Kapitel 2: Mina profilbilder genom tiderna

Det finns några saker i vår cyniska värld som kan driva normalt funtade män till vansinne. Pengar. Makt. Helena och jag av Kultbandet The Pinks. I mitt fall var det sanningen. Jakten efter sanningen. Jakten efter svar. Innan jag kunde röra mig framåt och närma mig mina svar var jag dock tvungen att blicka åt ett helt annat håll. Jag var tvungen att se bakåt och konfrontera mitt förflutna. Jag var tvungen att ta en titt på de profilbilder som fått privilegiet att pryda min tidslinje under tidigare år.

Profilbild #1

Jag skaffade Facebook den 11:e Januari 2012, dagen innan våldsamma protester bröt ut i Rumäniens huvudstad Bukarest. Jag vill att protokollet visar att ingen än så länge har kunnat kartlägga ett samband mellan dessa två händelser.

På min allra första profilbild försökte jag desperat se cool ut genom att puffa upp luvan på min hoodie och styla mitt hår. Eftersom jag redan som 13-åring tyckte att det var lite för klyschigt att ta toaselfies zoomade jag in alldeles för nära på mitt ansikte för att dölja att jag stod och tog en bild i min badrumsspegel. När jag visade resultatet för en kompis som inte hade Facebook skrattade han och sa ”Den borde du ha som profilbild på Facebook” varpå jag genast insåg att jag inte borde ha den som profilbild på Facebook och raderade bilden från Facebook.

Profilbild #2

Den här bilden togs i matsalen när jag gick i sjuan men jag skulle inte klandra dig om du antog att det var ett misslyckat PR-foto från Öppna Förskolan. Det här var en bild jag tog för en app som skulle betygsätta mitt utseende. Efter att jag fått en alldeles för generös femma av tio beslöt jag mig för att använda den som profilbild.

I gymnasiet blev det ett stående skämt att gå in och gilla mina gamla profilbilder så i nuläget stoltserar denna bild med över 50 likes. Räknar man bort de skadeglada gillamarkeringarna från efter högstadietiden hamnar antalet på strax över 10.

Profilbild #3

Jag minns att jag var väldigt nöjd med den här profilbilden. Jag hade nyss kommit hem från ett läger, träffat nya vänner och ville visa mitt nya jag genom att halvdött höja på ögonbrynen i min garderobsspegel. Succé!

Profilbild #4

Det här är min sämsta profilbild. De tidigare profilbilderna kan bortförklaras med en ryckning på axlarna och ett ”Jag var ung, jag hade inte ens sett Forrest Gump än”. Den här bilden tog jag dock i 9:an och hade ända in på gymnasiet. Jag borde ha vetat bättre. Det dåliga ljuset, den sovande blicken, den icke-existerande frisyren. Det är ett under att korshalsbandslobbyn inte var på mig för att jag gav dålig reklam för deras produkt!

Profilbild #5

Det här är den första profilbilden jag faktiskt kan stå för. Visst, den är lite väl satsig kanske med ett uppenbart förskönande filter och en ensam hörlur i örat men det får man stå ut med.

Profilbild #6

Här är bilden jag haft längst på Facebook. Bilden som mängder av digitala vänner identifierat mig med i ca tre års tid. Bilden är tagen på min studentbal och jag croppade ut min baldate (sorry, Tova) för att få all uppmärksamhet på mig själv. Det här fotot dubblade även som min första Tinder-bild och gav mig dussintals matcher som aldrig materialiserades till något mer än korta konversationer om vilket afrikanskt vilddjur som hade vunnit i en fight.

Profilbild #7

Här har vi mitt senaste bidrag till min profilbildskanon. En bild på mig tre år in i vuxenlivet med en skäggväxt min pappa kallade för ”frimodig”. Om det inte är anledning att raka sig så vet jag inte vad. Eftersom jag tycker det är obekvämt att vara genuin klarade jag inte av att lägga ut en seriös selfie utan ställde mig istället i en besvärlig pose och gjorde fredstecken med fingrarna. Du vet, så som vuxna människor gör. 

Om man vill vara generös och inte såra mina känslor så kan man säga att kvalitén på mina profilbilder har varierat. Genom skeva modemissar, dåliga frisyrer och komiska missbedömningar av stil har gillningsantalet dock följt en exponentiell kurva. Det här diagrammet illustrerade tydligt hur gillandet på mina tidigare profilbilder följde en stadigt uppåtgående trend:

För att strö salt i mitt redan sårade självförtroende så hade jag fler Facebookvänner i Maj 2020 än jag hade år 2017. Under de tre år som gick mellan profilbild 6 och 7 hade jag samlat på mig ca 124 nya Facebookvänner. Allt som allt hade jag alltså 655 vänskaper på hemsidan i fråga när den senare bilden laddades upp. Vi är alla väldigt tighta. Med mina grundläggande mattekunskaper och flera minuters miniräknande kunde jag konstatera att jag borde haft ca 532 vänner år 2017. Visserligen kan folk ha avbrutit sin vänskap med mig sedan dess men det här var den bästa informationen jag kunde få fram.

Snabb matte: 134 över 531 är ungefär 0,25 vilket betyder att 25 %, alltså en fjärdedel, av mina vänner gillade min gamla profilbild medan 92 över 655, alltså endast 14 % gillade min nya. Det här var en oroväckande trend som jag tog väldigt allvarligt och högst seriöst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s