria chokladen smakar krämigt och ljust. Det är en lättare choklad med fruktiga undertoner och även om den må vara laktosfri så påminner den starkt om Diabetes typ 2.

TLDR: Ful men hyfsat god

Treatville

Utseende: Treatvilles chokladbitar är, precis som deras konkurrenter, dekorerade med symboler. I detta fall är det ett obskyrt och svårtolkat emblem. Panelen var oense om vad det skulle föreställa. En snöflinga? En blomma? Loggan till Frost 2? En kompass? Resultatet är en förvirrad chokladdesign som ser billig ut. Kombinera det med ett omslag som påminner mer om bakchoklad men som inte finns att hitta någonstans på internets vida vidder, och det hela känns väldigt snålt.

Smak: På smakfronten ger Treatvilles mjölkchoklad också ett billigt intryck. Bitarna är gryniga, barriga och lite mjöliga. Den kommer dock med en smått syrlig kick och en försiktig, men behaglig, nötig eftersmak som räddar upp det hela.

TLDR: Ser billig ut men rätt så god

Marabou

Utseende: Maraboukakans omslag är lika ikoniskt som dess chokladbitar! Dess robusta bitar är tjockare och mer självsäkra än de övriga konkurrenternas och varje tugga ger precis rätt mängd choklad.

Smak: Marabous mjölkchoklad är ljus, och gräddig. Den har en distinkt smak och påminner inte om någon annan choklad panelen testade. Det är en slät och nostalgisk upplevelse som hänger kvar i munnen. Marabous choklad för en bort till nya platser. En av panelens konnässörer tillkännagav att denna mjölkchoklad känns som att springa naken genom ett svalkande sommarregn.

TLDR: Snyggast och godast

Green Star Vegan

Utseende: Green Stars veganska, ljusa choklad kommer i ett väldigt veganvänligt kartongfodral. Chokladen är insvept i folie och bitarna är tunna och ingraverade med ett stilrent mönster. Kakan ser lyxig ut och får en att känna sig som en biroll i en George Clooney-reklam för espresso. Den är snygg men något missvisad om dess intentioner är att rikta sig till familjefredagsmyset.

Smak: Det är jobbigt att behöva bekräfta stereotypen att veganska substitut inte når upp till samma höjder som produkterna de försöker efterlikna, men i det här fallet är det sant. Det här är en livlös chokladkaka som saknar smak. Den lämnar en torr eftersmak i munnen som påminner mer om havregryn än kakao. Det är en choklad som man blir nervös av.

TLDR: Snygg men inte god

Cloetta

Utseende: Cloettas chokladkaka kommer i en klart lysande röd förpackning med vita bokstäver som ser ut att vara stulna från Willy Wonkas chokladfabrik. Chokladen har en fin, ljusbrun nyans som passar alldeles utmärkt för en godischoklad. De tunna bitarna och det likgiltiga mönstret på ovansidan skvallrar dock om en choklad med dåligt självförtroende.

Smak: Smakmässigt är Cloettas choklad väldigt söt och godisaktig. Den smakar inte mycket kakao och känns väldigt tysk i sin framtoning, som chokladen i ett Kinderägg.

TLDR: Ganska snygg och ganska god

Sammanställning

Här kommer poängen sammanställda i en liten tabell. Poängen är, givetvis, indelade i Utseende och Smakupplevelse för att sedan presenteras i slutbetyget.

CHOKLAD kopia

Så där har ni det! En tydlig vinnare i Marabous klassiska chokladkaka och ett par glada förlorare. Fast när det kommer till choklad så är vi väl alla vinnare?

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s