Nu är det jul igen i både slott och koja, och det är dags att en gång för alla komma fram till vilken jullåt som är herre på snötäppan! Argumentationerna har varit många, åsikterna starka och familjer har splittrats: Far mot son och son mot far, mor mot dotter och dotter mot mor, svärmor mot sonhustru och sonhustru mot svärmor. Efter mycket om, många men, och år av efterforskning har vi på Håll det Trehundra tagit fram de 59 mest populära jullåtarna och rangordnat dem från sämst till bäst!

Något som är viktigt att ha i åtanke när man skummar igenom denna lista är att den är baserad på fakta, vetenskap och en enskild människas åsikt. Så den är alltså garanterad att vara objektiv och helt felfri!

Har du förslag på ändringar, vill du framföra förolämpningar eller bara klaga över besluten så kan du känna dig fri att dela dina åsikter på sociala medier. All publicitet är bra publicitet och jag behöver köpa julklappar till min familj.

Så om du inte har något bättre för dig, här är de 59 populäraste jullåtarna, från sämst till bäst!

59. Wonderful Christmastime

WONDERFUL

Julens motsvarighet till skendränkning.

58. Santa Claus Is Coming To Town

SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN

Det här är en av de konstigaste jullåtarna som finns: Santa Claus Is Coming to Town är inte en mysig låt om julens magi, det här är en varning. Om det är något som inte får mig att kunna sova lugnt om nätterna så är det tanken av att Sankt Nikolas sitter utanför mitt fönster och för loggbok på hur många timmar sömn jag får! Tomten framstår här som en desperat, fedora-bärande stalker, ett felsteg ifrån ett besöksförbud. Jag menar raden ”He knows if you’ve been bad or good, so be good for goodness sake!” är bara ett öppet hot.

57. Jag såg mamma kyssa Tomten

JAG SÅG MAMMA

Ännu en låt med Tomten i fokus. Den här låten borde heta Jag hittade ett ovanligt stort paket i vardagsrummet och undrade vad som var i. Kanske var det prinsesslottet jag önskat mig hela året. Eller så var det den där röda barnvagnen vi såg i skyltfönstret nere på stan. Eller kanske… Helt plötsligt hörde jag fotsteg med tillhörande fniss från rummet bredvid så jag hoppade in bakom soffan samtidigt som min mamma kom in med en rödklädd man hack i häl. De skrattade och min mamma, kvinnan jag sett upp till hela mitt liv. Kvinnan som lovat att vara trogen till min far, tog mannens hand och lutade sig in för att kyssa den vitskäggiga, föråldrade gubben mitt på munnen. I det ögonblicket kändes det som att hela min oskuldsfulla världsbild rasade samman. Vad som hade varit ett kärleksfullt hus av stabilt virke kollapsade likt ett förgängligt korthus i vinden. Jag lyssnade till deras kärleksfulla viskningar men allt jag kunde höra var svek. Jag satt kvar bakom soffan tills jag hörde det älskande paret och deras otrohet lämna rummet. Jag kunde inte somna den natten. Dagen därpå såg jag min pappa. Min kära pappa, så lyckligt ovetande, sitta i samma soffa med en bok i handen. Den tragiska ironin var slående. Jag tittade på honom men kunde inte möta hans snälla, varma ögon så jag slog ner blicken. Jag försökte prata men tårarna stod i vägen för all form av kommunikation. Skakandes försökte jag yttra orden men insåg att jag inte var kapabel att såra mannen som uppfostrat mig. Jag hade fyllt åtta år den sommaren och var inte mogen nog att fatta beslut av denna känslomässiga magnitud så jag sa ingenting. Det var 22 år sedan och jag har fortfarande svårt att lita på folk. Vad var frågan nu igen? Just det, en Big Mac och en påse nuggets, tack. Ja, sex bitar blir bra.

56. Frosty the Snowman

FROSTY

Frosty the Snowman handlar om en snögubbe som kommer till liv tack vare den underbara magin som julen för med sig. Det kanske låter charmigt för vissa men för mig och mina öron låter det mest som öppningsscenen till en julinspirerad psykologisk thriller (underskattad subgenre). För vad är en människa om inte en levande snögubbe? Är vi inte alla bara vanskliga figurer, förklädda till personer. Vi sitter fast i ett tragiskt spel där vi försöker dölja våra omaka former och skavanker? Förbannade till att existera. Dömda att vandra genom detta jordeliv tills den dag vi smälter bort in i glömska för att efterlämna en enstaka, sorglig vattenpöl i livets slask. All denna existentiella ångest maskerad under en glad Doo-Wop-kör från 50-talet. Yay.

55. Vår julskinka har rymt

VÅR JULSKINKA

Det här är en otroligt otippad julklassiker. Det är produkten av en fiktiv, tysk kockduo, Werner och Werner, som var med i flera populära matsketcher på 80-talet och som på något sätt hänger sig kvar än idag. I ett land som är så segregerat och kallt är det skönt att veta att vi alla kan enas kring att skratta åt karikatyrer av tyskar. Nu i julmatstider kan denna låt också användas i debatten kring det vegetariska julbordet. Så fort någon nämner mat så kan du flika in och säga ”Asså, de där Werner och Werner var ju lite före sin tid med det vegetariska julbordet hehe”. Det är ett fantastiskt skämt och det är fritt fram för dig att använda det!

54. Do They Know It’s Christmas?

DO THEY KNOW

Någon sa ”Ni vet när föräldrar säger åt sina barn att äta upp maten ‘för att man ska tänka på barnen i Afrika’? Vi gör det till en jullåt.”

53. Santa Baby

SANTA BABY

Om ni inte förstått det så är jag inte ett överdrivet stort fan av låtar centrerade runt Tomten. Santa Baby fortsätter i den väldigt udda traditionen av att skapa en sensuell stämning mellan sångaren och Herr Vitskägg. Det enda jag kan se framför mig när jag hör Ariana Grande eller Kylie Minouge sjunga denna jullåt är sån där usel, erotisk fanart gjord i Microsoft Paint på internets mörka sida. Ett sant julmirakel.

52. Feliz Navidad

FELIZ

Någon sa ”Ni vet sån där kinesisk vattentortyr där det droppar vatten på en person i flera timmar tills den blir galen? Vi tar den känslan och gör till en jullåt. Fast på spanska!”

51. Hey Ho

HEY HO

Den första och enda norska Noëllåten på listan! Hey Ho av Freddie Kalas har allt man kan önska sig i en dussinproducerad ursäkt till jullåt. Tuba, bjällror, hoppande strängar och en melodi svängigare än en krokig landsväg på väg till Trondheim. Den har också en av de enskilt modigaste raderna i någon Noëllåt på listan:

”Og Maria det du gjorde gjør meg godt. Takk gud for at du ikke tok abort”

Nu är ju inte jag någon expert på norska men jag har sett två säsonger av Skam och kan uttyda att det här betyder något i stil med ”Bra jobbat Maria, tack för att du inte mördade Jesus när han var en oskyldig bebis i din livmoder”. Och det är något jag håller med om!

50. Last Christmas

LAST CHRISTMAS

Last Christmas, julens bästa låt om misslyckade hjärttransplantationer.

49. Jingle Bell Rock

JINGLE BELL ROCK

Stop trying to make Jingle Bell Rock happen. It’s not going to happen!

48. Winter Wonderland

WINTER WONDLAND

Okej, så det här är en hyfsad låt om ett kärleksfullt par som vandrar genom ett vackert, skimrande vinterlandskap. Trevligt, trevligt. Men i en av verserna sjunger sångaren om att han och hans käresta ska bygga en snögubbe och låtsas att det är en pastor som kan viga dem. Haha, tänker du, vad mysigt. Nej! Det är inte mysigt, säger jag och slår handen i bordet. Jag vet inte vilket magiskt vinterlandskap du bor i men sist jag kollade så kan snögubbar inte prata. Och även om de kunde prata så skulle de inte vara särskilt smarta för, jag vet inte om du vet det, men snögubbar har inte hjärnor! Och även om de hade hjärnor skulle de inte kunna hålla i vigselceremonier för de är inte legitimerade pastorer. Den här låten gör mig så arg.

47. White Christmas

WHITE CHRISTMAS

Topp 1 saker du inte bör säga om du läst tyska på gymnasiet:

1. ”I’m dreaming of a white christmas”

46. Let it snow! Let it snow! Let it snow!

LET IT SNOW

Titeln till Let it snow, let it snow, let it snow låter som någon ockult ritualistisk snödans. Send tweet

45. Full of Cheer

FULL OF CHEER

Ibland frågar jag mig själv, har inte vi som samhälle växt ifrån a capella? Det känns som att den här instrumentlösa musiken peakade någon gång runt Glee säsong 3 men tack vare ett gäng engagerade musikesteter som är ”för bra” för instrument har a capella lyckats hålla sig kvar. Full of Cheer är en modern jullåt från a capella-gruppen Home Free som handlar om hur mycket pengar sångaren kommer spara efter att hans flickvän gjort slut med honom. Innehållsmässigt är det en djupt cynisk låt som går emot de flesta etablerade julkonventioner vi har. Det finns en enorm lättnad i låttexten och en snudd skadeglädje i sångarnas röster som skapar en högst intressant och melodiös jullåt!

44. Tre vise männen

TRE VISA

Vi har alla upplevt sådana där ögonblick då det känns som att tiden stannar till för en stund, vi hör skrapandet av en gammal LP-skiva och tänker, hur hamnade jag här? Det kan vara när du dansar till Små grodorna utklädd till Regina George från Mean Girls framför hela din gymnasieskola. Eller när du inser att du inte lyssnat på någon annan artist förutom Taylor Swift de senaste 7-10 dagarna. Eller när du står på scen i kyrkan under årets traditionsenliga julspel och rappar till tonerna av Dogge Doggelitos paradlåt Tre vise männen från det kaxigt betitlade albumet ”Julskivan”.

Eller så kanske det var alla dessa stunder som fick dig att reflektera över dina livsval.

43. Santa Tell Me

SANTA TELL ME

Vi har kommit långt på listan utan att nämna Tomten igen men här på plats nummer 43 visar han sitt skäggiga ansikte i denna poppiga jullåten för Instagramgenerationen. Santa Tell Me har glittrande bjällror tillsammans med digitala slagverk och en kaxig sångröst från Ariana Grande. Det bäst låten har att komma med är att Tomten inte spelar en central roll i texten. Istället är han relegerad till någon form av äktenskapsmäklare eller kärlekspimp. Sist jag kollade var Tomtens främsta uppgift att leverera paket med Pokémonkort och Legobyggsatser till små barn, han la inte långhåriga hockeykillar från Tinder under granen.

42. Juligen

JULIGEN

Juligen är en klagande julrapp från gruppen Just D som med glimten i ögat och satiren i högsta hugg gör narr av det moderna, svenska julfirandet. Låten har en rak och ärlig text som på ett träffsäkert sätt pekar ut hur löjlig julhetsen kan te sig. Det är en lekfull och uppfriskande låt som skär igenom mycket av de kurerade och perfekta bilderna av julen som målas upp i alla andra Noëllåtar här på listan.

41. Mistletoe

MISTLETOE

Mistletoe är jullåten som får alla 20-åriga tjejer med vita Instagramflöden och svarta jeans att flippa. Det är en slags tidskapsel från 10-talets första år som påminner oss om att det fanns en tid då Justin Bieber sjöng ”Shawty” i alla sina låtar. Mistletoe är julens stora sommarplåga som med sitt simpla gitarr-riff påminner mer om Jason Mraz än Michael Bublé. Mistletoe är julmusikens motsvarighet till en Instagrambild av en Starbucksmugg, julspellistans influencer med ”offentlig person” i bion och den i särklass smörigaste jullåten från en kanadensisk 17-åring som vägrar släppa greppet om min hjärna.

40. Shake up Christmas

SHAKE UP

Det här är bokstavligt talat en reklamlåt för Coca Cola. Den inleds med tonerna från Coca Colas reklamjingel, användes flitigt i deras marknadsföring och symboliserar på något sätt hur konsumtionskulturen infiltrerat julen och berövat oss från all form av äkthet. Om jag var en mer intelligent man med mer integritet hade jag vägrat lyssna på Shake up Christmas för att protestera kapitalismens giriga attack mot vår kära Noël. Men så fort Shake up Christmas shufflas in på min Spotifylista fylls jag av en lycklig känsla lika sprudlande som ett glas kolsyrat Cola Zero. Det här är en rockig juldänga vars bjällror klingar med samma klang som en iskall, 50 cl Colaflaska och vars söta skönsång osökt för tankarna till de 10,6 g/100 ml socker som finns i Coca Cola. Shake up Christmas är en rätt så bra jullåt, nästan lika bra som en tvåliters Cola för 20 kr i din närmsta livsmedelsbutik snälla sponsra mig.

39. Hark! The Herald Angels Sing

HARK

Hark! The Herald Angels Sing  är en tråkig sång. Låt inte utropstecknet i låtens titel lura dig! Visst, det är en julig klassiker i samma tradition som Gläns över sjö och strand, Stilla Natt och andra gamla kristna psalmer men det händer ju aldrig något. Att lyssna på Hark! The Herald Angels Sing är som att sitta igenom en två timmar lång PowerPoint-presentation om varför EU är ett proto-fascistiskt styrande organ, styrt av en kabal makthungriga yrkespolitiker vars enda funktion i samhället är att reglera hur mycket mjölk våra barn får dricka i skolan. Visst, jag håller helt och hållet med i sak men varför är hela presentationen skriven i Calibri (Brödtext) med origamiövergångar mellan de helvita bildsidorna? Det enda som är underhållande med Hark! The Herald Angels Sing är att man får skrika nonsensordet Hark! innan man fortsätter med den långa titeln.

38. Julen är här

JULEN ÄR HÄR

Vi fortsätter listan med julens näst tråkigaste låt. Visst, Julen är här må vara en klassiker och visst, Tommy Körberg är en hejare på att ta de rätta tonerna men den fullkomligt dryper av sentimentalitet. Det är jullåtarnas motsvarighet till typ alla säsonger av Walking Dead på en överdos av alvedon mixat med en tysk chokladreklam.

37. A Holly Jolly Christmas

HOLLY JOLLY

Den här låten är glad. Lite för glad. Ett lyckopiller till jullåt. En sprudlande sång om den glada julen. Det är det enda man kan säga. Det är en glad låt utan någon substans. Lite som en dålig romantisk komedi från Netflix, fast i julmusikform.

36. Angels We Have Heard On High

ANGELS WE HAVE HEARD

”Gloria, in excelsis Deo” sjunger änglakören i Angels We Have Heard On High. Det är en svängig jullåt med eftertryck som höjs av refrängens latinska textrader. Allt låter helt enkelt bättre på latin. Ingenting får tjejerna på fall som en hockeykille med bakåtslickat hår som för konversation på latin. Finns det något hetare än en grabb som kan rabbla alla växters vetenskapliga namn? Du kan hävda att det är ett symptom av mitt Carl von Linné-komplex, men du kan inte argumentera mot sanningen!

35. I’ll Be Home For Christmas

ILL BE HOME

I’ll Be Home For Christmas var nog mer aktuell innan alla människor hade bilar och det enda sättet man kunde transportera sig på var med hjälp av häst och vagn.

34. This Christmas

THIS CHRISTMAS

”This Christmas will be a very special Christmas” sjunger Donny Hathaway i låten This Christmas. Vad som kommer göra just den här julen så speciell framgår dock aldrig. Personligen tycker jag att det är rätt oskönt att säga A men inte B.

33. All I Want for Christmas

För vissa är det här jullåtarnas jullåt och det är inte svårt att se varför. Det är den första låten som dras in i Spotifylistan, den självklara låten att skriksjunga i duschen samtidigt som tårarna rullar ner för dina kinder klockan fyra på morgonen eftersom du kommer på att du är ensam, den poppigaste, mest bjällriga, klingande juldängan genom tiderna. Mariah Carreys skönsång tillsammans med den ooande kören och de ringande kyrkklockorna i bakgrunden är helt klart synonyma med julen! Men av ren provokativ etablissemangsprotest placerar jag den så långt ner jag kan. Den här listan har redan sågats som ”den sjukaste listan jag läst”, jag har ingenting att förlora!

32. Baby It’s Cold Outside

BABY ITS COLD

Alla har olika favorittraditioner runt jul. Vissa älskar att äta julskinka, andra längtar efter att få säga ”Haha, sån där färg skulle man ha!” när de kollar på Kalle Anka. Min favorittradition i juletider är att gissa om feministiska twitterskribenter kommer såga Baby It’s Cold Outside som en kvinnoförtryckande, problematisk relik från en patriarkal tidsålder, eller om de kommer lyfta upp den som en hyllning till orädd kvinnlighet.

Det är lika spännande varje år.

31. Winter Song

WINTER SONG

Att kalla Sara Bareilles Winter Song för en jullåt är egentligen inte helt rätt. Den här piano och gitarr-drivna balladen är en sång om förlorad kärlek där texten har sin metaforiska grund i vinterns kyla. Det är egentligen inte en jullåt, men tomater är egentligen inte grönsaker, Batman har egentligen inga superkrafter och Skåne existerar egentligen i något slags limbo mellan Sverige och Danmark, oönskat av båda länder.

Oavsett om du väljer att kalla Winter Song för en jullåt eller inte så är den oerhört fin. En sällsam visa där vintern symboliserar det mörka och kalla som uppstår när ett ”är” blir till ”var”. Ändock finns där något hoppfullt i sångerskans röst, ty det är först efter att det mörka passerat som livet kan bryta fram. Detta glada budskap om ljus bam-bam-bam-bam-bam-bamar genom mitt huvud och om det inte är juligt så vet jag inte vad.

30. Gläns över sjö och också strand

GLÄNS

Gläns över sjö och strand är en av de stora svenska jullåtarna. Jag är väldigt svag för jullåtar som baseras på Julevangeliet och Gläns över sjö och strand är ett praktexempel på detta! Under min ungdom beklagade jag mig över dess långsamma tempo men som vuxen man värdesätter jag tradition och skönhet högre än flyktig underhållning. Gläns över sjö och strand är en klassiker!

29. Have Yourself a Merry Little Christmas

MERRY LITTLE CHRISTMAS

Have Yourself a Merry Little Christmas är en lugnande julballad med ett avskalat komp som alltid vaggar mig in i ett avslappnat julhumör. Den här låten kom ut år 1948 samma år som Nils ”Mora-Nisse” Karlsson vann Vasaloppet för femte gången! Bra jobbat Mora-Nisse!

28. Joy to the World

JOY TO THE WORLD

Joy to the World fullkomligt sprudlar av energi och fångar verkligen den glädje som julen för med sig. Det finns endast tre saker som kan få en så glad som riktigt bra gospeldängor:

27. Jul, jul strålande jul

STRÅLANDE JUL

Jag är 60 % säker på att det ingår i alla svenska artisters kontrakt att om när de gör en julskiva måste de spela in en version av Jul, jul, strålande jul. Det finns fler versioner av den här låten än det finns minioner på min mormors Facebook.

26. The First Noël

FIRST NOEL

Förslag att byta ut ordet ”Jul” mot ”Noël” i framtida språkbruk. The First Noël är en Noëllåt som tar sin tid men som så småningom exploderar i ett magiskt crescendo! Det är en berg-och-dal bana som börjar långsamt, men efter ett par häftiga svängar och musikaliska loopar avslutar man hela åkturen med ett nöjt leende på läpparna.

25. Mary, Did You Know?

MARY DID YOU KNOW

Mary, Did You Know? är en tung jullåt i dubbel bemärkelse. Å ena sidan är den maffig i sin komposition, tyngre än den sorg jag kände efter att mitt tredje äktenskap gick i kras. Samtidigt är den packad till bredden av bibliska referenser. Det är en vackert skriven, teologiskt laddad hymn om Maria och hennes Basusjärn Jesusbarn. Hur kunde Gud, kungars kung och herrars herre ligga inlindad i en krubba, inkarnerad i formen av ett spädbarn? Det är mystiskt, rent ut sagt magiskt och helt fantastiskt.

24. Tänd ett ljus

TÄND ETT LJUS

Dom, dom, dom, dom babyyy! Tänd ett ljus är en redig svensk klassiker och det självklara valet för spontan a cappella-karaoke vid köksbordet. När man hör Triads ihärdiga fingerknäppningar är det svårt att inte domma med i denna julens melodi och vill du bli kungen av komedi runt det tidigare nämnda köksbordet är det bara att stämma upp i Tänd ett hus och du har genast blivit den roligaste personen i familjen.

23. Nu tändas tusen juleljus

TUSEN JULELJUS

Om ett ynka ljus inte tillfredsställde dig så har jag goda nyheter! Nu tändas tusen juleljus är varje tändstickssmugglande hobbypyromans juldröm, en strålande julpsalm stöpt i överdrift och förankrad i Den Helige Skriften™. Vissa skulle säga att tusen juleljus är för många juleljus men de har uppenbarligen inte hört Nu tändas tusen juleljus, för tusen juleljus är precis rätt antal juleljus om du frågar mig!

22. Silver Bells

SILVER BELLS

Jag kan inte alls texten till den här låten men jag gillar melodin så jag sjunger bara ”Busy, sidewalks, busy sidewalks, busy sidewalks” i takt till musiken i två minuter och ingen har vågat rätta mig än, så jag tycker livet går rätt bra!

21. Tomten jag vill ha en riktig jul

RIKTIG JUL

Måns Zelmerlöws version av Tomten jag vill ha en riktig jul är den enda versionen av Tomten jag vill ha en riktig jul och ingen kan övertala mig något annat!

20. Blue Christmas

BLUE CHRISTMAS

Blue Christmas är en jullåt från 1948, samma år som Nils ”Mora-Nisse” Karlsson vann Vasaloppet för femte gången! Bra jobbat Mora-Nisse! Låten steg i popularitet när kungen av Rock ‘n Roll, Elvis Presley, gjorde en egen version av dängan år 1957. Blue Christmas nådde dock nya höjder när Michael Bublé ruskade om låten och klädde den i en nyare, mer modern dräkt. Bublés sångröst är som en varm kram i vintermörkret och trumpetsolot som väver sig genom spåret låter aggressivt passionerat, lite som min tredje ex-fru!

19. Christmas (Baby Please Come Home)

CHRISTMAS (BABY)

Det här är en exploderande och smått överdriven jullåt, intensiv och medryckande med en kärleksfull text om saknad och julpynt. Det kan vara så att Christmas (Baby Please Come Home) har allt du kan önska dig. Det är bjällror, det är Bublé, det är en kör som står i bakgrunden och ropar ”Christmas!” i olika tonarter vilket jag tycker är en skön påminnelse. Jag tittar ofta upp mot den klart vita himlen iklädd min tomteluva och raggsockor och utbrister i ren och skär desperation: ”Vilken högtid är det nu igen??”.

18. The Day That Love Began

THE DAY LOVE BEGAN

Här har vi en till jullåt med sin basis i Lukas julevangelium! I The Day That Love Began bjuder Stevie Wonder på en passionerad berättelse om en herde som väljer att följa Betlehems stjärna på himlavalvet. Det är en ljuvlig text med en episk tonsättning och jag gillar bara att lyssna på den, okej.

17. Stilla natt

STILLA NATT

Ah, Stilla natt. Den bästa typen av natt, näst efter ”Sommarnatt” och ”Jag ligger vaken till klockan fyra och tänker på den där gången i högstadiet när jag gick in för en kram men den andra personen bara ville skaka hand-natt”.

16. Till alla som längtar hem

LÄNGTA HEM

Det här är en relativt ny låt på den svenska julsångscenen. Det är en lugn låt skriven av den långhåriga, och potentiellt heterosexuella versionen av Fredrik Kempe, Thomas G:Son. Låten är framförd av David Lindgren och hör till min favorit-subgenre av julmusik: Emotionellt manipulerande juldravel. Över de syntetiska strängarna och klingande pianot sjungs det om hur folk skrattar, året går fort, människor sjunger, ljusen brinner så fint, de ensamma får ett hem, alla är välkomna osv osv. Det är en vacker bild av en julafton som inte betyder ett skvatt. Det är bara massa känslomässiga klyschor som varvas om varandra och jag älskar varje sekund!

15. It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas

LOOK A LOT LIKE CHRISTMAS

It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas är ett charmigt måste i Julspellistan. Oavsett vilken version man spelar så sätter den sig på hjärnan hårdare än en reklamjingel från Flygresor punkt se.

14. The Christmas Song

CHRISTMAS SONG

Det jag älskar mest med den här låten är hur den inleds med att nämna hur kastanjer rostas över den öppnas spisen. Jag vet inte hur det är med er, men det första jag tänker på när jag tänker på julen är inte hur vi brände stora nötter över elden där hemma. Jag tänker mer på när vi öppnade julklappar eller skrek på varandra för att ingen orkade lyssna på julevangeliet.

13. Happy Xmas (War is Over)

HAPPY XMAS

Happy Xmas (War is Over) har nog den roligaste titeln av alla jullåtar. Jag gillar kontrasten mellan ”God Jul” och ”Kriget har tagit slut”. För mig är det lite som snubben i FO&O och hans 40-åriga flickvän – inte en självklar kombo. Det är som om vi hade haft en påsklåt vid namn Glad Påsk (Jag Önskar Att Mamma och Pappa Slutar Bråka) eller Gott Nytt År (High School Musical 3 Är Den Bästa High School Musical Filmen).

12. Mary’s Boy Child

BOY CHILD

Sedan den skrevs år 1956 har Mary’s Boy Child suktat efter en tolkning som gör den svängiga melodin rättvisa. År 2013, ett år efter släppet av deras världsomvälvande julskiva, slog Samuel Ljungblahd och Ole Børud åter sina kloka huvuden ihop och gjorde en strålande version av låten. Dessa två välkammade grabbar osar lika mycket frikyrkojul som en julkrubba där de tre vise männen bytts ut mot porslinsminiatyrer av bröderna Samuelsson och i sin tolkning klär de Mary’s Boy Child i en popfunkig skrud piffad av stämsång, orgel och medryckande trummor.

11. Det var då

DET VAR DÅ

Det var då av Martin Stenmarck är utmärkt emotionellt manipulerande juldravel. Den är upplyftande och handlar kanske om kärlek eller nåt. Vem vet. Det enda jag vet säkert är att det helt klart, utan tvekan är den 11:e bästa Jullåten genom tiderna!

10. Behold the Lamb of God

BEHOLD

Behold the Lamb of God är titelspåret på den Amerikanske, hederssvenske singer song writern Andrew Petersons julalbum. Albumet är en meditation över hela julens mysterium och låter inte som en traditionell jullåt. Budskapet är djupare, melodin mer avskalad och uttrycket innerligt utan att bli översentimentalt!

9. En stjärna lyser så klar

EN STJÄRNA LYSER

Här är en redig julklassiker tätt anknuten till Julevangeliet från Den Helige Skriften™ och det enda jag är mer svag för än en jullåt om Jesus födelse är ett iskallt glas bubblande Coca Cola snälla sponsra mig.

8. Välkommen hem

VÄOMMN

E.M.D. Sveriges ICA Basic-variant av One Direction. E.M.D. slog igenom i Melodifestivalen efter att Eric, Mattias och Danny ställt upp i Idol och de tog snabbt Sverige med storm! Dessa välkammade grabbar var överallt: på TV,  i den danska animerade filmen Discodaggarna, i alla 11-åriga tjejers drömmar. Överallt. Det var således inte konstigt att deras julalbum marknadsfördes både här och där. Välkommen hem var titellåten till deras skiva och är en hej dundrandes jullåt med en fin text och imponerande komp.

7. Underneath the Tree/ Wrapped in Red

KELLY

På 7:e plats har vi två låtar från Kelly Clarksons julalbum. Visst det kanske är fusk att ha två låtar på samma plats men vet du vad, mamma, det här är min lista och jag säger inte hur du ska leva ditt liv eller hur? Dessa två låtar av Mrs. Clarksson, eller Kelly som jag kallar henne, faller in under det juliga ”låtar som önskar att de var All I Want for Christmas-paraplyet”. Det är poppiga julsånger om kärlek med en fin sångröst till. De här låtarna lyckas med det omöjliga: att vara moderna jullåtar utan att bädda in sig i hyperkonsumism, översentimentalitet eller lättja. Det är bra popmusik, som också råkar vara julmusik!

6. Cold December Night

COLD DECEMBER NIGHT

Visst, All I Want for Christmas är en klassiker men om du frågar mig är Cold December Night den definitiva kärlekslåten att spela när decemberkylan nyper i kinderna. Michael Bublé är lika synonym med julen som rostade kastanjer och julmust och i Cold December Night bjuder han på en juldänga smörigare än ett grönt paket Bregott. Det här är en vacker, egenskriven låt från Bublés ikoniska julalbum om kärlek och jul och snö och jag älskar varje sekund!

5. That’s Christmas to Me

CHRISTMAS TO ME

A capella, sång för pretentiösa människor som inte kan spela gitarr. That’s Christmas to Me är ett musikaliskt fotoalbum av gruppen Pentatonix som porträtterar barndomens juldagar. Gruppens ljuva stämmor och harmonier är juliga och mysigare än Kalle Moreaus invirad i en ljusslinga.

4. Mer Jul

MER JUL

Mer Jul är en mysig hyllning till allt vad den svenska julen står för framförd av den musikaliska duon Adolphsson och Falk! Samtidigt är det en nästintill manisk sång om ett julberoende som endast kan liknas vid något slags missbruk. Mer Jul är en extremt välskriven låt med en träffsäker text fylld till bredden av kluriga ordvändningar. På samma gång är det ett slags rop på hjälp från en duo som lever i en ohälsosam relation till en vinterhögtid. Mer Jul är en fantastisk jullåt men också ett slags gisslandrama som utspelar sig i realtid. När sången ebbar ut i en kakafoni av julrelaterade ljud är det svårt att inte se det som produkten av ett musikaliskt Stockholmssyndrom. Bra dänga. Men också ett tungt psykologiskt drama. Men en bra låt.

3. Fairytale of New York

FAIRYTALE

Fairytale of New York är en av de minst juliga jullåtarna som samtidigt känns sådär mysigt julig att man bara längtar efter lite pepparkaka och skumtomtar. Sången är en duett lika kärleksfull som hatfull, lika hoppfull som miserabel och lika vacker som den där vita chokladgodisen i mitten av Paradisasken som min syster alltid tar före mig. Jag begär inte mycket här i livet och det enda jag vill är att få äta lite vit choklad i dessa juletider, är det för mycket begärt MIRIAM??

Fairytale of New York är en kontemplerande reflektion om fjolårens julaftnar tonsatt till en svängig, irländsk melodi. Sången börjar i en fyllecell den 24:e december där vår manlige protagonist, en alkoholist, tillika immigrant från Irland, drömmer sig tillbaka till bättre jular och romansen han delade med en fager mö. Därefter brusar en inspirerad melodi upp likt ett kolsvart glas Apotekarnes julmust, och vi får höra om hoppet de båda älskarna hade om framtiden. Det hela urartar i en passionerad och hatisk vers där de båda turturduvorna anklagar varandra för att deras lovande karriärer spårat ut i alkoholism och droger! Förolämpningarna som slängs runt i dessa verser är mer anstötliga än manuskripten till Grown Ups 1 och 2 med ord som faggot, arse, scumbag och maggot! Om det är någonting som hör julen till så är det ju kränkningar och drogberoende!

2. O, Helga Natt

O HELGA

O, Helga Natt är den bästa låten som någonsin skrivits, alla kategorier. Med kraftfulla verser och en pampig refräng är O, Helga Natt julens mästerverk. Det finns få låtar som väcker en så känslomässig reaktion som O, Helga Natt och det finns få människor som kan göra låten rättvisa. O, Helga Natt är en klassiker som levererar. Texten är magisk, inspirerande och teologiskt rik! Höjningarna är svindlande och melodin är tidlös. Det finns inte många låtar, juliga eller icke, som kan mäta sig med O, Helga Natt!

1. Nu lagar vi julen

LAGA JULEN

Men det fanns bara en jullåt som kunde platsa på denna listas första plats och det är ju givetvis Nu lagar vi julen av konnässören Edward Blom! Låten är skriven med hjälp av, bland annat långhåriga Fredrik Kempe, Thomas G:son, och är ett skimrande manifest för ett traditionellt julbord fritt från tacos och ärtskott. Den oväntade popstjärnan och flickidolen Edward Bloms passion för mat är påtaglig i alla 204 sekunder av Nu lagar vi julen. Det här är en hyllning till det svenska julbordets alla delikatesser som blodkorvar, grönsaltad bringa, äggost och insaltade grisknorrar! Det finns ingen annan låt som får mig att njuta så att min själ flyger på samma sätt som Edward Bloms Nu lagar vi julen!

Och där satt den! Listan är klar för det här året! Fanns det något du höll med om? Ljöd protesterna högljutt i vardagsrumssoffan? Har du delat listan på din Instagram-Snapchat? Ha en God Jul och på återseende!

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s