Instagram. Facebooks lite snyggare syster. Instagram. Det sociala nätverket för folk som inte fick tillräckligt mycket uppmärksamhet som barn. Instagram. Besöksförbudsinnehavares favoritapp. Instagram. Ett bottenlöst hål av bekräftelsebehov och stela memes. Instagram har över en miljard användare och plattformens tillväxt visar inga tecken på att sakta ner. Den bildcentrerade appen är centrum för mycket av denna generations digitala kommunikation så för att synas är det viktigt att stå ut. Många har ämnat undersöka hur företag ska presentera sig på Instagram men få har vågat sig på att kartlägga hur privatpersoner ska uttrycka sig i den virtuella strömmen. Fram tills nu såklart. Hur ska egentligen den perfekta Instagrambeskrivningen se ut? Håll det Trehundra har svaret!

När man klickar in sig på sin Instagramprofil kan man redigera sin profilbild, sitt namn, användarnamn och biografi. Det är den sistnämnda, biografin, som vi ska fokusera på i detta inlägg. Innan du kan ge din bio stillyftet den så desperat behöver måste du ställa tre frågor. Varför, vad och hur?

varför

Först och främst måste vi etablera syftet med en bio. Vad finns den till för? Varför är den där? Ordet biografi kommer från latinets biographiʹa som består av orden biʹos (liv) och graʹphō (skriva) och en biografi är således en text om en människas liv. Det är en kort sammanfattning av vem personen man stalkat fram är. Man kan likna Instabion vid ett digitalt handslag eftersom ett handslag säger mycket om en person. Är det för hårt verkar det som att man kompenserar för något, är det för löst verkar det som om man röstar på Miljöpartiet men är det sådär lagom fast så ger man ett bra första intryck. Instabion är klickkroken som man kastar ut för att få följarnapp på, så att säga, den ger potentiella följare en anledning att följa en. Många företag har sedan länge insett detta och använder sociala medier för att effektivt sälja sina varumärken.

Eftersom de flesta privatpersonerna inte aktivt säljer produkter på sina sociala medier kan det dock verka överflödigt med en biografi. Med den attityden missar man däremot en viktig sak. I dagens internetorienterade värld säljer man in sig själv hela tiden. Man är sitt eget varumärke och vare sig man vill ha fler följare eller bara ge ett bra intryck till nya vänner som söker efter en, så är det viktigt att man presenterar sig på ett bra sätt.

vad.png

Okej, vi vet alltså varför vi ska ha en bio men vad ska stå i den? Det finns otaliga saker man kan skriva i den lilla, vita rutan på mobilskärmen så vi på Håll det Trehundras redaktion (läs: jag som har alldeles för mycket fritid) har tagit saken i egna händer och har sammanställt nästintill 300 Instabios för att kartlägga den idylliska biografin! Detta är vår mest ambitiösa (läs: onödiga) undersökning än och otaliga minutiösa timmar har slösats åt att systematiskt skriva ner ord från Instagram. För att kunna framställa den arketypiska Instabion tog vi en titt på 295 beskrivningar på privatpersoners Instagramprofiler och bröt ner de till minsta gemensamma nämnare. Utifrån det antecknades alla olika aspekter av biografierna ner och lades in i olika kategorier.

Totalt destillerades beskrivningarna ner till 12 distinkta kategorier:

Kärlek

Under kärlekskategorin platsade alla referenser till romantiska förhållanden in.

A ♥

13/4-18 💍

Emmelie 💑

Citat

Citat från betydelsefulla historiska personer, kändisar, utdrag från låttexter eller bara ett stående internetskämt föll under denna kategori.

”Live for today, plan for tomorrow, party for tonight”

”Life is like a box of chocolates”

”Varje dag utan kärlek är en förlorad dag”

Emojis

Om en bio hade en hel rad dedikerad till en eller flera emojis hamnade den här. En enstaka emoji som utsmyckning av biografin hamnade dock inte under denna rubrik.

Land

Den här kategorin var dedikerad till alla som refererat till deras land av härkomst eller residens. Ofta med hela ordet eller Natos landskod.

Sverige/USA

SE

ENG/HUN

Kristet

Då vår umgängeskrets är distinkt frikyrklig hittade vi diverse bios med anknytningar till den kristna tron. Här inunder föll Bibelord, citat med kristna undertoner, kors och andra anspelningar på Gud.

✝=💖

”Oh, the overwhelming, never ending, reckless love of God”

Fil 4:13

HE>I

Ålder

Här klassades alla som hade skrivit in sin ålder. Antingen genom årtalet de är födda, med siffror eller med bokstäver.

99:a

20

Twenty ✨

Fraser

Fraser var en av de svåraste kategorierna att få ihop. Den låter inte särskilt attraktiv men är ändå en av de roligare kategorierna på Instagram. Under denna rubrik hamnade alla små texter som inte var citat utan egna påhitt av Insagrammarna. Det kunde vara korta eller långa texter, vissa hade glimten i ögat medan andra var mer satsiga.

”H stands for Hotboy”

”Jag lägger upp bilder ibland, förvänta er inget speciellt”

”Be right back”

Snap

Eftersom hutlösa mängder av Instagrammare väljer att plugga sina Snapchatkonton i sina beskrivningar valde vi att göra detta till en egen kategori.

Snap: vilmmaaa

👻 melkerrsandkvist

SNAP- detärväldigtsvårtattkommapåsnapkontonsnamn

Länkar

Under denna rubrik klassades alla övriga länkar. Folk som länkade till sina YouTube-kanaler, VSCO, hemsidor eller privata Instagramkonton.

@13swegl0rds37

vsco.co/klarabhlm

halldettrehundra.com

Tomt

Den här kategorin var väldigt simpel, alla Instabios som var tomma hamnade här inunder.

*tomt*

*tomt*

*tomt*

Ort

Vi valde att separera Land och Ort till två olika kategorier för att skapa en så precis kategorisering som möjligt.

Örebro/Lund

STHLM

Pennybridge ♥

Personbeskrivningar

Den här kategorin fungerade som en catch-all där alla intressen, identitetsmarkörer och sysselsättningar samlades. Det blev en bred kategori där vi la in allt ifrån arbetsgivare, favoritfotbollslag, sexuella läggningar, vad man utbildar sig till och fritidsintressen. Allt som ämnar beskriva personen hamnade under Personbeskrivningar.

Lärarstudent 📖📚

Travel | Gym | Friends | Music

Förvänta er feministiska rants 💅

stapeldiagram kopia.png

Utifrån denna sammanställning kan vi bryta ner kategorierna utifrån popularitet.

 • Av de 295 undersökta Instagrambiografierna så hade 10-30 st någon form av referens till ett romantiskt förhållande, ett inspirerande citat, emojis eller så stod det vilket land personen kom ifrån.
 • 40-60 st inkluderade någon anspelning på kristen tro, Instagrammarens ålder, en unikt anpassad fras, Snapkonto eller en länk till en tredje part.
 • Och slutligen fanns det tre kategorier där mer än 60 olika konton kunde placeras, tomma bios, vilken ort Instagramprofilen kommer från eller någon form av personbeskrivning.

Övriga slutsatser:

 • 30 % av alla som pluggade sin Snapchat på Instagram lämnade resten av bion tom.
 • Även om den sammanslagna kategorin av Personbeskrivningar var störst så var den enskilt vanligaste bion en kombiantion av Snap, Ort och Ålder.
 • 20 % av alla som skrev vilket Land de kom från skrev också vilken Ort.
 • Det genomsnittliga antalet ord i varje bio var 6,13 st.
 • Räknar man bort Tomma bios blev det genomsnittliga antalet ord 7,7 st.

Utifrån dessa statistiska fynd kan vi slå fast att den typiska Instabion antingen är tom eller inkluderar en personbeskrivning, ens ort och en länk. Kombinationen av dessa kategorier blir ett rätt så effektivt, digitalt visitkort. Det berättar vem man är och vad man gör, vart man kommer från och ger en möjlighet att sälja in sina övriga projekt.

Problemet med detta tillvägagångssätt är dock att det lätt kan bli väldigt platt. Det är en snabb introduktion, ett fast handslag, men samtidigt som det förmedlar mycket information så är det väldigt intetsägande… I den snäva djungeln som sociala medier utgör gäller det att sticka ut. Ett handslag är ett säkert kort men ingen kommer komma ihåg dig. Man glömmer dock aldrig personen som slår bort handen och går in för franska kindpussar. Det är ”in your face” och lite för mycket, men samtidigt fångar det uppmärksamheten. Ingen vill se ditt CV kopierat och inklistrat på Instagram, ingen bryr sig om dina meriter och vart du pluggar. Folk vill se din personlighet skina som en Retina display på högsta ljusstyrka.

Det finns alltså två vägar att gå här. Antingen använder du Instabion som en introduktion till vad du gör. Det är stilrent och klassiskt men något tråkigt. Alternativ nummer två är att använda bion till att visa vem du är och låta din personlighet föra talan. Men som en vis ung dam en gång sa, ”Why not both?”. Istället för att endast rada upp allt man gillar och gör så kan man inleda bion med en fyndig replik. Den perfekta Instabion består alltså av en kvick ordvändning och en personbeskrivning!

hur.png

Så vi vet vad som ska stå i bion men hur ska man utforma det? Det finns ett antal sätt att hantera detta på. Vissa väljer att presentera sig själva genom en löpande text där all väsentlig information läggs ut i en enda lång mening, medan andra väljer att punkta upp allt i en lista. Inom militären pratar man ofta om KISS- Keep It Simple Stupid. Detta kan ofta appliceras in i våra liv på diverse sätt. Det gäller att hålla det enkelt. Internet är ett digitalt vilda västern där det gäller att vara slagkraftig för att synas. Tar man en titt på de tio konton på Instagrams följartopp ser man detta väldigt tydligt.

topp10.png

Det är avskalat och ger ett nästan sterilt och företagsaktigt intryck. Anledningen till att det här fungerar för dessa tio profiler är för att deras varumärken redan är så stora att ingen behöver informeras om vad de gör. Men som privatperson kan man dock lära sig en läxa, less is more. Långa meningar känns lite för satsigt i en kultur där ambition ska döljas under fem lager ironisk självinsikt och vi lever i en tid där den genomsnittliga människan får synaptiska anfall om hon måste koncentrera sig på något längre än en Vine. Ta en titt på två exempel:

GustavKarlsson.png

Det här ser ut som något man väntas finna i en P12:as biografi. Det är för långt och ser ärligt talat lite barnsligt ut, ursäkta min franska.

GustavKarlsson2.png

”Örebro Sportklubb <3” är däremot stilrent, det är enkelt, slagkraftig och säger nästan lika mycket, men med tio gånger så få ord.

Den perfekta Instagrambion är alltså en kort och koncis pitch av vem man är som person tillsammans med en kreativ och lite bitande fras.

instabiossom jag har gjort.png

I sin biografi bör du alltså:

 1. Introducera din personlighet
 2. Presentera dina intressen och vad du gör
 3. Leva livet och sluta läsa det här inlägget

Jag har legit spenderat flera veckor på att skriva ihop den här texten så det minsta du kan göra är att gå in på Instagram och följa oss där!

Håll det trehundra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s