Som barn läste jag mycket. Att sjunka ner i fåtöljen där hemma och plöja Harry Potter-böcker var min bild av en perfekt dag. Någonstans i tonårstiden började dock skärmarnas glans locka mer än böckernas matta sidor och jag började läsa mindre för att istället hänga inne på YouTube och hemsidor om underhållning. Under de senaste åren har jag dock sakta men säkert lyckats ta mig tillbaka in i en läsande rytm, och under år 2021 hade jag som mål att läsa 20 böcker. 

Jag lyckades med 16. 

I år, herrens år 2022, tog jag revansch och lyckades läsa hela 24 böcker! Att spendera tid tillsammans med en god bok är så mycket mer fridfullt och belönande än att skrolla på telefonen och jag är väldigt tacksam för alla de böcker jag har haft möjligheten att läsa i år.

Nedan följer en lista över all litteratur jag sög åt mig från januari till december i den kronologiska ordning jag läste dem, samt mina tankar om dem. 

Förhoppningsvis finner du en bra bok att ta med dig in till år 2023!

The Rise and Triumph of the Modern Self

The Rise and Triumph of the Modern Self är den amerikanske teologen Carl Truemans moderna historiska, sociologiska och teologiska epos. Boken tar avstamp i en simpel fråga: hur kommer det sig att påståendet ”Jag är en kvinna, fast i en mans kropp” anses vara logiskt och meningsfullt i dagens samhälle?

Utifrån denna fråga följer en gedigen genomgång av idéhistoria där Trueman målar upp viktiga filosofers bidrag till vår kultur. Från Jean-Jacques Rousseaus tanke om att människan i grunden är god och att samhällets sociala institutioner korrumperar henne, genom Percy Bysshe Shelleys betoning av sex som ett centralt element i individens autenticitet, till Sigmund Freud som förflyttar sex från handling till identitet.

Boken är relativt tung att ta sig igenom men är samtidigt en enorm ögonöppnare då man som läsare inser att mycket av det vi tar för givet i vår samtid, både positivt och negativt, inte är neutrala självklarheter utan produkter av hundratals år långa ideologiska resonemang. The Rise and Triumph of the Modern Self är en viktig bok för att förstå sig på den värld vi finner oss i.

Irreversible Damage

Boken Irreversible Damage kretsar också kring den kontroversiella transfrågan. Om Rise and triumph… behandlar ämnet ur ett makroperspektiv och grottar ner sig i hundratals år gamla filosofer, tittar Irreversible Damage mer på dagens samhälle och på de unga flickor som far illa på grund av de ideologiska krafter som verkar i samtiden.

Författaren Abigail Shrier blandar intervjuer med föräldrar, psykologer, läkare, transinfluencers och detransaitioners för att måla upp ett sorgligt samhällsporträtt där ensamma och förvirrade tonåringar som skulle behöva gemenskap, värme och bekräftelse istället dras in i en experimentell medicinsk process. Irreversible Damage är stundtals svår att läsa på grund av frågorna den behandlar men är också ett viktigt verktyg för att förstå vår kollektiva samtid.

The Lost World of Genesis One

Fordon, sport, rymden och dinosaurier. Dessa är de fyra ämnen som en liten pojke kan välja att intressera sig för och sedan bygga hela sin personlighet runt. Som barn valde jag det sistnämnda och drömde om att växa upp och bli paleontolog. Dinosaurier har alltid fascinerat mig, men som ung kristen fanns det alltid ett litet skav mellan vetenskapens evolutionära fynd och Bibelns skapelseberättelse. Lyckligtvis hade jag kloka ledare runt mig som i tidig tonårstid lät mig brottas med dessa frågor och gav mig intellektuella verktyg för att kunna lägga ihop vetenskap och tro.

Skapelseberättelsen har dock följt med mig under åren och alltid varit en fascinerande del av Bibelns bibliotek. Bör den läsas bokstavligt? Är den poesi? Talar den i bildspråk? Vad vill den säga till oss? The Lost World of Genesis One är den mest övertygande boken på ämnet som jag läst. Den är en populärteologisk bok som sammanfattar den gammaltestamentliga akademikern John H. Waltons forskning i (relativt) lättförståelig prosa.

Walton anser att vi bör läsa skapelseberättelsen utifrån den världsbild som dess antika hebreiska författare fann sig i. Vidare menar hann att den hebreiska förståelsen av ”skapelse” är radikalt annorlunda från vår västerländska. Vi i västvärlden menar att skapande handlar om materia som blir till. Ett hus skapas när det blir byggt från brädor. Walton påstår att detta är mer eller mindre irrelevant för Bibelns antika skribenter. För dem blir något skapat när det kommer i funktion. Ett hus skapas när det blir till ett hem. Slutligen landar Walton i att skapelseberättelsen handlar om att världen och allt dess innehåll är ett tempel för Gud, och att vi människor är skapade för att ta hand om det.

The Lost World of Genesis One är en bok som får en att känna sig intellektuellt överlägsen då den innehåller mycket kärnfull kunskap om ett ämne där många har starka åsikter. Boken har inspirerat många inklusive Bible Project i deras förståelse av världens skapelse och även ändrat min syn på mycket av det jag tog för givet.

Destination Simple

Simpel är helt klart rätt ord för att beskriva boken Destination Simple. Det är en liten och nätt bok på lite över 100 sidor där en digital livsstilscoach går igenom hur vi kan sakta ner våra liv. Jag började närma mig detta ämne genom pastorn John Mark Comer och hans predikningar (mer om honom senare) men denna bok är en sekulär genomgång av liknande teman. I korta kapitel går författaren genom tips och tricks som kan ta dig i rätt riktning mot ett lugnare liv. Bland dessa finner vi exempelvis singletasking, unplugging och gratitude.

Morgonstjärnan

Under en tryckande het sommar tänds en ny stjärna på himlen och ingen vet vad det betyder. Som läsare följer vi en präst i äktenskapskris, en tonårstjej som får plötsliga hallucinationer, en sliskig journalist som undersöker ett ritualistiskt mord, en läkare vars patienter beter sig underligt och flera andra. Varje karaktär är varsamt beskriven av författaren Karl Ove Knausgård och kommer med helt unika inre monologer.

Morgonstjärnan var den första skönlitterära boken jag läste under året och den var stundtals så spännande att jag fann mig själv vilja läsa snabbare än ögonen förmådde, samtidigt är det en bok där handlingen stundtals stannar upp för att en karaktär ska reflektera över kärlek, familj eller teologi. Boken är rik och djup och med ett provocerande sidantal (666 sidor både i det norska originalet och i den svenska översättningen) går det inte att komma undan att Knausgård vill använda dess karaktärer och händelser för att kommentera existentiella frågor.

Project Hail Mary

Roland Grace vaknar upp utan minnen i en rymdfarkost långt borta från jorden och inser sakta men säkert att han är den enda som kan rädda den blåa planeten från undergång! Project Hall Mary är ett väl genomtänkt science fiction mysterium där allt som händer backas upp av gedigna matematiska formler och förklaras i logiska resonemang. Samtidigt har den en lätt ton och charmigt nördigt tilltal som gör den underhållande. 

Project Hail Mary är vad som hade hänt om Interstellar producerats av Marvel Studios och destillerats till bokform.

Skärmhjärnan

Skärmhjärnan är Anders Hanssens senaste bidrag till svensk folkbildning, och ett snabbt sätt för hjärnläkaren att kunna boka fler föreläsningar efter att alla skolor redan läst ut Hjärnstark. Skärmhjärnan är helt klart läsvärd och rymmer mycket kunskap som är viktig att ta till sig angående de svarta speglarnas påverkan på människan. Samtidigt är den relativt repetitiv och även om Hansen är en skicklig läkare och sommarpratare är hans skrivstil varken särskilt intressant eller medryckande. 

Allt som allt är Skärmhjärnan innehållsrik men ingen bok man gärna går tillbaka till.

Stolen Focus

Stolen Focus kretsar kring journalisten Johann Haris jakt på svar. Varför har vi så svårt att fokusera på saker idag, och vad gör det med oss som individer och vårt samhälle? Hari lyckas på ett effektivt och engagerande sätt skapa en spännande berättelse runt ämnet och intervjuar flera ledande forskare och experter för att hitta lösningar till fokusets kollaps. 

Boken är viktig och sprängfylld med information och är en automatisk rekommendation till alla som lever under 20-talets disträa era!

Skapad skapare

Skapad skapare är en essäsamling om att vara människa skriven av teologen Patrik Hagman. Tillsammans med Joel Halldorf utgör Hagman teologduon bakom Läsarpodden, en av de poddar jag lyssnat på under längst tid. Under årens gång har jag insett att Hagmans teologi är mer liberal än min egen men hans röst är ändå viktig i dagens existentiella samtal. Flera av bokens avsnitt är väldigt givande och bjuder på spännande reflektioner kring samtida fenomen såsom personlighetstest, gemenskap, fasta och kyrka. Samtidigt lämnar vissa sekvenser en hel del övrigt att önska. Hagmans reflektioner kring transfrågan är exempelvis pinsamt undermålig, både teologiskt och intellektuellt. 

Halva Malmö består av killar som dumpat mig

Halva Malmö består av killar som dumpat mig är en semibiografisk skildring av dejtande i moderna Sverige. Författaren Amanda Romare skriver med igenkänning som huvudsakliga vapen när hon beskriver misslyckade dejter, dråpliga interaktioner och förvirrade inre monologer. Boken kan kritiseras för att vara ytlig och ogenomtänkt men stundtals brinner det till för att berättarjagets livssituation eller känsloläge snuddar vid något verkligt och skört. Halva Malmö är ett trashy porträtt av vår samtid och en svidande kritik av det tindrande samhälle vi lever i.

Pilgrimmens karta

Jag har länge uppskattat Magnus Malmsbidrag till svensk kristenhet med den varma tro som finns bakom den bistra uppsynen och den helhjärtade efterföljelsen som målas upp i hans texter. Med detta sagt så försvann mycket av hans senaste bok Pilgrimmens karta i sommarens läsning. Vissa texter slår rot direkt och växer i ens sinne under året. Tyvärr föll inte just denna bok i god jord, och jag skulle behöva besöka den igen eftersom dess tema, hur man kan tänka kristet i ett sekulärt samhälle, är av högsta vikt!

Lost connections

Lost Connections var Johann Haris föregångare till Stolen Focus och här undersöker han i journalistisk anda varför vi mår så dålig när vi har det så bra

Här känns som ett passande tillfälle att ta upp det faktum att Johann Hari har ett kontroversiellt förflutet som journalist. Han har anklagats för både plagiarism och förfalskande av information vilket ledde honom till att ta en paus från yrket. De två böckerna jag läst under året är skrivna efter hans sabbatstid men hans tidigare kontroverser kastar onekligen hans verksamhet i dåligt ljus. 

Med det sagt så uppskattade jag Lost Connections oerhört mycket. Haris påstående är att svaret på grundfrågan kring den moderne människans psykiska mående lyder som följer: vi mår dåligt för att vi har det dåligt. Faktum är att det finns många aspekter av våra rika liv som inte är anpassade för mänskligt blommande. Ensamhet, stress, press, och dålig sömn är bara några av de bidragande orsakerna till att psykisk ohälsa bereder ut sig över samhället. På välskrivet manér och genom intervjuer med trovärdiga personer målar Hari upp ett övertygande porträtt av den psykiska hälsokrisen, även om det bör tas med en liten nypa salt.

The ruthless elimination of hurry

John Mark Comer har varit en ständig källa av inspiration sedan jag läste hans bok Garden City förra året. Comers predikningar och budskap kretsar ofta kring andlig formgivning och han refererar flitigt till stora kristna tänkare och filosofer.

The Ruthless Elimination of Hurry är en fördjupning i hans tänkande kring problematiken i stress och vikten av att sakta ner. Comers prosa kan vara avstötande för vissa då han skriver väldigt glest med många korta stycken och ett par för många referenser till NPR och Starbucks-kaffe. Samtidigt har han en unik förmåga att effektivt och enkelt förklara svåra och djupa koncept. Genom att ofta hänvisa till kristen idéhistoria är boken även en utmärkt inkörsport till både kyrkofäder och moderna, kristna författares verk.

The Ruthless Elimination of Hurry är obligatorisk läsning för alla kristna som vill leva närmare Gud!

The gospel comes with a house key

The Gospel Comes With a House Key var något av en besvikelse. Rosaria Butterfields bok är stundtals en vacker skildring av kristen gästfrihet där medmänsklighet och generositet präglar interaktioner med grannar och dukade middagsbord. Dessa sekvenser bär på ett fantastiskt och inspirerande vittnesbörd. Problemet är dock att boken ofta svävar iväg från detta huvudtema för att börja behandla hennes kyrkas presbyterianska teologi. Dessa delar av boken är onekligen intressanta och tänkvärda men drar samtidigt bort fokuset från det som verkligen inspirerar. 

Vandra ödmjukt

Vandra ödmjukt (Walk Humbly) av Samuel Wells är en liten och kärnfull bok som inte säger mycket nytt, men som på ett milt och vackert sätt lyfter fram gamla sanningar. 

Den omotståndliga revolutionen

Shane Clairborne bär på en otrolig livshistoria. Den oemotståndliga revolutionen (The Irresistible Revolution) är en slags memoar och manifest för ett radikalt kristet liv. Ett liv av självuppoffrande kärlek. Genom boken konfronterar Clairborne amerikansk, kulturell evangelikalism och stansar ut en vision för ett liv värt att leva. Bokens styrka kommer dock från att Shane inte bara drömmer, nej, han lever det han lär. Efterföljandet av Jesus har tagit honom till hemlösa i USA:s storstäder, till Calcuttas gator tillsammans med Moder Teresa och till bombade hus i Baghdad.

Den oemotståndliga revolutionen kommer få dig att känna dig utmanad på det bästa sättet.

The Giver

I en värld utan färg finner vi Jonas, en 12-årig pojke väluppfostrad in i sitt samhälles normer och värderingar. Varje människa vet sin plats och går rutinmässigt igenom samhällets riter bestämda av en mystisk grupp bakom kulisserna.

Som läsare inser man fort att något inte stämmer och det är intressant att följa Jonas på samma resa. Boken är en klassisk berättelse om en dystopi dold under en utopi och man kan tydligt se dess influens på bokserier som Divergent och dess likar. Det som skiljer The Giver från den moderna ungdomsfiktionen är dock att hjärta och genuinitet premieras över action och äventyr. 

The lost world of the flood

The Lost World of the Flood är en slags uppföljare till John H. Waltons ögonöppnande bok funnen tidigare på denna lista. I denna bok redogör han tillsammans med teologen Tremper Longman för sin förståelse av Bibelns syndaflod.

Det är intressant att se hur dessa två akademiker närmar sig ämnet och diskuterar andra flodnarrativ som finns i antika kulturer. Samtidigt är det relativt tydligt att det inte finns lika mycket historiskt och teologiskt material att bearbeta i denna berättelse och boken blir därmed något repetitiv och inte lika övertygande som Genesis One.

God of the Garden

God of the Garden är multikonstnären Andrew Petersonsandra memoar, efter boken Adorning the Dark som jag läste förra året. Denna bok tar avstamp i Petersons fascination kring träd. Träd från hans barndom, träd som han planterat på sin gård och träd han finner på promenader i Guds natur ramar in berättelser från hans liv som kretsar kring uppväxt, natur och sorg.

God of the Garden är vacker i omslag, prosa och tematik, och även om jag föredrar Adorning the Dark där Peterson reflekterar över sin karriär och kristen kreativitet, glimmar denna bok verkligen till i vissa delar.

Surprised by hope

Surprised by Hope är den bok som tog längst tid att läsa ut. Ett hundöra på sida 100 satt och väntade på mig då jag satte läsningen på paus i några månader i förmån för andra böcker. Surprised by Hope är på intet vis en dålig bok, jag älskar N.T. Wright och hans resonemang kring tro och kyrka, men den var relativt tung och det tog ett tag för den att komma igång.

I boken målar N.T. Wright upp sin förståelse av evangeliet där han lägger stor tyngd vid Guds Rikes signifikans i våra liv. Han hävdar, så gott jag kan utröna, att Bibelns goda nyheter är större än den simpla frasen ”Jesus dog så att du kan komma till himlen”. Istället menar han att himlen är något som kommer komma ner till jorden i den sista tiden då Guds plan är att återupprätta skapelsen. Än så länge är jag med honom, och hans vision för hur en kyrka präglad av Guds Rike bör agera i världen resonerar starkt i mig. Samtidigt blir jag också lämnad med frågor efter min läsning. Håller Wrights exegetik ända ut och vad specifikt är frälsning enligt honom? Detta är frågor jag vill fördjupa mig i under året (åren?) som ligger framför.

Vargarna från evighetens skog

Vargarna från evighetens skog Karl Ove Knausgårds uppföljare till Morgonstjärnan. Boken är uppdelad i två delar, den första handlar om Syvert som nyligen muckat från det militära och som finner sig vilsen hemma hos sin mamma i utkanten av en liten norsk stad på 80-talet. I den andra delen får vi följa Alvetina, en rysk biolog som försöker balansera livet med en stökig son och arbetet på ett universitet. 

Ingenting i boken är lika spännande som det Morgonstjärnan erbjuder, och med en femtedel så många karaktärer har boken ett långsammare tempo. Detta är dock inget negativt då Knausgårds skrivande är vackert, målande och roligt att läsa. Han skildrar både vardagshandlingar och personers inre djup på ett sällsamt sätt och den här läsaren fastnade för båda karaktärernas livsberättelser. Ju längre in man kommer i den 777 sidor långa boken desto mer börjar tematiken kretsa kring uppståndelse som fenomen. De direkta kopplingarna till Morgonstjärnan är få men uppdagar sig på slutet och bäddar upp för en mycket intressant trilogistoppare.

Celebration of discipline

I Celebration of Discipline nådde mycket av det jag tänkt på och läst om under året sin kulm. Teologen Richard Fosters bok från 1978 har lästs och älskats av många och har under decennierna reviderats för att passa den utvecklande samtiden. Foster skriver om andliga praktiker som kristna kan (och bör?) anamma för att leva mer kristusorienterade liv. Boken är inspirerande och utmanande i en perfekt blandning och slutet av varje kapitel erbjuder flera frågor att fundera över på egen hand eller i grupp med andra.

The murder of Roger Ackroyd

Förra året läste jag And then there were none…, min första Agatha Christie. Detta år fortsatte jag utforska den brittiske deckardrottningens författarskap genom vad som ofta brukar klassas som en av hennes bättre romaner: The Murder of Roger Ackroyd. Bokens handling skildras av läkaren James Sheppard som tillsammans med mästerdetektiven Hercule Poirot ska lösa mordet på, du gissade det, stadens rikaste man Roger Ackroyd. Som läsare är man ständigt involverad i det titulära mysteriet och för varje ny smula information som presenteras utvärderar man vem av de många karaktärerna som kan vara den skyldige. Jag var och snuddade på lösningen under en liten stund, men släppte just den tanken relativt tidigt och när mördaren slutligen avslöjades får jag medge att Agatha Christies skickligt konstruerade mysterium besegrade mig! 

Beautiful world where are you?

Årets sista utlästa bok var Beautiful World Where Are You? av inneförfattarinnan Sally Rooney. Rooneys usp är sättet hon skildrar unga, moderna, vackra, deprimerade, irländska kvinnor i sin litteratur. Då bokens narrativ inte är något märkvärdigt och enbart kretsar kring två vänninors kärleksliv är det personporträtten som verkligen inspirerar.

Det var en snabb sammanfattning av de böcker som jag delat mitt 2022 med. Jag ser fram emot att se vilka nya litterära bekantskaper som kan stiftas under 2023.

Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s