Podcasts. Idag finns det fler poddar på marknaden än det finns lyfta händer på ett Pingstmöte och det verkar som att varje B till F-kändis har sin egen podd där de kan låtsas vara relevanta. Det finns två typer av podcasts som jag håller extra varmt om hjärtat: poddarna där självbeskrivna manliga komiker i medelåldern bjuder in gäster som kan berätta dråpliga anekdoter, och poddarna där två ohämmade influencertjejer på randen till 30 pratar om ALLT. För egen del lyssnar jag mest på konservativt vinklade poddar om Amerikansk politik och moralfilosofi (vilket jag nu i skrivande stund inser låter extremt pretentiöst). I havet av podcasts där mordmysterier, festliga historier, fler mordmysterier, kändisskvaller, ännu fler mordmysterier, samhällsanalys och ärligt talat hur många poddar kan man göra om mordmysterier (?) lockar efter ens uppmärksamhet kan det vara kämpigt att hitta rätt program att lyssna på. Räds ej, Håll det Trehundra är här för att hjälpa dig genom denna sekulära poddjungel och tipsa dig om din nya podcastfixering!

Dagens människa

Dagens människa är en podd i regi av Tidningen Dagen, min absoluta favorittidskrift att läsa innan Tonårssamlingarna i kyrkan (snälla anställ mig, jag har en familj att försörja). I Dagens människa intervjuar journalisterna Malin Aronsson och Daniel Wistrand kända svenskar om deras yrkesval, livsåskådningar och tro. Det är lätta och lediga samtal men de öppnar ofta upp för djupare diskussioner om religion och Gud. Ett stående inslag är frågan ”Hur har du det med Gud idag?”, en frågeställning som jag själv börjat bära med mig i mitt eget liv.

Något som slår en när man lyssnar på Dagens människa är att en stor del av poddens gäster bär på någon form av tro trots den utbredda sekularismen som präglar Sverige. Även om få uttryckligen bekänner sig till Jesus så visar denna ”tro på något” att det finns glimtar av ljus i den ateistiska fasaden som många presenterar. Det finns över 100 avsnitt av Dagens människa och radarparet Malin och Daniel blir bättre och bättre för varje program och har ofta en väldigt bra dynamik med människorna i fokus. Alexander Bard, Thorsten Flinck, Sebastian Stakset, Edward Blom, Rickard Sjöberg och Carola är bara några av de kända profiler som gästat podden!

Läsarpodden

Läsarpodden är ytterligare en podd i Tidningen Dagens (snälla anställ mig) regi. Podcastens programledare är Joel Halldorf, teologernas Måns Zelmerlöw (ingen vet vad det betyder, men alla vet att det är sant) och Patrik Hagman vars ljuva finlandssvenska stämma kan smälta de mest frusna av hjärtan. Podden opererar som en slags bokcirkel där de två gudsmännen pratar kring en aktuell bok. Här diskuteras andlighet och Facebook, psykisk ohälsa och ateism, kyrkfäder och pacifism. Även om man inte har läst böckerna fungerar det utmärkt att hänga med i Halldorf och Hagmans resonemang och deras samtal har utvidgat min lästlisa på Goodreads markant.

Alice & Karro- en podd om relationer

Alice & Karro – en podd om relationer är en podd om relationer ledd av vännerna Alice och Karro. Med kristna värderingar, humor, ärlighet och en gnutta självdistans diskuterar de singelskap, gränser, sex, vänskap och allt som har med relationer att göra. Utifrån deras kristna övertygelser kommer de med sunda riktlinjer, goda råd och praktiska tips till ett samhälle präglat av Rom-Coms och ~känns det rätt för dig-mantrat~.

Ett missionellt liv

Klockan var kvart i sju en kväll i september och jag infann mig på Torpområdet (frikyrkans Mekka) för att besöka lovsångsfestivalen ÄRA19. Jag hade precis köpt mitt festivalpass och stod och småpratade med mina vänner då jag såg en bekant silhuett närma sig. Jag kisade med ögonen för att få en tydligare blick på mannen som vandrade över den grusade vägen. Döm om min förvåning när jag insåg att det inte var någon mindre än mannen med stort M, missionsdirektor för Evangeliska Frikyrkan Ingemar Forss! Stöpt i 2010-talets kultur som jag är, var jag bara tvungen att fråga efter en selfie. Jag bet mig i tungan – en man med så hög profil som EFK:s missionsdirektor lär ju vara trött på alla skaror av unga fans som vill ta bilder med honom. Äsch, jag tänkte att en sån här chans får man bara en gång i livet så jag rusade fram till mannen och frågade försynt om det var så att mina ögon bedrog mig eller om jag faktiskt stod framför självaste Ingemar Forss. Han skrockade lågmält och sa att det stämde! Jag frågade snabbt om jag fick posera på en bild med honom och han nickade bejakande. Därefter frågade han vad jag hette och jag presenterade mig med ett naivt hopp om att han skulle känna igen mitt namn från något sammanhang. Jag hörde direkt på hans röst att mitt rykte inte hade föregått mig men försökte dölja besvikelsen när jag skakade hans hand farväl.

Klockan tickade och det började närma sig möte i Torps beryktade lada. Tillsammans med en kompis gick jag över bilvägen och vi vankade sakta men säkert vidare ner för den lite ojämna sluttningen. Där fick min vän syn på en bekant och de började växla artigheter. Till att börja med stod jag lite stelt bredvid och försökte mig på en hälsande nick till min kompis kompis. Då mitt huvudryck inte fick någon respons tog jag upp min mobil, mumlade något kort om att jag skulle in till ladan och gick iväg. I den stora lokalen var belysningen dimmad och gula strålkastare filtrerades genom disen från frikyrkliga rökmaskiner. Jag försökte skanna bänkraderna efter bekanta ansikten jag kunde slå mig ner hos när min blick fastnade på en familjär person. Jag kunde knappt tro att det var sant. Där, ett par tre meter framför mig stod ingen mindre än Linalie Newman, missionsdirektor för Evangeliska Frikyrkan. Jag visste knappt vad jag skulle ta mig till. Jag frös på platsen och tänkte, en sån här chans får man bara en gång i livet. Med raska steg gick jag fram till henne och halvskrek: ”Jag vet att du antagligen får den här frågan hela tiden, men får jag ta en bild med dig?”. Hon log glatt och sa att jag fick. Lyckan var total. Hon frågade artigt efter mitt namn och jag presenterade mig med ett naivt hopp om att hon skulle känna igen mig. Det gjorde hon inte. Men kvällen var ung och jag hade redan tagit bilder med båda EFK:s missionsdirektorer. Det skulle bli en bra festival!

I podden Ett missionellt liv hörs Evangeliska Frikyrkans missionsdirektorer Ingemar Forss och Linalie Newman samtala med varandra och speciella gäster om hur man kan leva ett liv i Jesu tjänst. Det är tankeväckande, inspirerande och ger verktyg för hur man rent praktiskt kan få vara en missionär där man befinner sig. Podden som släpps med jämna mellanrum, ca en gång per månad, behandlar ämnen såsom hopp, psykisk ohälsa och givetvis mission.

Av någon outgrundlig anledning har min anekdot från ÄRA19 inte nämnts i podcasten, men det kommer nog i ett framtida avsnitt!

BibleProject Podcast

Bible Project är en ideell animationsstudio som producerar korta videor för att underlätta människors läsning av Bibeln. Produktionen grundades av pastor Timothy Mackie och hans gode vän Jonathan Collins och sedan deras första videor släpptes, Herrens år, 2014 har de producerat en mängd olika serier med fokus på specifika aspekter av Bibeln.

Deras produktioner använder olika stilar av animation, är otroligt proffsiga och inför varje ny video sitter Tim och Jon ner för att samtala kring teologi och berättarteknik. Desa samtal spelas in och postas i podcastform. I podden får man höra djupa teologiska diskussioner kring hebreiska ord och teman som genomsyrar den Bibliska historien och som lyssnare får man en djupare förståelse för hur Bibeln är uppbyggd.

Exploring My Strange Bible

Exploring My Strange Bible är en slags systerpodd till BibleProject där en samling av Tim Mackies gamla predikningar finns att lyssna på. Innan Mackie började jobba heltid med Bible Project var han pastor i Door of Hope Church där han predikade och undervisade om Gud och Bibeln och allt däremellan. Eftersom Tim inte längre predikar har podden slutat uppdateras men vi kan skatta oss lyckliga åt de över 100 avsnitten som finns att lyssna på i din favoritapp. Vissa avsnitt ingår i undervisningsserier medan andra kan lyssnas på utan vidare omsvep. Tim Mackie är en vis och begåvad talare och en självbeskriven Bibelnörd så varje avsnitt är lika mycket Bibelstudium som predikan. En absolut briljant podcast för dig som vill bli mer passionerad över Guds ord!

The Remnant Radio’s Podcast

I The Remnant Radio’s Podcast hörs Joshua Lewis och Michael Miller diskutera kristen teologi. De är båda stöpta i en amerikansk karismatisk tradition men deras mål är att få folk att bryta sig ut ur sina teologiska filterbubblor och lära sig av kristna bröder och systrar från andra traditioner. I avsnitten bjuder de in kända profiler inom kristenheten såsom den tidigare nämnda Tim Mackie, Max Lucado och William Lane Craig för diskussioner om allt ifrån kyrkohistoria, Biblisk symbolism och evolution, till eskatologi, helande och Bethel.

Aten och Jerusalem

Det sägs att kärt barn har många namn. Likväl sägs det att en kär podcast kan beskrivas på många olika sätt. Aten och Jerusalem har kallats för ”Mellansveriges stökigaste, frikyrkliga, teologiska intervjupodcast” och ”en teologisk podcast i alternativ, frikyrklig tappning”. I dagsläget, ett knappt decennium efter att Anton Johnsson och Simon Forsberg startade den (Herrens år 2014), stoltserar den med epitetet ”Sveriges bästa, okreddiga teologiska intervjupodcast”. Aten och Jerusalem är en podcast i ständig förändring. Podcastens omslag, tagline och programledarstab har alla växlat under åren, men fokuset på intervjuer med intressanta kyrkliga profiler har alltid varit detsamma.

Roland Spjuth, Linalie Newman, Fredrik Wenell, Thomas Poletti Lundström och Micael Grenholm är bara ett axplock av alla intressanta personer som intervjuats i podden.

Unbelievable?

Unbelievable? är en podcast som startade som ett radioprogram redan år 2007. Den drivs av Premier Christianity och leds av Justin Brierley. I varje avsnitt av Unbelievable? förs en debatt eller diskussion mellan två personer av olika uppfattning. Det kan vara en ateist och en kristen som diskuterar bevisen för Jesu uppståndelse, eller två kristna som diskuterar HBTQ-frågor eller evolutionsteorin. I vissa fall hettar det till men allt som oftast sköts allt med vänskaplig ton och respekt. 

Ask NT Wright Anything

Ask NT Wright Anything är en annan podcast i Premier Christianitys regi. NT Wright är en av västvärldens mest profilerade teologer och i varje avsnitt svarar han på lyssnares teologiska huvudbryn med skärpa och värme. 

När jag hade plöjt igenom 80 avsnitt på en månad insåg jag att jag kanske behövde ta en liten podcastpaus. 

The John Mark Teachings Podcast

Kända Amerikanska pastorer faller ofta in i en av två kategorier. Antingen är de kulturellt konservativa med en “smoking hot wife” vid sin sida samtidigt som de predikar framgångsteologi och flörtar med Q-anon för att locka folk till sina megakyrkor. Eller så är de liberalteologer som byter ut kyrkans kors mot yogamattor och regnbågsflaggor medan de dekonstruerar bort all substans från Bibeln. John Mark Comer är ett undantag som inte passar in i någon av dessa kategorier. Han är pastor i Portland, en av USA:s mest sekulära städer, och grundare av Practicing the Way, en organisation med fokus på lärjungaskap. 

I The John Mark Comer Teachings Podcast predikar John Mark om hur vi alla kan leva som Jesu efterföljare i en post-kristen kultur genom att 1) vara med Jesus, 2) bli mer lika Jesus och 3) göra vad Jesus gjorde. Det är en utmanande men varm och upplyftande podd som inspirerar en till att leva ett liv med Gud.

Fight Hustle, End Hurry

Fight Hustle, End Hurry är en konversation i tio delar mellan John Mark Comer och den kristna författaren Jefferson Bethke där de diskuterar hur vi som kristna ska leva våra liv i ett stressat samhälle. I en tid då många blickar mot internetentreprenörer och drop-ship-gurur uppmuntrar John Mark och Jefferson till reflektion. Ska vi verkligen dras in i världens jakt efter pengar och status eller finns det något viktigare? Det är kort, koncist men fullt av viktiga tankar och tips!

Där har ni det, en lista på ett antal poddar som du borde lyssna på! Jag har egentligen inget mer att säga, så glid i frid och tjäna Herren!

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s