Varje år, varje dag, varje minut gör företag världen över sitt yttersta för att få konsumenters ögon att rikta sig mot deras produkter, och på en allt mer saturerad marknad behöver dessa massiva konglomerat ta till särskilda trick för att väcka folkskarornas uppmärksamhet. För ett par år sedan drev Coca Cola sin omåttligt populära “Share a Coke”-kampanj där den sedvanliga loggan på flaskan byttes ut mot populära namn och smeknamn. Detta var framgångsrikt på flera plan. Dels ökade intresset kring Coca Cola eftersom folk ville hitta sina egna eller sina vänners namn präntade på de nedkylda flaskorna, och dels förvandlade kampanjen colaflaskan till något större än bara en produkt. Det blev något man delade med sig av. Det blev en rörelse. Ett sentiment.

Det fick uppmärksamhet.

En framgångsrik marknadsföringsgimmick kan göra under för ett varumärke, och en kampanj som fångat mitt intresse på sistone är fejden mellan Billys Pan Pizza och Gorbys Piroger.

Billys Pan Pizza har varit en mellanmålig institution bland tonårsgrabbar som överdosar på Axe Body Spray och Sourcream and Onion Pringles sedan Herrens år, 1993. Gorbys Piroger är en något mer anonym spelare på denna marknad även om den introducerades till frysdiskarna fyra år före Billys, år 1989. Det svenska livsmedelsföretaget Dafgård har ställt dessa produkter mot varandra i en ohelig kraftmätning och denna rivalitet syns i fyndiga små reklamsnuttar som spelas på YouTube innan du ska kolla på någon furryskinnad gamers senaste Minecraft let’s play. 

I denna kampanj hänvisas konsumenter till en hemsida där man kan rösta på vilken mikrovågsugnsmat som bör stå som herre på täppan. En anmärkningsvärd detalj som sticker ut i dessa halvvirala videoklipp är dock att Gorbys pirog pratar med en rysk brytning medan Billys pizza konverserar som en världsvan amerikan. För mig som inte var invigd i Billys och Gorbys decennielånga lore verkade detta som ett udda stilistiskt val, så döm av min förvåning när jag scrollade ner till hemsidans Q&A-sektion och läste att Gorbys har fått sitt namn efter (håll i hatten) Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste president och Billys efter Bill I did not have sexual relations with that womanClinton, eftersom dessa var ledare över sina respektive länder de år som produkterna lanserades!

Dafgårds reklamsnuttar bär på ett eko från kalla kriget då de globala superkrafterna öst och väst stod på var sin sida i en ödesdiger och utdragen konflikt. Det är en modern Rocky IV där Rocky Balboa representerade USA och Ivan Drago representerade Sovjet. Denna kampanj gör dock ett ödesdigert misstag då den placerar Bill Clinton som Gorbatjovs motståndare i den kyliga konflikten, när det i själva verket var Ronald Wilson Reagan som höll den positionen.

Ronald Reagan var skådespelaren som blev USA:s fyndigaste president. När han inte stod barbröstad och svingade sin rödvitblå slägga omkring sig för att riva ner Berlinmuren på egen hand samtidigt som en vithövdad havsörn reciterade USA:s självständighetsförklaring i bakgrunden, bjöd han på karismatiska vitsar, skinande leenden och briljanta tal. Reagan och Gorbatjovs relation som motparter i en av mänsklighetens mest spända konflikter utvecklades till en oväntad vänskap™  som kom att lägga grunden för Sovjets kollaps. 

Och Reagans kraftfulla tal vid Berlinmuren där han yttrade de kända orden “Herr Gorbatjov, riv denna mur!” är till denna dag ett av de mest ikoniska ögonblicken i modern politisk historia.

Dafgårds frysta pizzaprodukt är alltså namngiven efter fel president, för om vi vill vara historiskt ackurata i våra reklamfilmer om upptiningsbara, brödbaserade läckerheter (vilket vi vill) så hade det varit i livsmedelskoncernens bästa intresse att byta namn på Billys Pan Pizza till Ronnys Pan Pizza. Inte bara för att att Ronald Reagan bör hedras på alla tänkbara sätt, utan också för att Wikipediasidan “Bill Clinton sexual assault and misconduct allegations” är över 1600 ord lång.

Hjälp oss på Håll det Trehundra att nå Dafgård och ställa detta till rätta!

#RonnysPanPizza

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s